de Camelia Diaconu
02 Aug. 2019
4898
Sofranul este unul dintre condimentele des folosite de catre bucatari in diverse preparate culinare. Este unul dintre condimentele aflate in categoria de lux a gastronomiei si, datorita gustului puternic, intotdeauna se foloseste doar o cantitate mica de sofran. Iata de ce o afacere cu sofran poate deveni un business profitabil!
Informatii utile despre cultivarea si recoltarea sofranului
Sofranul este condimentul care are o multime de beneficii asupra sanatatii organismului, are actiune terapeutica, este un stimulent pentru sistemul nervos si un bun regulator hormonal. Iranul, in prezent, este tara care produce cel mai mult sofran din lume, asigura aproximativ 90% din productie la nivel mondial, fiind denumit si “aurul rosu”.
Sofranul este recomandat pentru mediul afacerilor deoarece are un pret de vanzare mare, profitul fiind obtinut intr-un timp scurt. Pentru o cultura profitabila, cel mai bine este sa fie plantat la inceput de toamna, sfarsitul lunii august, inceput de septembrie deoarece temperatura este una prielnica. Bulbii de sofran trebuie plantati imediat dupa ce i-ai cumparat, intr-un pamant deja drenat si pozitionat unde bate soarele. Sofranul nu infloreste de la primul an, din primavara florile acestuia fiind vazute la suprafata.
Bulbii de sofran se ingroapa la 3-5 cm in pamant, iar distanta intre randuri este recomandat sa fie de pana la 10 cm. O lingura de sofran poate fi obtinuta din aproximativ 60 de flori de condiment, aceasta medie fiind un ajutor pentru a stii ce cantitate este nevoie sa cultivi pentru un business. De asemenea, este important de retinut faptul ca sofranul se inmulteste foarte repede, iar in cativa ani de la plantare veti avea cu mult mai mult decat ati plantat in prima faza.
Cand se culege sofranul
Floarea de sofran are cate trei stigmate si pentru o cantitate de un kilogram de condiment, vei fi nevoit sa plantezi peste o suta de mii de flori. In medie, pentru o afacere profitabila cu sofran ai nevoie de un teren cu o suprafata de aproximativ 2.000 de metri.
Sofranul se culege la sfarsit de octombrie, ba chiar inceput de noiembrie, in functie de starea acestuia. Un aspect important de stiut este acela ca florile sunt foarte sensibile si firave si din acest motiv ele trebuie culese inainte de rasarit. Florile se culeg manual, indiferent de cantitatea plantata si ulterior se pun la uscat ori la soare, ori de data asta, poti apela la o uscare artificiala.
Dupa ce au fost culese, firele de sofran se pastreaza inchise ermetic, neaparat intr-un loc ferit de lumina si caldura. Sunt pastrate pana la o luna de zile de la culegere, ulterior se pot comercializa.
Condimentul este folosit tot mai des in bucatarie, motiv pentru care restaurantele, dar si supermarket-urile sunt interesate de cumpararea acestuia. Este o afacere profitabila, mai ales daca ai rabdare cu fiecare cultura plantata. In tara, un gram de sofran, in prezent, poate ajunge pana in suma de 50 de lei, chiar daca acesta in realitate valoreaza mult mai mult. Bulbii de sofran sunt comercializati la pretul de aproximativ 2 lei, insa dupa 4 ani de la plantare, dintr-un bulb se pot obtine pana la 15 bulbi de sofran. Daca in timp sofranul ar fi si prelucrat intr-un fel, atunci cu siguranta culturile ar deveni cu mult mai profitabile.
Tags: sofrancultura de sofranaafacere cu sofran