de Camelia Diaconu
23 Apr. 2020
6592
Sparanghelul este cultivat inca din zona Mediteranei, in Egiptul antic si inca de pe atunci este cunoscut sub denumirea de hrana regilor. Are o multime de proprietati pentru sanatate, iar o afacere care sa aiba in prim plan o cultura de sparanghel poate avea un profit urias. Iata ce trebuie sa stii!
Afacere cu sparanghel - profit si investitii
Sparanghelul crescut 100% natural poate fi afacerea tuturor timpurilor. Fara erbicide sau alte tratamente daunatoare, calitatea produsului este net superioara fata de alte produse pe care la gasesti pe piata. Tot calitatea naturala te poate ajuta sa obtii un profit mai mare, spre deosebire de cantitate.
Din punct de vedere financiar, cultura de sparanghel nu inseamna eforturi mari financiare. Un singur hectar de sparanghel, o cultura care sa contina toate nevoile de ingrijire poate, in 4 ani, sa duca profitul la patru ori mai mult decat investitia initiala. Investitita este mai mare daca nu detii terenul si trebuie sa il cumperi, insa daca esti proprietarul unui teren, atunci costul este cu mult mai mic. Vorbim despre un teren de 4.000 poate 5.000 de metri.
O cultura de sparanghel nu este nici foarte greu de intretinut deoarece planta nu este pretentioasa. In fiecare primavara se discuieste terenul si se fac biloane. Pentru sparanghelul verde se fac biloane mai mici, decat in cazul sparanghelului alb. Bilioanele se pot face cu sapa sau cu motosapa, care aduna pamantul si, printre randuri cu ajutorul unei freze, se elimina buruienile. Prinderea sparanghelului se poate face din mai multe sortimente de seminte sau chiar din radacina.
Este o problema cu daunatorii, gandacul sparaghelului, care pot ajunge sa manance plantele. Pentru a nu folosi erbicide este nevoie sa il inlaturi manual, zilnic. Norocul cel mai mare este faptul ca sparanghelul este o planta rezistenta si nu are daunatori foarte multi. O recolta de sparanghel poate aduce castiguri semnificative, daca este ingrijit corespunzator. Kilogramul de sparanghel poate ajunge si la suma de 50 de lei in Romania, insa in Occident se poate vinde cu mult mai mult de atat. Poti face un contract cu marile magazine care comercializeaza sparanghel, asigurandu-le o cantitate saptamanala, lunara.
Este considerata o afacere de viitor deoarece consumul de sparanghel a crescut tot mai mult in Romania. Din cauza faptului ca nu sunt foarte multe persoane care sa produca aici sparanghel, marile magazine sunt nevoite sa importe produsul din alte zone. Piata de desfacere poate fi una usor accesibila multor persoane si mai ales poate fi foarte avantajoasa din punct de vedere financiar.
jcomp / Freepik
Afacere cu sparanghel - cultura de nisa si profituri neasteptate
Conform romanilor care deja au investitii in aceasta zona, sparanghelul cultivat bio cu certificare in acest sens este cel mai profitabil. Calitatea, in acest caz, conteaza mai mult decat cantitatea.
Cum aceasta cultura este una curata, intretinuta cu grija si lipsita de daunatori, se pot accesa fonduri europene nerambursabile si se pot obtine decontari mai mari de la statul roman.
Infiintarea unei culturi de sparanghel costa sesizabil mai mult decat o cultura conventionala de tipul graului sau porumbului. In mod normal, pentru o cultura de sparanghel intinsa pe un hectar, investitia se poate ridica si la 25.000 euro, insa in doar patru ani, profitul poate fi si de patru ori mai mare decat investitia initiala.
In ciuda aparentelor, o cultura de sparanghel nu este foarte greu de intretinut iar planta in sine nu este pretentioasa. Astfel, o cultura intinsa pe aproximativ un hectar nu necesita interventii extraordinare si poate fi administrata foarte usor, de doar cateva persoane.
Totusi, in cazul unei culturi bio precum cea la care am facut referire mai sus, situatia este usor diferita. Pentru ca nu doreste sa aplice vreun tratament pe cultura sa, agricultorul este nevoit sa aloce mult mai mult timp plivitului si este nevoit sa inlature manual daunatorii.
"O mare problema la sparanghel este cu daunatorii care mananca planta. Mai este si un gandac –gandacul sparanghelului – care este destul de daunator. Pentru a-l starpi, la o cultura bio trebuie sa-l inlaturi manual si sa-l aduni cum se aduna la cartofi inainte. Asta daca nu vrei sa stropesti. Am avut probleme cu acesti gandaci si trebuie inlaturat zilnic. Nu am inregistrat pierderi pentru ca am reusit sa-l starpesc. In general, sparanghelul e rezistent si nu are daunatori foarte multi", spune un fermier.
Consumul de sparanghel in Romania a crescut extrem de mult in ultimii ani si din cauza faptului ca nu exista o productie autohtona suficienta pentru aceasta planta, comerciantii sunt nevoiti sa importe cea mai mare parte a produselor. De aceea, infiintarea unei culturi de sparanghel in tara noastra poate fi o idee foarte buna si ne poate da acces rapid la o piata de desfacere extrem de avantajoasa.
Cunoscut si sub denumirea de "hrana regilor", sparanghelul a fost cultivat inca din cele mai vechi timpuri in zona Mediteranei si in Egiptul antic, datorita proprietatilor sale unice si a gustului deosebit.
Afacere cu sparanghel - reguli de retinut la cultivare
Inainte de a incepe o cultura de sparanghel, trebuie sa ne asiguram ca ii putem oferi conditiile necesare. In primul rand, va trebui sa avem un interval destul de larg de lumina/soare pentru dezvoltarea optima a plantelor.
Apoi, trebuie sa evitam cat mai mult terenurile care retin apa. Un alt aspect demn de mentionat este faptul ca o cultura de sparanghel are sanse mari sa se dezvolte bine pe soluri nisipoase. Atentie trebuie acordata si nivelului de pH, care ar trebui sa fie cuprins intre 5,6 si 7,4. Datorita radacinilor lungi, care ajung deseori si la 1m, cultura sparanghelului nu are nevoie de o irigare prea deasa.
Cel mai important moment al culturii de sparanghel este fara indoiala infiintarea propriu-zisa a plantatiei. Cel mai indicat este sa facem o aratura destul de adanca, inca din toamna. Apoi, din martie, cand incepe vremea sa se mai incalzeasca, vom marunti cat mai bine terenul. Santurile se pot executa la o distanta de 1,4 m distanta intre ele, si cu o adancime de circa 30 cm.
"Intr-un metru eu am pus cam 4 maxim 5 radacini. Vom astupa doar radacina, apoi, cu fiecare interventie in camp, mai adaugam pamant in sant. Putem avea cam 5-10 tije dintr-o singura radacina. Este foarte important ca in primul an de plantare sa ne asiguram ca avem o cultura ingrijita, adica fara buruieni. In primul an, vom face taieri si nu vom recolta. In cel de-al doilea an, vom avea un sparanghel cu o inaltime de aproape 1,5-1,7 m", spune un agricultor.
jcomp / Freepik
Costurile pentru infiintare unei hectar cu sparanghel pot ajunge si pana la 10.000 de euro, insa pentru sortimentul bio suma poate chiar sa se dubleze. Un ha de sparanghel se traduce, in conditii normale, in 4 tone de produs recoltat. Pe piata din Romania acesta se vinde cu 35-50 lei/kg.
Sparanghelul ramane o planta deosebit de sanatoasa, recunoscuta pentru numeroasele sale vitamine si dorita mai ales de cei care vor sa scape de kilogramele in plus. In ceea ce priveste cultura de sparanghel din Romania, aceasta se mentine momentan pe suprafete mai reduse, insa, in ultima perioada, tot mai multi cultivatori au inceput sa incerce si aceasta planta. Prin urmare, ramane o idee de afaceri cel putin interesanta si demna de incercat.
Tags: sparanghelafacere cu sparanghelidei de afacerioportunitati de afaceri