Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anul 2022, cel mai profitabil pentru companiile romanesti. Ce se intampla in 2023?

de Bianca Tila 21 Aug. 2023 66
Anul 2022, cel mai profitabil pentru companiile romanesti. Ce se intampla in 2023?
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Anul trecut, companiile romanesti s-au bucurat de venituri si profituri fara precedent. Pentru acest an se previzioneaza, in continuare, cresterea profiturilor si a profitabilitatii pe fondul reducerii semnificative a costurilor la energie, arata o analiza realizata de o platforma de business intelligence.

"Datele analizate au aratat ca, anul trecut, companiile romanesti s-au bucurat de venituri si profituri fara precedent. Totodata, in 2022 s-a inregistrat o crestere a numarului total de companii care depun situatiile financiare anuale, iar pentru prima data in ultimii 5 ani acestea au depasit pragul de 810.000. 
 
Numarul record de companii care si-au depus situatiile financiare la finalul anului 2022 a fost generat de finalul pandemiei si reasezarea modului de lucru in majoritatea domeniilor de activitate. In acelasi timp, lansarea programului de finantare Start-up Nation, dedicat in special companiilor nou-infiintate, a oferit cadrul financiar pentru reorientarea profesionala, astfel ca au aparut multe business-uri noi pe piata", potrivit cercetarii asupra evolutiei mediului de business in 2022, realizate de Termene.ro.
 
Veniturile anului 2022 au atins un nivel record fata de anul 2021, dar si de restul anilor analizati, respectiv 2020 si 2019. In acest sens, veniturile totale afisate de companii au reusit sa depaseasca pentru prima data valoarea de 2.000 de miliarde de lei, cifrandu-se la 2.392 miliarde.
 
Anul 2022 a reprezentat si un record in cazul profiturilor generate de companiile romanesti precum si in cel al profitabilitatii medii a acestora.
 
Profitabilitatea companiilor din 2022 a avut la baza aparitia fenomenului de "greedflation", o inflatie alimentara de cresterea preturilor intr-un mod artificial. Pe fondul scumpirii materiei prime, preturile sunt crescute nu doar sa acopere respectivele scumpiri, ci si sa genereze profituri mai mari decat inainte. De asemenea, aparitia fortei de munca provenite in special din Asia genereaza o reducere a costului final.
 
In ceea ce priveste 2023, se previzioneaza cresterea profiturilor si a profitabilitatii pe fondul reducerii semnificative a costurilor la energie in contextul in care preturile au continuat sa-si mentina valorile in prima partea a anului 2023.
 
Estimarile Termene.ro indica o continuare a procesului de crestere a ponderii fortei de munca ieftine, dispuse sa lucreze pe salarii apropiate de minimul pe economie in detrimentul celei autohtone.
 
"Dupa o perioada de 3 ani de scadere constanta a numarului de locuri de munca ocupate, anul 2022 a schimbat trendul. 
 
Acesta a fost primul an de la inceperea pandemiei in care numarul locurilor de munca ocupate in sistemul privat nu a mai scazut in comparatie cu anul anterior si s-a pastrat constant la 4,01 milioane. Totusi, numarul de angajati inregistrati anul trecut se mentine la un nivel mai mic comparativ cu 2019, cand au fost inregistrati 4,12 milioane de angajati. 
 
Aceasta diminuare a angajatilor din mediul privat are la baza apetitului romanilor pentru antreprenoriat, vizibil prin numarul record de companii active, procesele de automatizare, care diminueaza necesitatea factorului uman, dar si fenomenul de migrare a fortei de munca romanesti catre tarile dezvoltate", se arata in documentul citat.
 
In 2022, cea mai importanta scadere a fost inregistrata in productie, unde s-au afisat cu 5% mai putine locuri de munca comparativ cu anul 2021, repesctiv o reducere de peste 50.000 de posturi. Comertul a cunoscut o diminuare de 1,5% a numarului de locuri de munca, respectiv 13.000. In acelasi timp, agricultura a inregistrat o reducere de 2,5%, respectiv 3.000 de locuri.
 
Pe de alta parte, cea mai mare crestere a numarului de locuri de munca a fost vizibila in domeniul IT&C. In 2022, au fost fost cu 16% mai multi angajati fata de anul anterior, respectiv o crestere de 30.000.
 
In domeniul hotelier au fost mai multi angajati cu aproximativ 7%, mai exact 10.000 locuri. In industria de constructii, numarul de locuri de munca a crescut cu 3,2%, respectiv 14.000 locuri. 


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: companii romanestiprofit 2022

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]