de Idei de afaceri
13 Oct. 2023
834
O bere artizanala este in general o bere produsa dupa o reteta traditionala, regionala sau nationala, in fabrici cu capacitate mica. In acest sens, aceasta idee de afacere este perfecta iubitorilor de bere.
Berea artizana se realizeaza respectand cateva criterii:
– sunt fabricate doar din malt ca atare
– se adreseaza in principal consumatorilor avizati sau celor curiosi
– se comercializeaza nefiltrate si uneori refermentate in sticla
– nu se folosesc materii prime de inlocuire a maltului si nici aditivi pentru stimularea fermentarii sau cresterea conservabilitatii.
In Franta si Belgia, berea artizanala acopera o categorie mai larga care include berile trappiste, berile regionale si berile fabricate in microberarii sau in asociatii familiale traditionale. In Anglia, termenul de bere artizanala este deseori asociat cu berile de fermentatie superioara – conceptul realale – promovat de microberarii prin anii 70.
In SUA, berea artizanala – craft beer – este o bere 100 % malt, produsa fara aditivi si vizand piata cunoscatorilor avizati. Asociatia berarilor americani considera ca – berarii artizanale – microberariile cu o productie mai mica de 15000 de hl/an.
Probabil multi consumatori de bere se intreaba – de ce sa cauti o bere artizanala nefiltrata si nepasteurizata? Pentru a afla raspunsul trebuie sa lamurim doua aspecte.
De ce se filtreaza berea?
– pentru imbunatatirea aspectului, cresterea limpiditatii
– pentru a indeparta majoritatea drojdiilor si a altor micro-organisme ce pot influenta stabilitatea microbiologica
– pentru retinerea proteinelor chiar si de mici dimensiuni care pot provoca in timp tulburarea berii.
Cu toate ca sistemele de filtrare au evoluat constant,de la turte textile cu fulgi de azbest, la pamant de kieselghur, cartoane filtrante sau mai nou filtre Norit, toate au ca rezultat o bere mai seaca, mai putin gustoasa, mai decolorata, mai putin sanatoasa.
De ce se pasteurizeaza berea?
– din rationamente pur comerciale
– pentru a asigura un termen de valabilitate cat mai mare (3- 6 luni si chiar mai mult) producatorii distrug de regula prin metode termice enzimele, drojdiile, si alte microorganisme ce pot provoca refermentarea sau degradarea berii, afectand insa si celelalte componente, vitaminele, proteinele.
Desi acum exista sisteme complet automatizate de pasteurizare, cu performante uluitoare, o bere pasteurizata va fi mereu o bere pasteurizata – o bere cu un gust usor de paine prajita care va fi din ce in ce mai usor de sesizat, cu cat berea desi „moarta” imbatraneste in ambalaj fie el PET, doza, aluminiu sau sticla.
Prea des, prea multi si prea cunoscuti sunt cei care subliniaza ca berea consumata moderat poate fi considerata un medicament:
– este o sursa de vitamine B, cum ar fi niacina, riboflavina, acidul pantotenic, acidul folic, vitamina B6 si B9. Harvard School of Public Health a publicat rezultatele unor cercetari care au confirmat ca cei e consuma moderat bere au fost cu 30-35 % mai putin expusi la un atac de cord decat nonconsumatorii de bere sau alcool
– este o sursa de importanta de siliciu. Cercetatorii de la Universitatea Tufts au dovedit ca a bea cantitati moderate de alcool (bere,vin ) duce la o mai mare densitate a oaselor la barbati si femei.
– un studiu recent al cercetatorilor italieni a demonstrat ca berea poate reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi cu un procent de 41%.
Cele de mai sus sunt doar cateva referinte,nenumarate alte studii mai mult sau mai putin serioase, intaresc parerea ca berea artizanala e un adevarat medicament.
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: bere artizanalaafacere accesibilaberecraft beer