Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bancile centrale considera aurul cea mai sigura investitie

de Bianca Tila 23 Oct. 2024 54
Bancile centrale considera aurul cea mai sigura investitie
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

96% dintre bancile centrale considera aurul cea mai sigura investitie, conform unui studiu realizat de Invesco anul trecut.

Cele mai ridicate achizitii in aur s-au inregistrat in 2022, 2023 si in prima jumatate din 2024, afirma expertii Tavex, intr-un comunicat.
 
Achizitiile cumulate ale bancilor centrale din anul 2022 pana in prezent sunt de aproximativ 2.600 de tone de aur. Cantitatea echivaleaza cu peste 28% din aurul extras in aceeasi perioada. 
 
In ceea ce priveste BNR, aceasta nu si-a extins rezervele de aur din 2022, cand a cumparat aproximativ 100 kilograme de aur. In urma achizitiilor din ultimele luni, rezervele de aur ale Poloniei le depasesc pe cele ale Bancii Angliei.
 
"Valoarea aurului este recunoscuta inclusiv de cele mai mari surse de capital din lume - bancile centrale. Dintre toate bancile centrale, trei ies in evidenta cu achizitii mai mari decat intregile rezerve de aur ale unor tari dezvoltate.

Este vorba despre Banca Populara a Chinei (+316 tone), Banca Centrala a Turciei (+197,5 tone) si Banca Nationala a Poloniei (+167 tone). In urma achizitiilor din ultimele luni, rezervele de aur ale Poloniei le depasesc pe cele ale Bancii Angliei", se arata in comunicatul Tavex, remis miercuri AGERPRES.
 
In prezent, rezervele BNR de aur reprezinta aproximativ 10% din rezervele internationale.
 
"Aurul reprezinta unul dintre cele mai sigure active inspre care orice investitor, fie persoana fizica, fie o institutie, isi poate aloca o parte din portofoliu.

Acest aspect se datoreaza faptului ca aurul este un instrument care a fost folosit drept mijloc de schimb pentru bunuri si servicii pentru mai bine de 2.500 de ani. Dincolo de cererea institutionala de aur, vedem un interes record pentru lingourile si monedele de aur fizice in ultimii doi ani. 
 
Cele mai mari piete sunt China si India, urmate de Statele Unite. Doar aceste trei piete cresc anual cu aproximativ 2.000 de tone de aur, China cantarind cel mai mult in aceasta ecuatie cu piata sa de aur crescand anual cu aproape 1.000 de tone", spune Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex Romania, citat in comunicat.
 
Atunci cand vorbim de cererea de aur "pe hartie", sub forma ETF-urilor sau a diverselor instrumente derivate avand drept aurul de baza, SUA reprezinta cea mai mare piata din lume.
 
In cazul ETF-urilor de aur, acestea detin aur in valoare cumulata de peste 125 de miliarde de dolari americani, reprezentand 53% din valoarea globala a aurului detinut de ETF-urile de aur globale.
 
Investitorii americani si-au lichidat intr-o proportie majora detinerile de aur, odata cu cresterea pretului aurului din primavara 2024. Astfel, se observa o abordare inversa, intrari de capital in aceste ETF-uri.
 
"Insa, cererea de aur merge dincolo de aurul de investitii. China si India au cea mai mare cerere pentru bijuteriile de aur. Industria bijuteriilor reprezinta aproximativ jumatate din intreaga cerere globala de aur, fiind cea mai importanta componenta a cererii totale de aur. In pofida cresterii pretului metalului galben, cererea a ramas robusta in fata cererii semnificative de aur pentru nuntile indiene (cunoscute pentru exuberanta si luxul care marcheaza cea mai importanta zi a sotilor).

Mentionarea Chinei in repetate randuri nu este aleatorie. Aurul de investitii nu este strict un instrument de pastrare a valorii pe termen lung, cand banii de hartie isi pierd puterea de cumparare, ci este o sursa de independenta fata de actualul sistem global. Odata ce activele Rusiei, in urma invadarii Ucrainei in februarie 2022, au fost inghetate, Rusia a reusit sa evite reglementarile prin vanzarea aurului extras catre Emiratele Arabe Unite (EAU). Aurul cumparat de EAU a fost retopit si vandut ulterior pe pietele internationale", se spune in comunicat.
 
Un alt exemplu al acestei abordari il reprezinta relocarea de catre Banca de Rezerve a Indiei a o suta de tone de aur din seifurile Bancii Angliei in depozitele din tara.
 
In luna mai 2024, India tinea peste 400 de tone de aur peste granite, relocarea a un sfert din acest aur denota un nivel crescut de tensiune intre natiunile Occidentale si cele din Orient.
 
Aceste elemente plus inceperea ciclului de taiere a dobanzilor in SUA, sunt principalii indicatori care au produs cresterea impresionanta de 41% a pretului aurului, doar in ultimele 12 luni. 
 
Pe fondul unor taieri ale dobanzilor in lunile care urmeaza, alaturi de stagnarea economiilor Europene si cresterea diviziunii intre Orient si Occident, aurul va ramane in continuare o sursa importanta de stabilitate pentru investitori.
 
Tavex este un membru important al Grupului Tavid, infiintat in 1991. Acesta este cel mai mare comerciant de aur de investitii din Europa de Nord si un jucator din ce in ce mai notabil pe piata din Romania si Europa de Sud-Est.
 
Tavex a intrat pe piata din Romania in 2019 si are deja trei birouri in Bucuresti si unul in Cluj. 
 
Acesta ofera produse de aur si argint de investitii fizice, de inalta calitate, dar si servicii de schimb valutar. Compania se axeaza pe oferirea de aur de investitii, inclusiv monede de aur si lingouri de aur, precum si argint de investitii, avand in acelasi timp conditii atractive de schimb pentru cele 60 de valute.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: aurinvestitiibanci centrale

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

BNR raporteaza un nou record la aur

de Bianca Tila
13 Ian 2025
Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de referinta de 4,9731 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9728 lei inregistrat vineri. Investitia...

Ministerul Finantelor: O noua editie a titlurilor de stat Tezaur

de Bianca Tila
13 Ian 2025
Romanii pot investi in titlurile de stat Tezaur, cu maturitati de 1,3 si 5 ani, cu dobanzi anuale de 7%, 7,5% si, respectiv, 7,8%, incepand de...

MF: Titlurile de stat Tezaur vor continua si in luna decembrie

de Bianca Tila
09 Dec 2024
Romanii au posibilitatea de a investi in titluri de stat Tezaur, cu maturitati de 1, 3 si 5 ani, cu dobanzi anuale de 6,45%, 7,20% si, respectiv...

BNR anunta un nou record pentru aur

de Bianca Tila
03 Oct 2024
Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de referinta de 4,9763 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9764 lei inregistrat miercuri, 2 octombrie....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]