Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Catina bio - afacerea profitabila a prezentului
In domeniul agricol, una dintre cele mai profitabile afaceri este cultivarea si valorificarea catinei ecologice. Ne-o confirma si dl. ing. Alexandru Vulpe, cel mai mare cultivator de catina ecologica din Romania.
Alexandru Vulpe: intr-adevar, in acest moment, la Centrul de Excelenta pentru Cultura Catinei de la Frumuseni, patronat de S.C. Primagra S.R.L., exploatam o plantatie comerciala de catina in suprafata de cca.18 ha, o plantatie mama de 2 ha si o pepiniera specializata pentru catina de 1 ha, ceea ce ne face exploatatia de catina in sistem BIO cu cea mai mare suprafata din Romania.Cultura de sofran
Ghid practic pentru realizat felicitari de lux
Ghid practic Realizarea de sapun natural
De asemenea, suprafata plantatiei comerciale este in crestere. Avem un program de plantari de cca. 15 ha anual, iar tinta finala este suprafata de 100 ha, care ne va asigura atat rentabilizarea maxima a cheltuielilor generale cat si o productie suficient de mare pentru a fi respectati pe piata produsului.
De altfel, asocierea cultivatorilor de catina din Romania, pe care o preconizam si la al carui statut lucram acum, in vederea valorificarii superioare a productiei de catina, va mari si mai mult sansele acestui deziderat.
Activitatea centrului se desfasoara pe trei paliere principale:
- cercetare-dezvoltare-ameliorare, cu cca. 9 directii de studiu;
- multiplicare – cu o pepiniera unica in Europa prin calitatea si vigoarea materialului produs;
- productie comercial-industriala, cu o plantatie comerciala profesionista, care, prin veniturile obtinute, sustine sectorul de cercetare si creaza premisele financiare pentru dezvoltarea unui nou palier, inca neabordat de noi in maniera industriala: procesarea.
Idei de Afaceri: Aveti planuri mari, lucru extraordinar atat pentru cultivatori cat si pentru consumatori. Povestiti-ne cum ati inceput?
Alexandru Vulpe: Totul s-a nascut pe la inceputurile anilor “80, cand eu si sotia mea, in calitate de tineri cercetatori, am avut ocazia si privilegiul, sa reluam, sa redefinim si sa punem in practica gandurile regretatului profesor din facultate, vizionarul Victor Cireasa, promotor in Romania al ideii de luare in cultura a celei mai minunate specii pomicole din flora spontana a tarii, catina carpatina.
Facand un salt peste timp, in 2009 eram deja creatori ai catorva soiuri extrem de valoroase de catina si autori ai unei tehnologii de inmultire originale. Pusesem la punct tehnologia culturii si am hotarat sa infiintam o plantatie comerciala, pe suprafata de 10 ha. A fost un succes “din prima”.
Idei de Afaceri: Pentru cei care doresc sa planteze catina sau goji puteti oferi material saditor? Care este oferta de pret? Dar consultanta sau alte servicii ofera firma dvs. Primagra?
Alexandru Vulpe: Da, acesta este unul din obiectele noastre de activitate: productia de material de plantat. Producem butasi inradacinati din ambele specii, in orice cantitate, dar numai sub protectia reciproca a unor contracte de productie, asa cum se procedeaza in lumea pepinieristilor.
Contractul este un act absolut necesar, care il asigura pe beneficiar ca, la data stabilita va avea la dispozitie, gata de plantare, materialul contractat, la calitatea si in cantitatea stabilite. Desigur, producem in fiecare an o cantitate suplimentara, cu rolul de stoc tampon, din care am onorat si solicitari venite in ultimul moment. Aceasta nu e o regula, iar eu personal n-as risca sa pregatesc terenul si sa nu am ce planta.
Preturile variaza in functie de cantitatea contractata si le comunicam prompt, raspunzand la cererile de oferta. Nu avem cele mai mici preturi, dar acestea incorporeaza valoarea unor lucrari speciale, extrem de laborioase, executate de noi asupra materialului in pepiniera, de la recoltarea ramurilor mama pana la livrare, menite sa induca vigoare mare si precocitate.
Materialul de plantat este dintr-o categorie biologica superioara (baza), certificat ecologic. Mai presus de toate este de o calitate exceptionala, capabil sa produca plantatii incheiate, puternice, cu productii precoce, mari si sustinute. Foarte imortant, sunt soiuri analizate si agreate de majoritatea procesatorilor din Germania si Elvetia, ceea ce face ca vanzarea productiei sa nu fie o problema.
in ceea ce priveste consultanta, o acordam cu drag, complet si gratuit, in Centrul nostru de la Frumuseni. Aici avem toate conditiile ca sa aratam pe viu, sa exemplificam sau sa demonstram practic orice. Rareori avem timpul necesar sa ne deplasam la beneficiari, dar nu este nimic prea complicat, iar respectarea stricta a tehnologiei stabilite de noi duce sigur la realizarea unei plantatii reusite, adica incheiata, viguroasa si aducatoare de bani.
Articole conexe
10+ idei de afaceri pentru cupluri
de Bianca TilaDe ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere
de Idei de afaceriAfaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7
de Idei de afaceriAfacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit