Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri de succes cu topinambur, planta care ofera profit rapid

de Ilinca Dobrescu 02 Apr. 2014 7589
2.75 din 12 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Topinamburul se mai numeste si "morcovul pamantului", "cartoful ciorii" sau "napul porces". Este o planta foarte rezistenta si asigura venituri atragatoare pentru fermieri.

Datorita calitatilor ei, in cadrul Statiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau, inginerul Costel Vanatoru a infiintat un loc experimental cu topinambur, noteaza Agrointel.

“Ar putea deveni o planta nationala, ar putea oricand sa bata sfecla de zahar. Din pacate, nu avem tehnologia necesara pentru a obtine zahar lichid din topinambur, care este net superior si mult mai scump decat zaharul rafinat”, spune cercetatorul.

In vederea infiintarii unei culturi pe o suprafata de un hectar, investitia necesara este de cca 4.000 de lei. Suma este necesara pentru cumpararea tuberculilor de topinambur.

Conform recomandarilor inginerului Costel Vinatoru, cel mai bun soi este cel roz-cafeniu, care detine calitate superioara si genereaza o productie mai mare de 20% si ofera tuberculi mai dulci.

“Poti sa pui si coji de la tuberculi sau jumatati din acestia si tot rasare planta”, arata cercetatorul, referitor la modul de cultivare a topinamburului.

Pentru cultura de topinambur, cel mai mare daunator este soarecele de camp.

Planta este iubitoare de lumina si prefera solurile de lunca. In perioadele de seceta, topinamburul trebuie irigat in mod consistent, conform fermierului buzoian care cultiva nap porcesc de cca 10 ani, Florian Filip.

 “Profit obtii chiar din primul an”, noteaza Florian Filip, adaugand ca nu sunt cheltuieli mari pentru intretinere.

In prezent, kilogramul de tuberculi se vinde la pretul de 4-5 lei. Productia media la hectar este de 40-50 de tone. Cu ingrasamintele potrivite, productia medie la hectar poate sa urce la 60-80 de tone.

Topinamburul contine inulina, optima pentru scaderea nivelului de zahar si colesterol din sange. Se produce si dulceata de topinambur, sirop si chiar alcool.


sursa foto: gourmandistan.com



Tags: topinamburafaceri cu topinamburafaceri topinamburcultivarea topinamburuluinapi porcesti

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.75 din 5 - 12 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]