de Florin Amariei
05 Dec. 2018
4196
Antreprenorii nu se afla in febra cumparaturilor, ci se gandesc la cum sa obtina mai multi bani in 2019 sau ce afacere profitabila sa mai deschida. Iata o sugestie care s-a dovedit deja a fi din ce in ce mai apreciata de consumatorii romani: berea artizanala.
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial?
Cu cei 85 de litri/cap de locuitor/an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial, liderii fiind cehii (142 de litri), urmati de austrieci (105 litri) si de nemti (104 litri).
Piata autohtona a berii este asadar una solida, sigura, fara fluctuatii semnificative si care atrage venituri de 2,4 miliarde de euro/an (da, in fiecare an scoatem din buzunare 2,4 miliarde de euro ca sa-i dam pe bere!).
Iar vestea buna este ca, pe aceasta piata pot patrunde cu succes si micii producatori care fac bere artizanala (doar cateva sute de hectolitri pe an, intr-un spatiu redus). Atuul lor consta in faptul ca, nefiind limitati de rigorile unui proces industrial, ei pot jongla cu retetele si pot veni pe piata cu beri cu arome inedite, mereu proaspete si foarte sanatoase.
Berea artizanala (numita si bere craft) este berea pe care o puteti produce la dvs. acasa, prin metode traditionale si cu ingrediente 100% naturale, fara niciun fel de aditivi si conservanti. Ingredientele sunt cele clasice – apa, malt, hamei, drojdie de bere – doar ca aveti libertatea sa le combinati cum vreti, de aici si gustul deosebit.
Da, berea artizanala are un gust mai puternic, este mai aromata si are mai putin acid. Joaca dvs.se transforma astfel in ceva serios, doar ca trebuie sa tineti minte exact procesul parcurs, ca sa puteti reproduce gustul obtinut la un moment dat. Iar in ceea ce priveste alcoolemia, ea este aceeasi ca la berile industriale, in jur de 5%-7%.
Berea artizanala nu este pasteurizata si nici filtrata. Pasteurizarea este un proces de incalzire a berii deja preparate la o temperatura de 60-80 de grade, cu scopul de a-i prelungi semnificativ durata de viata. Iar filtrarea ii creste limpezimea si stabilitatea microbiologica, doar ca aceste procese ii afecteaza gustul, culoarea si caracterul de produs 100% natural si sanatos.
Puteti incepe sa produceti bere chiar de maine! Procesul nu este deloc complicat!
Iata ce trebuie sa faci pentru a scoate profitul maxim >>
Procesul tehnologic dureaza in jur de o saptamana si incepe cu macinarea maltului intr-o moara speciala. Acesta se incalzeste apoi, impreuna cu apa, pana la temperatura de 77 de grade, cand are loc procesul de zaharisire, adica transformarea amidonului de malt in zaharuri.
Dupa care amestecul se pune intr-un filtru: partea lichida (mustul) se filtreaza, iar apoi se fierbe 90 de minute, timp in care se adauga si hameiul. Mustul se ia de pe foc si se pune la racit in vasele de fermentatie, unde majoritatea zaharurilor se transforma in alcool. Dupa o saptamana, berea poate fi varsata intr-un cazan, unde devine gazoasa si capata gustul specific.
CAPITOLUL I. Istoricul berii si al berii artizanale
CAPITOLUL II. Analiza SWOT a microberariei – Merita sau nu?
Puncte tari, Puncte slabe
Oportunitati, Amenintari
CAPITOLUL III. Investitia intr-o microberarie artizanala
1. Cheltuieli cu materii prime
2. Cheltuieli cu instalatii si echipamente
3. Alte cheltuieli posibile
4. Venituri estimate
Furnizori de materii prime si instalatii de productie a berii artizanale
CAPITOLUL IV. Ce riscuri implica micro-beraria si cum le puteti evita
CAPITOLUL V. Legislatia necesara pentru constituirea unei micro-berarii
CAPITOLUL VI. Piata berii artizanale si portretul consumatorului de bere artizanala
CAPITOLUL VII. Principiile productiei de bere artizanala
1. De ce se filtreaza berea?
2. De ce se pasteurizeaza berea?
Caracteristicile esentiale ale berii artizanale
Tipuri de bere
CAPITOLUL VIII. Tehnologia de fabricare a berii
1. Materii prime
2. Fabricarea maltului
3. Brasajul
4. Procedee de plamadire – zaharificare
5. Filtrarea mustului
6. Fierberea mustului de bere
7. Racirea si limpezirea mustului
8. Fermentarea mustului de bere
9. Sterilizarea berii
Bibliografie
Prezentam in continuare cateva extrase interesante:
1. Cum se produce berea artizanala
Pentru a produce bere este nevoie de experienta si multa grija la cantitatile si la temperaturile utilizate. In mare, etapele productiei sunt urmatoarele:
-
Brasajul - Presupune adaugarea maltului macinat in apa fierbinte
-
Fierberea - Este etapa in care se adauga si hameiul
-
Fermentatia - Pentru a incepe fermentatia se adauga drojdia, iar procesul dureaza cateva zile, in functie si de tipul de bere dorit
-
Maturarea (fermentatia secundara) - Berea se tine la rece cateva saptamani, chiar si luni. In acest timp se separa de drojdie si se transfera in sticla. De altfel, in sticla are loc si fermentatia secundara.
Berile artizanale, la fel ca si cele industriale, sunt de mai multe tipuri si multumesc toate gusturile. Cele mai cunoscute si raspandite tipuri de bere artizanala sunt:
-
Berea artizanala Ale
-
Ale este o bere de fermentatie inalta (la o temperatura de 14-25 de grade Celsius) cu un gust mai complex fata de alte tipuri.
-
Berea artizanala Lager
-
Este berea de fermentatie joasa, obtinute prin fermentarea drojdiei la o temperatura cuprinsa intre 5 si 13 grade in prima saptamana si in perioada urmatoare la o temperatura mai scazuta, cuprinsa intre 0 si 2 grade. Berea Pilsner, tipul de bere cel mai consumat in lume, este o bere Lager.
-
Berea artizanala Stout
-
Este o bere neagra, ce se produce cu malt prajit, motiv pentru care are si o aroma deosebita. Este o bere mai tare decat Ale, de pilda.
-
Berea artizanala Porter
-
Berea Porter este o bere neagra, cu un gust usor dulce. Este o bere mai tare decat Ale, la fel ca si Stout. In ambele cazuri - Porter si Stout - se foloseste malt prajit.
3. Cine poate produce si comercializa bere artizanala
Pentru a comercializa bere artizanala aveti nevoie de urmatoarele autorizatii:
-
autorizare sanitara
-
autorizare sanitar-veterinara
-
aviz de functionare de la Primarie pentru spatiu
-
autorizare SSM
-
autorizare ISU
Puneti in practica informatiile din ghidul complet despre realizarea berii artizanale!
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: bere artizanalaafacere bere craftghid afacere profitabila