Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum iti deschizi o afacere profitabila acum din uscarea legumelor, a fructelor sau a plantelor medicinale si aromatice

de Zenobia Badescu 01 Mar. 2016 5808
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cea mai buna metoda de a pastra valoarea produselor obtinute in ferma este sa le consevati prin urscare.

In primul rand sa vedem ce legume si fructe se pot usca. O mare parte dintre legumele si fructele cunoscute se pot usca.
Iata cateva exemple de legume autohtone care se pot usca: ardei (gras, kapia, gogosar), ciuperci, ceapa, legume radacinoase (morcovi, patrunjel, pastarnac, telina), tomate, vinete, dovlecei, usturoi, varza.

Dintre fructe amintim: prune, mere, pere, afine, catina, caise, cirese, gutui, visine, merisoare.

Fructele si legumele trebuie sa fie coapte, insa nu prea mult, deoarece exista posibilitatea de a se altera.

Inainte de a fi introduse in uscator, fructele trebuie spalate si, unde este cazul, se scot samburii. Fructele mici se pot usca intregi (afine, catina, merisoare, goji), cele medii, cum ar fi perele, caisele sau prunele, pot fi taiate in jumatate, iar merele se vor felia.

In cazul legumelor se procedeaza la fel, dupa spalare se curata si se taie cubulete mici, ca pentru gatit, felii sau jumatati, in cazul rosiilor. Este indicat ca marimea legumelor sa fie cam aceeasi pentru a se usca uniform.

Procesele de spalare si taiere pot fi executate tot cu echipamente in cazul unor cantitati mai mari de legume sau fructe.

Prin uscarea legumelor, pierderea de vitamina B este relativ mica, insa uscarea lenta si la aer a legumelor duce, pe langa pierderea vitaminelor, si la oxidarea lor.

In schimb, uscarea rapida formeaza la su prafata alimentelor un strat izolator care se opune oxi darii. Tehnologiile difera de la un sortiment la altul. Uscarea se face la inceput la o temperatura mai mare si in curenti de aer cald si se continua apoi la o temperatura moderata.

S.C. MIRACO S.R.L. din Bucuresti propune fermierilor romani si micilor intreprinzatori uscatoarele multifunctionale – o solutie a viitorului. Aceste uscatoare sunt inventate aici, in Romania si pentru romani de ec. ing. Constantin Savu, directorul societatii.

Trebuiau gasite solutii inventive pentru a reinvia aceasta activitate extrem de profitabila. E usor de inteles ca ponderea cheltuielilor in pretul produselor deshidratate o reprezinta consumul energetic si cine reuseste sa reduca acest consum domina fara concurenta piata produselor deshidratate-uscate.

Noi, romanii, prin Centrul de Cercetare si Proiectare pentru Industrie Miraco S.R.L., am reusit sa gasim cai, metode si solutii inventive pentru reducerea de 8 ori a consumului energetic la uscarea legumelor si fructelor, in comparatie cu cele mai performante uscatoare cunoscute in tara si in lume.

Idei de Afaceri: Dle Savu, sigur, nu este vorba doar de un echipament, ci de un intreg concept – o afacere la cheie. In afara de echipamente, Miraco pune la dispozitie si tehnologile de lucru?

Constantin Savu: Asa este! Nu este vorba numai de echipamente, este vorba de noi tehnologii specifice fie carui tip de leguma sau fruct supus conservarii in ori ce fel de procedee si regimuri de uscare, tehnologii de diversificare si retete de fabricatie pe care le putem oferi.

O buna varianta ar fi realizarea de mici capacitati de productie pentru dezvoltare rurala in solutie constructiva de tip container, cu predare la cheie pentru mica industrie, amplasate in mediul rural, pe care le-am si aplicat.



Tags: afacereafacere profitabilaafaceriuscarea legumeloruscarea fructelor

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

10+ idei de afaceri pentru cupluri

de Bianca Tila
15 Ian 2025
Multe cupluri aleg sa infiinteze o afacere, lucru ce ii apropie si ii ajuta in gestionarea operatiunilor. Legatura stransa din cuplu poate aduce...

De ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere

de Idei de afaceri
01 Mar 2024
Spalatoriile auto self-service reprezinta o oportunitate foarte interesanta de afacere. Afla ce avantaje aduce aceasta optiune, cum sa iti calculezi...

Afaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7

de Idei de afaceri
28 Aug 2023
Amplasamentul accesibil, preparatele gustoase si preturile convenabile fac din restaurante o destinatie foarte populara pentru milioane de clienti...

Afacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro

de Bianca Tila
27 Iul 2023
Piata romaneasca out of home reprezinta o industrie care se ridica la 600 de milioane de euro. O treime din aceasta suma a fost generata in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]