Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BVB: Valoarea de tranzactionare a crescut cu 67% in primele 4 luni

de Bianca Tila 17 Mai. 2022 1589
BVB: Valoarea de tranzactionare a crescut cu 67% in primele 4 luni
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Valoarea de tranzactionare a crescut cu 67% pentru toate instrumentele financiare in primele 4 luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. S-a ajuns la valoarea de 9,15 miliarde de lei (echivalent cu 1,85 miliarde de euro), conform unui raport al Bursei de Valori Bucuresti.

Pietele de capital internationale traverseaza o perioada caracterizata de volatilitate semnificativa, piata de capital din Romania fiind aliniata acestui trend, potrivit raportului mentionat. Tensiunile geopolitice, inflatia persistenta si ratele in crestere ale dobanzilor sunt termenii principali care genereaza aceste fluctuatii. Cresterile semnificative au condus spre accentuarea volatilitatii, in ceea ce priveste lichidarea pe Bursa de Valori Bucuresti. 
 
Lichiditatea medie zilnica pe Piata Reglementata a BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 111,65 milioane de lei (echivalentul a 22,6 milioane de euro). Asadar, acest fapt este in crestere cu peste 70% fata de primele patru luni ale anului trecut.
 
"Cea mai buna investitie in fata inflatiei sau volatilitatii o reprezinta investitia in educatie. Cele mai frecvente intrebari care apar in contextul actual sunt cele care fac referire la cele mai bune tipuri de investitii in conditiile unei rate a inflatiei de aproape 14% sau variatiilor zilnice mai accentuate pe pietele de capital. Investitia in educatia financiara ofera pe termen lung cel mai bun randament atat la nivel individual, cat si la nivel de companii. 
 
Salutam decizia Parlamentului Romaniei de aprobare a legii privind retinerea la sursa a impozitelor generate de castigurile de capital pentru investitorii individuali si impozitarea diferentiata a profiturilor realizate in functie de perioada de detinere. O Romanie dezvoltata are nevoie de o bursa puternica pe care sa fie prezente cat mai multe companii romanesti si de o implicare cat mai larga a populatiei in fenomenul investitional", a declarat Radu Hanga, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.
 
Majoritatea indicelor BVB au incheiat primele patru luni in teritoriu negativ, conform miscarilor din pietele internationale. Indicele BET a afisat o valoare de 12.723 puncte in ultima sedinta de tranzactionare din luna aprilie. Aceasta valoare este cu 2,6% sub nivelul de la finalul anului trecut. De asemenea, indicele include cele mai tranzactionate 20 de companii listate la Banca de Valori Bucuresti. Indicele BET-TR a incheiat luna aprilie la un nivel de 22.970 puncte, cu 0,6% sub cel de la finalul anului 2021. Acesta include si dividentele acordate de companiile BET.
 
Indicele BET-NG a inregistrat o evolutie in randul companiilor listate pe piata reglementata a BVB care au domeniul principal de activitate in energie si utilitati aferente. In luna aprilie, BET-NG a obtinut o crestere de 5%, avand cel mai mare ritm de crestere comparativ cu toti ceilalti indici BVB. 
 
"Sectorul energetic, puternic reprezentat la BVB, are un impact semnificativ in economie. Romania are o pozitie privilegiata in acest domeniu si tocmai de aceea este esential sa fructifice potentialul de a dezvolta in mod sustinut acest sector pentru a-si consolida un avantaj competitiv semnificativ pe termen lung. Pentru populatie, simplificarea accesului la piata de capital reprezinta una dintre cele mai bune vesti intrucat incurajeaza participarea la fenomenul investitional si elimina o serie de bariere birocratice. Propunerea legislativa adoptata de Parlamentul Romaniei, demers sustinut de BVB, permite accesul mult mai facil pentru un numar cat mai mare de participanti la piata de capital si reprezinta un stimulent pentru romani pentru a-si plasa economiile pe bursa locala", a afirmat Adrian Tanase, directorul general al BVB.
 
Propunerea legislativa privind simplificarea impozitarii investitorilor din piata de capital este un demers sustinut de Bursa de Valori Bucuresti, Asociatia Romana a Bancilor si Asociatia Brokerilor, Autoritatea de Supraveghere Financiara si de Asociatia Administratorilor de Fonduri, potrivit raportului. "Legea prevede retinerea la sursa a impozitelor generate de castigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferentiata a profiturilor realizate, si anume cu 1% pentru detinerile de peste un an si 3% pe cele mai mici de un an, fara ca pierderile sa mai fie compensate", scrie Agerpres. Obligatiile calcularii, retinerea la sursa, declararea si plata impozitului vor reveni intermediarilor si administratorilor de fonduri.
 
Noile prevederi legislative ar urma sa intre in vigoare la data de 1 ianuarie 2023, in urma promulgarii de catre Presedintele Romaniei si publicarii in Monitorul Oficial. Companiile romanesti listate la BVB au ajuns la valoarea de piata la final de aprilie la 143,7 miliarde de lei (echivalentul a peste 29 miliarde euro).   
 
Pe plan international, Romania este tot mai vizibila, iar din data de 21 martie este prezenta cu 11 companii in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente. 
 
Cele 11 companii sunt: 
 
- Banca Transilvania
- Nuclearelectrica
- OMV Petrom
- TeraPlast 
- One United Properties 
- MedLife 
- Transport Trade Services
- Purcari Wineries
- Conpet 
- IMPACT Developer & Contractor
- Sphera Franchise Group 
 
Primele patru luni au iesit in evidenta la Banca de Valori Bucuresti prin 17 noi listari de emisiuni de actiuni si obligatiuni. Sapte companii au venit la cota bursei pe segmentul de actiuni: Holdingrock1, DN Agrar, ABN Systems, Dr. Fischer Dental, Grup Serban, Bento, Brikston Construction Solutions. In ceea ce priveste segmentul de obligatiuni au avut loc 10 emisiuni de bonduri: Elefant Online, Stanleybet Capital, Life is Hard, Inox, BCR, Ministerul Finantelor Publice (cu 4 emisiuni) si Primaria Municipiului Bucuresti.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: bvbinstrumente financiarevaloare de tranzactionare

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]