de Florin Amariei
21 Iun. 2019
1886
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) arata cum ar putea creste productivitatea IMM-urilor romanesti cu cateva masuri minime.
"Am considerat Agenda Digitala ca fiind principalul accelerator al economiei romanesti. Am fost intrebat de un proprietar de IMM: 'de ce trebuie sa venim la banca de doua ori pe saptamana, sa-mi trimit unul dintre cei 2 salariati pe care ii am, la banca, doua zile din cinci, sa semneze hartii?'. Atunci m-am dus la un flip-chat (o tabla, n.red.) si i-am spus: 'deci 50% din personalul dumneavoastra merge 40% din timp sa semneze hartii.' (...) Daca in Romania legislatia si mediul decizional ne-ar ajuta si ar prioritiza digitalizarea, am avea o semnatura electronica libera, free, pentru toata lumea, pe care bancile pot sa o ofere liber, fara cost, pentru toata lumea, si n-ar trebui sa mai trimiteti (firmele, n.red.) 50 % din personal, 40% din timp, la banca sa semneze hartii. Si asta ar insemna o crestere a productivitatii din neant, fara efort, de 16%, la nivelul IMM-urilor in Romania. Acesta este un exemplu despre cat de utila si necesara e digitalizarea in Romania", a argumentat presedintele ARB, la o conferinta dedicata digitalizarii sectorului de utilitati.
El a precizat ca sectorul bancar este foarte avansat in domeniul cercetarii privind digitalizarea, dar avansul nu e vizibil in lipsa unei reglementari mai permisive in domeniu.
"De ce noi ne preocupam foarte tare de digitalizare? Nu numai pentru ca stim, ca suntem avansati, pentru ca facem cercetare in acest domeniu. Bancile au un avans in acest domeniu, dar nu se vede, pentru ca reglementarea este atat de puternica, incat inovatiile in acest domeniu fac pasi foarte lenti inainte, dar cercetarea exista", a afirmat Florin Danescu.
Acesta a sustinut ca Romania nu va putea recupera decalajele fata de UE in lipsa digitalizarii.
"Am plecat de la premisa ca fara digitalizare Romania nu poate recupera decalajele comparativ cu Europa, si asta e un lucru destul de clar. Putini stiu ca Romania face parte dintr-un proiect la nivel de Uniunea Europeana, la orizontul anului 2020, in care am promis foarte multe lucruri la nivelul digitalizarii, nu s-a intamplat aproape nimic, suntem extrem de intarziati, degeaba studiile spuneau ca putem sa crestem locurile de munca prin digitalizare cu 11%, ca am putea obtine un avans al PIB cu 13 miliarde de euro, deja ne apropiem de 2020 si nu s-a intamplat nimic. Eu nu va vorbesc despre stiinta din spatele digitalizarii, ci despre esecul acestui proiect, pe care trebuie sa-l stopam foarte rapid si sa luam masurile prin care putem sa recuperam si sa implementam digitalizarea ca o prioritate la nivel de societate romaneasca", a spus presedintele ARB.
Potrivit acestuia, Romania este pe ultimul loc in Europa, in spatele Republicii Moldova, la educatie financiara.
"Am considerat ca educatia financiara in cadrul industriei financiare reprezinta elementul prioritar, fara de care nu putem sa facem pasi inainte, nu mai stau sa explic de ce Romania este pozitionata pe ultimul loc in Europa, in urma Moldovei, la educatie financiara. Educatia financiara trebuie promovata pe patru componente: presa, personalul bancilor, mediul decizional si populatia; mediul decizional e foarte important", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: arbasociatia romana a bancilorimmproductivitatea