de Marian Curelaru
12 Mai. 2014
2666
In numeroase orase, in tarile dezvoltate ca si in cele in curs de dezvoltare, agricultura urbana si periurbana (AUP) a inceput sa functioneze ca un amestec complex si divers de activitati de interes pentru productia alimentara. Acest tip de agricultura contribuie la aprovizionarea alimentara, indeosebi prin aportul de produse proaspete, asigura locuri de munca si venituri, contribuind in acelasi timp la imbunatatirea securitatii alimentare a locuitorilor oraselor.
Tot mai multi oameni din jurul lumii isi indreapta atentia spre agricultura urbana, cea care incurajeaza consumul alimentelor produse pe plan local. Agentia pentru Hrana si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) a definit agricultura urbana ca o industrie care produce, proceseaza si vinde hrana, raspunzand in mare parte nevoii zilnice a consumatorilor dintr-un oras sau o metropola, aplicand metode de productie intensive, folosind si refolosind resurse naturale si deseuri urbane pentru a produce culturi diverse.
FAO le propune municipalitatilor asistenta tehnica si consultanta in materie de programe si de politici, punandu-le la dispozitie cunostintele si capacitatile pe care le detine in domeniul agriculturii urbane si periurbane.
Problemele cheie sunt urmatoarele: implicatiile AUP asupra sanatatii si a situatiei sanitare; interdependentele dintre agricultura rurala si agricultura urbana sau periurbana; creditele si alte resurse necesare agricultorilor in zonele urbane si periurbane; nevoile de comercializare si de distributie conexe.
Good Green, o firma specializata in inverzirea acoperisurilor de bloc din New York, a inceput in 2008, impreuna cu proprietarul unui depozit de marfuri, proiectul Eagle Street Rooftop Farm, prin care si-au propus sa cultive legume pe acoperisul depozitului. Ferma de pe acoperis are aproape 560 de metri patrati si este lucrata de un agricultor expert, ajutat de ucenici si voluntari. Fermierii au impus principiile "agriculturii sprijinite de comunitate" (Community-supported agriculture), in care localnicii sunt loiali unei singure ferme, agricultorii si consumatorii impartind atat riscurile, cat si beneficiile productiei de hrana. Ferma de pe strada Eagle aprovizioneaza, de exemplu, si restaurantele elitiste din zona.
Prin cresterea produselor de care avem nevoie in apropiere de locul unde traim, reducem "kilometrii alimentari" asociati cu transportul pe distante lungi. De asemenea, obtinem cele mai proaspete produse posibile si suntem incurajati sa mancam in functie de sezon, considera locuitorii care beneficiaza de produsele Good Green.
Un alt beneficiu al agriculturii urbane este si faptul ca imbogateste spatiile verzi, diminueaza poluarea nociva, sporeste zonele de umbra si combate efectele neplacute ale caldurii.
In plus, gradinile de pe acoperisuri si de pe terase creeaza locuri pasnice pentru relaxare si contemplatie si pot atrage turistii.
Tags: agricultura urbana si periurbanafaoasistentaagricultura sprijinita de comunitate