Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Colectarea selectiva a deseurilor a devenit obligatorie

de Marian Curelaru 05 Feb. 2014 3827
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru toti cei care desfasoara activitati in domeniul reciclarii sau se gandesc sa se lanseze in astfel de activitati, se contureaza o perspectiva favorabila, in urma adoptarii de catre Camera Deputatilor a proiectul de lege privind salubrizarea. Noul act normativ stabileste obligativitatea colectarii selective a deseurilor, ceea ce va usura activitatile de reciclare profilate pe anumite tipuri de produse.

Potrivit proiectului adoptat marti, 4 februarie, autoritatile locale au obligatia sa implementeze un sistem de colectare separata a deseurilor cel putin pentru: hartie, mase plastice, metale si sticla. La nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, transportul deseurilor colectate separat se face numai de catre operatori licentiati care au contracte de delegare incheiate cu autoritatile sau au hotarare de dare in administrare a acestei activitati.

Unitatile administrativ-teritoriale au calitate de detinator legal al deseurilor depozitate in recipientele amplasate in aria lor teritoriala, iar preluarea lor de catre alte persoane decat operatorii licentiati constituie furt si se sanctioneaza potrivit legii.
Operatorii licentiati de catre ANRSC pentru prestarea activitatii de selectare separata si transport separat al deseurilor au obligatia sa tina evidenta si sa raporteze lunar autoritatilor administratiei locale cantitatile predate operatorilor economici care desfasoara activitati de tratare a deseurilor, pe fiecare tip de deseu.

Acesti operatori au obligatia sa colecteze si deseurile abandonate si in cazul in care producatorul acestor deseuri este necunoscut, cheltuielile fiind suportate de autoritatea locala. Operatorii au obligatia sa puna la dispozitia detinatorilor de deseuri containerele, sacii necesari activitatii de precolecatre separata, costurile fiind incluse in tarif.

Deputatii au mai stabilit ca, prin derogare de la Legea administratiei publice locale, autoritatile sectoarelor municipiului Bucuresti au competente exclusive in privinta infiintarii, organizarii, atribuirii si derularii activitatii de salubrizarte, cu exceptia celor care sunt in competenta Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, si anume dezinsectie, dezinfectie, deratizare, organizarea prelucarii, tratarii, neutralizarii si valorificarii energetice si materiale a deseurilor, precum si de coordonare, monitorizare si control al serviciului de salubrizare, de stabilire a indicatorilor de performanta. Autoritatile locale sunt obligate sa respecte strategia de dezvoltare pe termen mediu si lung a serviciului de salubrizare.

Deputatii au introdus un amendament al deputatului PSD Dumitru Chirita care prevede ca, prin hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Primaria Generala va putea prelua partial sau total competentele primariilor sector cu privire la infiintarea, organizarea, atribuirea si derularea activitatii serviciului de salubrizare.
Camera Deputatilor este forul decizional la acest proiect de lege.


Tags: deseuricolectare selectivalegislatieautoritati locale

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Centru de colectat deseuri - idee de afacere in mediul rural

de Camelia Diaconu
11 Dec 2018
Tinerii antreprenori au posibilitatea de a accesa fonduri europene care sa ii ajute pentru realizarea unor investitii, dar si suportarea...

Libera concurenta pe piata colectarii deseurilor de ambalaje

de Marian Curelaru
21 Mai 2014
Reprezentantii industriei de reciclare au sustinut libera concurenta pe piata colectarii deseurilor de ambalaje, in cadrul unei dezbateri publice...

Cum a transformat un antreprenor deseurile intr-o afacere

de Ana Radulescu
30 Mar 2014
Americanul Charles Anderson este fondatorul companiei Golden Fuel Systems, companie specializata in transformarea uleiului vegetal in combustibil...

Colectarea deseurilor din plastic: o afacere banoasa!

de Idei de afaceri
01 Dec 2023
Legislatia privind gestionarea deseurilor este extrem de complexa. Ea este elaborata la nivel strategic prin mai multe directive europene si...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]