Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultiva un superaliment! Idei de afaceri care merita: cultura de merisor

de Zenobia Badescu 19 Feb. 2018 27272
3.49 din 34 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cu siguranta una dintre cele mai profitabile afaceri agricole este cultivarea arbustilor fructiferi din categoria super-aliment. Merisoarele fac si ele parte din aceasta categorie. Merisoarele sunt fructele unei plante care traieste in mod natural la mare altitudine, merisorul fiind denumit uneori afin rosu sau coacaz de munte.

Merisoarele sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure. Sunt fructe care nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa. In plus, merisorul se foloseste si ca planta medicinala cu multe aplicatii. Iata 7 argumente solide pentru a infiinta o plantatie de merisor!
 
1. Merisoarele au mare cautare, in special pe piata europeana
In agricultura europeana se produc peste 1.500 mii tone de fructe mici (capsuni, coacaz negru, afine si zmeur) fructe care au mare cautare pe piata europeana. Se produc mii de tone de coacaze, afine sau zmeura insa merisorul a devenit in ultimul timp din ce in ce mai cunoscut si consumat sub diverse forme. Este foarte important faptul ca a inceput sa fie cunoscut si apreciat iar de aici nu mai este decat un pas pana la infiintarea unor culturi care sa satisfaca o cerere din ce in ce mai mare pentru aceste fructe miraculoase.

Cei de peste ocean le cultiva pe scara larga iar cercetarile facute de mai multe institute de pe glob le confirma proprietatile terapeutice. In ultimii 20 de ani, cererea de fructe mici pe piata UE s-a dublat, iar cel mai mare importator de fructe mici este Germania.

2. Startul se poate face pe o suprafata mica
In prima faza, cultura se poate infiinta pe o suprafata mica de teren, incepand de la 0,5 ha. Avand in vedere faramitarea terenului specifica proprietatii private din Romania si cresterea cererii de fructe mici de pe piata europeana, fermierii romani ar putea acoperi aceasta nisa de piata.
 
3. Investitia se recupereaza rapid
In general, arbustii fructiferi incep sa fructifice din al doilea an de la plantare, astfel ca investitiile facute se recupereaza mult mai repede comparativ cu alte specii pomicole.

4. Productivitatea merisorului este crescuta
Productia medie de plante bine dezvoltate, este de 300 - 400 g/planta, ceea ce inseamna mai mult de 10 tone/ha (40.000 de plante/ha).
 
5. Este o cultura usor de intretinut si de crescut
 Daca se respecta cateva reguli simple cultura va fi usor de gestionat si rezultatele vor fi cele scontate. Iata necesitatile:
- toate soiurile de vitis idaea iubesc solurile acide, nisipoase si bine amestecate cu humus;
- asigurati-le soluri cu un bun drenaj, in plin soare;
- au nevoie de fertilizare adecvata, anual, primavara, fiind suficient orice produs acid (specific fertilizarii);
- pastrarea unui nivel constant de umiditate pe timpul sezonului de crestere;
- trebuie avut grija sa nu se inmulteasca buruienile pe langa planta tanara.
 
6. Ingrijiri si costuri minime
Nu sunt necesare interventii speciale sau ameliorari. Planta este rareori afectata de boli. Odata stabilizata cresterea merisorului va fi nevoie de ingrijiri minime, deoarece densitatea plantelor va forma un covoras ce va impiedica buruienile sa apara.
 
7. Concurenta este minima
In afara de plantele crescute in flora spontana, merisorul se mai cultiva doar in cateva statiuni pomicole de cercetare. De asemenea, in tara noastra exista posibilitatea sa producem culturi nepoluate, fructe ecologice pe care sa le exportam in toate tarile europene, unde poluarea este mult mai mare decat la noi.

In plus, merisoarele sunt fructe mai greu perisabile, in comparatie cu alte fructe de padure, ceea ce aduce un avantaj in plus cultivatorului.

Aflati toate detaliile despre cultivarea de merisoare din ghidul "3 culturi profitabile Goji, merisoare, Aronia"


Tags: merisormerisoarecresterea merisoruluiafin rosucoacaz de muntecultivarea merisoruluiafaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.49 din 5 - 34 voturi.

Articole conexe

Afaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7

de Idei de afaceri
28 Aug 2023
Amplasamentul accesibil, preparatele gustoase si preturile convenabile fac din restaurante o destinatie foarte populara pentru milioane de clienti...

Afacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro

de Bianca Tila
27 Iul 2023
Piata romaneasca out of home reprezinta o industrie care se ridica la 600 de milioane de euro. O treime din aceasta suma a fost generata in...

Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule a inregistrat cresteri

de Bianca Tila
17 Mar 2023
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a inregistrat cresteri, pe serie bruta, cu 20%, in luna ianuarie 2023...

Extinderea afacerii. Cum iti finantezi cresterea?

de Idei de afaceri
05 Ian 2023
In general, un partener strategic intra intr-o afacere in scopul de a cumpara in intregime afacerea, fie din prima tranzactie, fie in mai multe etape....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]