Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce sa investesti in companii ce ofera dividende

de Idei de afaceri 15 Feb. 2022 1684
5 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Daca te-ai hotarat sa cumperi actiuni la o companie listata la Bursa, este important de stiut ca tu devii unul din proprietarii sai. Din postura de actionar al companiei, ai anumite obligatii, dar si beneficii. Unul dintre beneficiile pe care le ai ca proprietar este faptul ca poti primi in mod regulat sume de bani de la companie, sub forma de dividende.

Inainte de a incepe sa investesti, trebuie sa stii ce sunt dividendele, cine si cum le obtine. 

Ce sunt mai exact dividendele

Dividendele reprezinta o modalitate prin care companiile isi distribuie castigurile catre actionari. De exemplu, sa presupunem ca investesti intr-o companie care plateste un dividend de 3% pe actiune. Daca actiunile valoreaza 100 de dolari, iar tu detii una dintre ele, atunci vei primi 3 dolari sub forma de dividende. 

Sunt dividendele o investitie sigura? 

Daca te-ai hotarat sa investesti intr-o companie listata la Bursa, trebuie sa fii atent la istoricul acesteia. Mai exact, compania in care investesti trebuie sa plateasca in continuare dividendele cu acelasi randament sau chiar mai mare fata de momentul investitiei tale. In timp ce unele companii isi evalueaza si asigura plata dividendelor, poti face propriul research pentru a afla mai multe detalii despre compania in care urmeaza sa investesti. 

Daca o companie castiga 100 de milioane de dolari si plateste 90 de milioane de dolari in dividende, vei obtine un profit mai mare decat ai face daca ar plati doar 30 de milioane de dolari in dividende. De retinut ca plata dividendelor nu este obligatorie, iar o companie poate decide sa renunte la ea oricand.  

Cand se platesc dividende?

Exista platforme unde se comunica data platii, insa declaratia oficiala a companiei care isi anunta profiturile, cand si cat va fi distribuit va fi disponibila pe site-ul propriu al organizatiei, intr-o zona dedicata relatiilor cu investitorii (IR).

De obicei, prin acest portal, compania dezvaluie toate informatiile de interes pentru investitori, cum ar fi rezultatele, proiectele, bilanturile si alte detalii importante. Trebuie sa ai in vedere ca politicile de plata ale companiilor isi pot schimba frecventa.

Inainte de a incepe sa investesti, fa-ti o evaluare, in asa fel incat sa-ti cunosti cat mai bine profilul de investitor. Multi sunt de parere ca bursa este in general indicata investitorilor mai agresivi, insa orice persoana care stie cum functioneaza mecanismul dividendelor poate intra pe piata de valori. 


Sursa foto: Shutterstock

 


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: dividenteinvestitie sigurainvestitii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Meta Estate Trust anunta noi investitii

de Bianca Tila
21 Sep 2023
Fondul de investitii Meta Estate Trust anunta vanzarea celor 40% din partile sociale detinute in Redport Properties SRL, dezvoltatorul proiectului...

Piata de investitii imobiliare din Romania si-a dublat tranzactiile

de Bianca Tila
08 Iun 2023
Investitiile imobiliare din Romania au incheiat primul trimestru cu 120 milioane de euro. Fata de primele trei luni ale anului 2022, rezultatul de...

Investitiile pe piata imobiliara din Romania au crescut cu 39%

de Bianca Tila
24 Apr 2023
In Romania, investitiile pe piata imobiliara au depasit 1,26 miliarde de euro, anul trecut. Acest fapt subliniaza un avans de 39% comparativ cu anul...

Ministerul Energiei: Trebuie sa luam in considerare investitii mari in energiile regenerabile

de Bianca Tila
16 Mar 2023
Se vor lua in considerere investitii mari in domeniul energiilor regenerabile. De asemenea, se asteapta ca, in saptamanile urmatoare, sa se semneze...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]