Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce investitorii germani sunt interesati de Romania?

de Alina Constantinescu 03 Aug. 2016 3376
3.33 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Camerele de Comert bilaterale germane din strainatate (AHK) din Europa Centrala si de Est au realizat si in acest an un chestionar comun, din care reiese situatia economica, conditiile investitionale si asteptarile investitorilor din fiecare tara in parte. Chestionarul actual arata ca firmele germane au in continuare incredere in Romania ca amplasament investitional si privesc increzatoare spre viitor, ceea ce partial poate fi determinat si de noul Guvern, care si-a inceput activitatea in 2015.

Increderea in acest guvern a crescut si o data cu ea speranta ca vor fi luate acele masuri necesare pentru continuarea reformelor.

Evaluarea situatiei economice actuale si perspectivele pentru economia romaneasca, dar si situatia si asteptarile in ce priveste propria afacere din bransa respectiva a inregistrat imbunatatiri fata de anul anterior. Romania se situeaza peste media tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE).

30% (2015: 15%) dintre firmele chestionate apreciaza situatia economica actuala ca fiind mai buna decat in 2015, pentru 56% situatia este neschimbata. Chiar daca in aprecierea perspectivelor economice pentru anul in curs fata de anul trecut Romania se situeaza peste celelalte tari din ECE, numarul celor care vad perspective mai bune a scazut usor la 49% (2015: 56%).

In ce priveste situatia companiei, pentru anul in curs estimarile sunt pozitive. Numarul celor chestionati, care apreciaza situatia ca fiind buna se situeaza la 50% (2015: 54%), iar 61% din companii sunt de parere ca situatia lor se va imbunatati in acest an (2015: 75%). Astfel, si aici Romania depaseste media tarilor din ECE, chiar daca valorile au coborat usor sub cele de anul trecut. Aproape jumatate din companiile chestionate (44%) vede o imbunatatire a situatiei conjuncturale a bransei lor in 2016 fata de anul trecut, 13% vad o inrautatire.

Conditiile-cadru economice au consemnat unele imbunatatiri, dar exista si domenii care necesita inca imbunatatiri considerabile, conform actualului chestionar. Mai ales in ce priveste combaterea coruptiei, Romania a inregistrat in ultimii doi ani progrese considerabile, care se vad si din aprecierile firmelor. In afara de asta scaderile unor impozite au dus la o apreciere mai buna a nivelului de impozitare.

Ca in majoritatea tarilor din regiune, si companiile din Romania sunt nemultumite de siguranta juridica, de administratia fiscala si in general de administratia publica, dar si infrastructura din Romania este de cativa ani o piedica in calea investitiilor. In ce priveste disponibilitatea fortei de munca multe companii se plang de lipsa personalului calificat.

Chiar daca numeroase companii cu capital german sunt inca nemultumite de anumiti factori economici, totusi majoritatea acestor companii ar alege din nou Romania ca amplasament investitional. La intrebarea daca ar alege tot tara noastra pentru investitii, 91% din participantii la chestionar au raspuns cu 'da'.

Chestionarul a fost realizat in perioada 1 februarie — 1 martie 2016. Au participat 105 companii cu participare germana la capital, active in Romania, din care 70% fac parte dintr-un concern sau un grup de firme. 83% din aceste companii au sediul central in Germania, 7% in Austria, 10% in Romania.


Tags: economieinvestitiiafaceriinvestitori straini

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Meta Estate Trust anunta noi investitii

de Bianca Tila
21 Sep 2023
Fondul de investitii Meta Estate Trust anunta vanzarea celor 40% din partile sociale detinute in Redport Properties SRL, dezvoltatorul proiectului...

Afaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7

de Idei de afaceri
28 Aug 2023
Amplasamentul accesibil, preparatele gustoase si preturile convenabile fac din restaurante o destinatie foarte populara pentru milioane de clienti...

Afacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro

de Bianca Tila
27 Iul 2023
Piata romaneasca out of home reprezinta o industrie care se ridica la 600 de milioane de euro. O treime din aceasta suma a fost generata in...

Piata de investitii imobiliare din Romania si-a dublat tranzactiile

de Bianca Tila
08 Iun 2023
Investitiile imobiliare din Romania au incheiat primul trimestru cu 120 milioane de euro. Fata de primele trei luni ale anului 2022, rezultatul de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]