Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idei de Afaceri: Cafeneaua noastra trebuie sa fie primitoare, onesta si orientata spre client!

de Liliana Constantin 29 Apr. 2011 5421
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cu o cafenea la 400 de bucuresteni, Micul Paris mai are de recuperat. Zonele cele mai vanate sunt cele centrale, in care locatiile se inghesuie in mod sufocant. Apelam la automatele "Nescafe" sau "Doncafe", pentru a ne revigora... Daca tinem seama de profilul clientului de cafenea, putem face o alegere corecta!

Varsta acestuia se situeaza intre 18 si 50 de ani. Clientul are studii superioare, este educat si doreste o servire de calitate. Principiul potrivit caruia romanii se multumesc doar cu servicii proaste nu mai sta in picioare.

Am descoperit cu totii ca putem beneficia de o atentie deosebita, chiar daca asta ne costa putin mai mult. Cafeneaua noastra trebuie sa fie primitoare, onesta si orientata atat spre client, cat si spre castig.

Exploatarea oamenilor nu poate duce nicaieri. In Bucuresti, cea mai ieftina cafea bauta intr-o cafenea costa 4 lei. Studiile mai arata ca lanturile mari de cafenele practica preturi mai piperate decat localurile mai mici. Astfel, o cafea poate ajunge si la 15-20 de lei, in conditiile unei capitale in plina criza. Sa ne miram daca bate vantul pe-acolo?

E posibil sa ne inselam, deoarece tanarul roman ar face orice sa bea o cafea intr-un local mai deosebit, chiar si economii. Termenul cunoscut de "fite" are mai multe conotatii. Suntem fitosi pentru ca ne dorim servicii mai bune, mai selecte, pe masura pretului? Nu cred. Pana la urma, se instaleaza ordinea fireasca a lucrurilor.

Exista localuri ieftine si scumpe, locuri bune si rele, servire ireprosabila si proasta. Acesti factori influenteaza toate categoriile sociale si piata cafenelelor, nu doar o parte din noi.

Se pare ca prima cafenea din lume a aparut in Constantinopol, in anul 962 (1555). Cronicarul otoman Ibrahim Pecevi ilustreaza acest moment istoric: "Pana in anul 962 (1555), in iubitul si preamaritul oras Constantinopol, ca si in tot Imperiul Otoman, nu existau cafenele si nici cafea. In acel an, un om pe nume Hakam din Aleppo si un intreprinzator pe nume Shams din Damasc au venit in oras; fiecare si-a deschis cate un magazin mare (cafenea), numita Tahtakale, si au inceput sa vanda cafea."

Iata cum afacerea cu cafenele n-a inceput odata cu Starbucks, ci cu secole in urma, la turci. Este posibil ca Hakam si Shams sa nu fi avut un plan de afaceri concret, dar asta nu i-a impiedicat sa-si deschida cafenelele. Vremurile insa erau mult mai simple decat acum, cand documentatia pentru orice firma ocupa un birou intreg. Birocratia il descurajeaza pe intreprinzatorul roman, care prefera sa aleaga alte modalitati de investitie. De la Evul Mediu la modernism, cafenelele au capatat forme diverse.

Odata cu explozia internetului, a aparut conceptul de Internet Café sau Cybercafe. In iulie 1991, Wayne Gregori a deschis in San Francisco reteaua Sfnet Coffeehouse Network. Gregori a construit terminale de computer care functionau cu monede de 25 de centi. Acestea se conectau la o linie Bulletin Board System, care oferea o serie de servicii de internet. Cel mai popular era FIDOnet mail, care permitea comunicarea prin email-uri si InternetMail, lansat in 1992. Conceptul unei cafenele cu acces deplin la internet (Cybercafe) a fost inventat in 1994 de Ivan Pope. El a inaintat conceptul de internet utilizat direct de la masa cafenelei, fara alti intermediari. In Romania, majoritatea cafenelelor ofera internet wifi gratuit, prin conectare wireless.



Tags: cafeneaidei de afaceriafacerea zileiintreprinzator

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Idei de afaceri pentru vara cu bani putini

de Florin Amariei
10 Iun 2021
Daca vrei sa devii antreprenor si sa incerci sa fii propriul tau sef in aceasta vara, avem cateva idei de afaceri cu bani putini care ti s-ar putea...

Idei de afaceri online profitabile

de Florin Amariei
14 Ian 2021
A fi antreprenor nu e usor, insa exista mai multe idei de afaceri online care pot fi profitabile. Noi am ales cateva si ti le propunem! Poate 2021 e...

Idei de afaceri online pentru 2024

de Idei de afaceri
30 Oct 2024
Romanii cu spirit antreprenorial stiu ca acum este momentul potrivit pentru a pregati o noua strategie de afaceri care sa poata fi fructificata cu...

4 idei de afaceri mici care iti aduc profit

de Florin Amariei
02 Nov 2020
Iti propunem 4 idei de afaceri mici care iti aduc profit suficient pentru a putea reinvesti sa trai din banii castigati pentru o buna perioada de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]