Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afacere profitabila din cultura cu cel mai mare randament pe metru patrat!
O cultura deosebit de avantajoasa in plan economic, social si ecologic este cea de ciuperci, cunoscute si recunoscute sau mai rare, dar deosebit de valoroase.
Poti cultiva ciuperci foarte cunoscute – Agaricus bisporus si Pleurotus ostreatus, sau ciuperci valoroase, mai putin cunoscute: ciuperca alba termofila (Agaricus edulis), buretele rosiatic (Pleurotus florida), buretele brun (Pleurotus sajor-caju), ciuperca parfumata sau Shiitake (Lentinus edodes). Este o ciuperca de origine asiatica, are o mare pondere in volumul de ciuperci cultivate in lume si mare cautare pe piata externa.Propriul meu plan de afaceri
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon
Cultura castravetelui anti-diabet
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Infiinteaza-ti propria ciupercarie!
Infiintarea unei ciupercarii aduce o serie de beneficii intreprinzatorului, este o excelenta afacere de familie. In plus, este cultura cu cel mai mare randament pe metru patrat.
Daca avantajele mentionate anterior te-au convins, nu te grabi! Fa intai o cercetare de piata si un plan. Vezi ce concurenta ai pe plan zonal, care sunt preturile practicate si abia apoi poti sa investesti.
Alege specia pe care poti sa o cultivi si care are cautare, cantarind avantajele si dezavantajele. In tara noastra cele mai cultivate specii de ciuperci sunt Agaricus bisporus (sau champignon) si Pleurotus (cunoscut si sub denumirea populara de „pastravul fagului“). Cultura ciupercilor Agaricus (champignon) se bucura in toata lumea de o traditie binecunoscuta si ocupa locul 1 in lume in ponderea vanzarilor de ciuperci comestibile.
Pleurotus este o specie consumatoare de celuloza si care nu necesita conditii foarte stricte de micro-climat; incepatorii pot opta pentru ea, deoarece este mai usor de cultivat si necesita o investitie mai mica. Totusi, asigura-te ca ai posibilitea de a achizitiona compostul
necesar pentru aceasta cultura, la preturi avantajoase.
Cum incepi o afacere mica din cultivarea ciupercilor
Odata stabilita specia pe care doresti sa o cultivi, poti incepe treaba. Si daca tot ne referim la o afacere mica, pentru demararea activitatii ai nevoie de:
● Un spatiu pentru cultura, care poate fi o magazie, un grajd, o pivnita, un solar, un depozit sau orice alta constructie veche care poate fi amenajata si bine izolata pentru aceasta activitate.
● Ca utilitati in acest spatiu sunt necesare: o sursa de alimentare cu apa, o sursa de lumina, un mijloc de incalzire pentru perioada rece si unul de racire pentru perioada caniculara (in cazul unei productii intensive), un sistem de ventilare a aerului.
● Cateva dotari simple: termometre, vermorel pentru realizarea dezinfectarii chimice a spatiului, unelte pentru manipularea compostului.
● Saci din plastic pentru compost, lazi de PVC sau pur si simplu folii de plastic care se asaza direct pe rafturi sau pe sol. Cu putina indemanare, construind singur rafturile, poti reduce investitia initiala.
● Materii prime de baza pentru realizarea compostului necesar culturii ciupercilor: paie (de grau, secara, orez), ciucalai de porumb, rumegus, deseuri de hartie, gunoi de grajd (de cal si porc) sau gunoi de pasare. Atat gunoiul de grajd cat si deseurile celulozice
si lemnoase se pot obtine aproape gratis de la fermele de animale, de la fabricile de mobila sau de la centrele de colectare a hartiei.
Atentie! Se poate opta si pentru o solutie mai simpla de aprovizionare cu materii prime, prin achizitionarea substratului de cultura gata preparat.
Calitatea miceliului comercial si norma de insamantare La achizitionare, calitatea miceliului comercial poate fi apreciata de catre cultivator, in anumite limite, dupa mai multe criterii: culoarea, mirosul, impanzirea retelei miceliene pe boabele de cereale, Absenta/prezenta unor pete diferit colorate (colonii de mucegaiuri) s.a.
Vechimea miceliului, modul de pastrare si conditiile de transport sunt, de asemenea, foarte importante. Capacitatea de productie a miceliului cu perioada de pastrare depasita scade semnificativ din cauza fenomenului de imbatranire a hifelor miceliene.
Atentie! Nu cumparati miceliu decat de la o statie de produs miceliu acredidata, cu factura si cu certificat de calitate sau de garantie.
Norma de insamantare depinde de sistemul tehnologic in care este organizata ciupercaria.
Infiinteaza-ti propria ciupercarie!
Articole conexe
De ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere
de Idei de afaceriAfaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7
de Idei de afaceriAfacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro
de Bianca TilaCifra de afaceri din comertul cu autovehicule a inregistrat cresteri
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit