de Florin Amariei
04 Mai. 2021
1376
Erste Group, detinatorul BCR, arata intr-o noua analiza ca Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 4,2% in 2021. Trendul s-ar pastra si pentru 2022.
Erste Group Bank estimeaza ca Romania va consemna anul acesta o crestere economica de 4,2% si de 4,5% in 2022, insa viteza si amploarea procesului de vaccinare raman cei mai importanti factori pentru redresarea economica a regiunii in care opereaza grupul bancar.
Erste Group Bank, listat la bursa, isi mentine perspectivele pozitive pentru 2021 si subliniaza ca redresarea economica din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), in care activeaza, depinde de o rata ridicata de vaccinare, un alt factor cheie pentru acest lucru fiind utilizarea eficienta a granturilor din Fondul de redresare al Uniunii Europene, in conditiile in care guvernele sunt incurajate sa tinteasca planuri ambitioase si de calitate.
In acest context, Erste estimeaza rate de crestere a PIB in ECE in 2021 cuprinse intre aproximativ + 3% si + 5%. De asemenea, in opinia analistilor Erste, productia industriala si cresterea PIB ar urma sa revina la normal in a doua jumatate a anului.
"Doua injectii vor stimula redresarea economiei. Una implica vaccinarea care imunizeaza oamenii, facand astfel posibila revenirea la normalitate. A doua consta in injectii de capital din Fondul de redresare al UE, in valoare de 750 de miliarde de euro. Aceasta finantare va cataliza un mare potential economic, in special in regiunea noastra. Toate tarile din regiunea noastra ar trebui sa inregistreze o revenire economica in 2021, aceasta crestere fiind vizibila mai ales in a doua jumatate a anului. Mai mult, ne asteptam la o crestere economica solida si in 2022 - 2023, in conditiile in care utilizarea fondurilor UE ofera un impuls suplimentar", a declarat Bernd Spalt, directorul general al Erste Group.
Viteza si amploarea procesului de vaccinare raman cei mai importanti factori pentru redresarea economica a regiunii. Erste Group se asteapta ca majoritatea populatiei eligibile pentru imunizare sa poata fi vaccinata pana la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al acestui an.
"Bazandu-se in mare parte pe procedurile comune de achizitii ale UE, multe tari din regiune au comandat suficiente doze de vaccin pentru a permite vaccinarea in proportie de 70% si atingerea asa numitei imunitati de turma. Din cauza progresului uneori lent al procesului de vaccinare, pentru unele economii din regiune prognozele de crestere a PIB pentru 2021 au fost revizuite usor in scadere. Cu toate acestea, scenariul de crestere pentru 2021 in majoritatea pietelor Erste Group este, in general, peste media de + 4,0% estimata pentru zona euro in ansamblul ei. In 2021, cresterea economica este de asteptat sa fie mai pronuntata in Croatia (+ 4,5%) si Serbia (+ 5,0%). Si economiile Ungariei, Romaniei si Slovaciei ar urma sa urce cu peste 4%, urmate de Republica Ceha si Austria, cu o crestere estimata de 3,3% si, respectiv, 2,8%. Cresterea solida ar urma sa continue in 2022 in toate tarile din regiune, cu avansuri anuale ale PIB intre 4% si 5% si o accelerare mai pronuntata a cresterii in Austria, Slovacia si Republica Ceha", se mentioneaza in comunicat.
Un rol important in redresarea regiunii este atribuit de Bernd Spalt si Fondului de redresare al UE. Termenul limita pana la care statele membre pot trimite Comisiei Europene planurile de implementare a fost 30 aprilie.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: erste groupromaniacrestere economica 2021bcr romania crestere economica