Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idee de afacere: infiintarea unei culturi de soc

de Camelia Diaconu 22 Aug. 2019 5019
3.97 din 33 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cine nu cunoaste bautura racoritoare socata sau planta medicinala de soc folosita pentru o multime de afectiuni, dar si in dietele de slabit. Ei bine, cultura de soc poate reprezenta o idee profitabila de afacere, mai ales ca nu este deloc costisitoare, planta fiind extrem de rezistenta importiva bolilor sau daunatorilor. Iata ce trebuie sa stii despre o afacere cu soc!

Sunt cele mai cunoscute trei soiuri de soc si anume: Ina, adica tufele de mare vigoare, care intra pe rod dupa 4 ani de la plantare. Nora, au o vigoare medie de crestere, fructele sunt mai mici decat cele ale soiului Ina si incep sa se matureze la mijlocul lunii august. Bradet, soiul cel mai vechi, care este cunoscut si datorita continutului ridicat de vitamina C. Infloreste si rodeste mai devreme si are un procent de legare de aproximativ 90%.
 
Infiintare si intretinere pana la intrarea pe rod
Socul are nevoie de un sol fertil intr-o zona cu o umiditate ridicata. Un sol care nu are calitatile corespunzatoare se ingrijeste prin fertilizare cu ingrasaminte organice si amendamente calcaroase, 3-5 tone/ha, cu scopul de a diminua aciditatea solului de 1, respectiv 2 unitati. 
 
Este recomandata plantarea din toamna pentru a se asigura o buna prindere. In ceea ce priveste materialul saditor, este reprezentat de butasii inradacinati si fortificati. Distantele de plantare sunt de 3,5 x 3 m. In plantatiile de soc, in primii ani se mentine un sol ca ogor negru. Planta se poate conduce pe directia randului sau ca un pom cu trunchi de aproximativ 30 cm. 
Dupa ce este plantat, socul se scurteaza la 30-35 cm pentru a se dezvolta tulpinile prinicpale. In primavara anului urmator se aleg 2 sau 3 tulpini pozitionate simetric si se scurteaza 1/3 din lungimea lor. In anul al 3-lea se aleg 5 sau 6 tulpini si ramurile schelet se scurteaza cu 3-4 internoduri pentru stimularea garnisirii acestora cu multe ramuri anuale. 
 
Intretinere dupa intrarea pe rod
 
Socul are nevoie multa de apa, mai mult in cursul fenofazelor de inflorire si de crestere a fructelor. In anii in care sunt productii mari, dar si in anii in care au intervenit accidentele climatice, este nevoie de intinerirea pomilor. Severitatea este facuta in functie de gradul de imbatranire si poate ajunge pana la lemn, pentru a echilibra coroana. 
 
Recoltarea fructelor
 
Fructele de soc incep sa se matureze de la sfarsitul lunii iulie, aceasta data mai depinde si de precocitatea biotipurilor. Dureaza si in luna august si se poate intinde si in luna septembrie. Recoltarea este facuta manual, se rup infloresentele si se aseaza in ladite, cate 2-3 straturi cu pedunculul in sus. 
 


Tags: afacere cu socinfiintare cultura de socidee de afacere cu soc

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.97 din 5 - 33 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]