Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacere profitabila din cultura cu cel mai mare randament pe metru patrat!

de Zenobia Badescu 21 Ian. 2015 4546
3 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

O cultura deosebit de avantajoasa in plan economic, social si ecologic este cea de ciuperci, cunoscute si recunoscute sau mai rare, dar deosebit de valoroase.

Poti cultiva ciuperci foarte cunoscute – Agaricus bisporus si Pleurotus ostreatus, sau ciuperci valoroase, mai putin cunoscute: ciuperca alba termofila (Agaricus edulis), buretele rosiatic (Pleurotus florida), buretele brun (Pleurotus sajor-caju), ciuperca parfumata sau Shiitake (Lentinus edodes). Este o ciuperca de origine asiatica, are o mare pondere in volumul de ciuperci cultivate in lume si mare cautare pe piata externa.

Infiinteaza-ti propria ciupercarie!

Infiintarea unei ciupercarii aduce o serie de beneficii intreprinzatorului, este o excelenta afacere de familie. In plus, este cultura cu cel mai mare randament pe metru patrat.

Daca avantajele mentionate anterior te-au convins, nu te grabi! Fa intai o cercetare de piata si un plan. Vezi ce concurenta ai pe plan zonal, care sunt preturile practicate si abia apoi poti sa investesti.

Alege specia pe care poti sa o cultivi si care are cautare, cantarind avantajele si dezavantajele. In tara noastra cele mai cultivate specii de ciuperci sunt Agaricus bisporus (sau champignon) si Pleurotus (cunoscut si sub denumirea populara de „pastravul fagului“). Cultura ciupercilor Agaricus (champignon) se bucura in toata lumea de o traditie binecunoscuta si ocupa locul 1 in lume in ponderea vanzarilor de ciuperci comestibile.

Pleurotus este o specie consumatoare de celuloza si care nu necesita conditii foarte stricte de micro-climat; incepatorii pot opta pentru ea, deoarece este mai usor de cultivat si necesita o investitie mai mica. Totusi, asigura-te ca ai posibilitea de a achizitiona compostul
necesar pentru aceasta cultura, la preturi avantajoase.

Cum incepi o afacere mica din cultivarea ciupercilor

Odata stabilita specia pe care doresti sa o cultivi, poti incepe treaba. Si daca tot ne referim la o afacere mica, pentru demararea activitatii ai nevoie de:
● Un spatiu pentru cultura, care poate fi o magazie, un grajd, o pivnita, un solar, un depozit sau orice alta constructie veche care poate fi amenajata si bine izolata pentru aceasta activitate.

● Ca utilitati in acest spatiu sunt necesare: o sursa de alimentare cu apa, o sursa de lumina, un mijloc de incalzire pentru perioada rece si unul de racire pentru perioada caniculara (in cazul unei productii intensive), un sistem de ventilare a aerului.

● Cateva dotari simple: termometre, vermorel pentru realizarea dezinfectarii chimice a spatiului, unelte pentru manipularea compostului.

● Saci din plastic pentru compost, lazi de PVC sau pur si simplu folii de plastic care se asaza direct pe rafturi sau pe sol. Cu putina indemanare, construind singur rafturile, poti reduce investitia initiala.

●  Materii prime de baza pentru realizarea compostului necesar culturii ciupercilor: paie (de grau, secara, orez), ciucalai de porumb, rumegus, deseuri de hartie, gunoi de grajd (de cal si porc) sau gunoi de pasare. Atat gunoiul de grajd cat si deseurile celulozice
si lemnoase se pot obtine aproape gratis de la fermele de animale, de la fabricile de mobila sau de la centrele de colectare a hartiei.

Atentie! Se poate opta si pentru o solutie mai simpla de aprovizionare cu materii prime, prin achizitionarea substratului de cultura gata preparat.

Calitatea miceliului comercial si norma de insamantare La achizitionare, calitatea miceliului comercial poate fi apreciata de catre cultivator, in anumite limite, dupa mai multe criterii: culoarea, mirosul, impanzirea retelei miceliene pe boabele de cereale,  Absenta/prezenta unor pete diferit colorate (colonii de mucegaiuri) s.a.

Vechimea miceliului, modul de pastrare si conditiile de transport sunt, de asemenea, foarte importante. Capacitatea de productie a miceliului cu perioada de pastrare depasita scade semnificativ din cauza fenomenului de imbatranire a hifelor miceliene.

Atentie! Nu cumparati miceliu decat de la o statie de produs miceliu acredidata, cu factura si cu certificat de calitate sau de garantie.
Norma de insamantare depinde de sistemul tehnologic in care este organizata ciupercaria.

Infiinteaza-ti propria ciupercarie!


Tags: afacereafacericiuperciciupercarieciuperci champignonpleurotus

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

De ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere

de Idei de afaceri
01 Mar 2024
Spalatoriile auto self-service reprezinta o oportunitate foarte interesanta de afacere. Afla ce avantaje aduce aceasta optiune, cum sa iti calculezi...

Afaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7

de Idei de afaceri
28 Aug 2023
Amplasamentul accesibil, preparatele gustoase si preturile convenabile fac din restaurante o destinatie foarte populara pentru milioane de clienti...

Afacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro

de Bianca Tila
27 Iul 2023
Piata romaneasca out of home reprezinta o industrie care se ridica la 600 de milioane de euro. O treime din aceasta suma a fost generata in...

Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule a inregistrat cresteri

de Bianca Tila
17 Mar 2023
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a inregistrat cresteri, pe serie bruta, cu 20%, in luna ianuarie 2023...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]