Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idei profitabile de afaceri - Cultivarea lavandei

de Ideideafaceri.ro 23 Mar. 2018 21239
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Lavanda (levantica) este o planta aromatica si medicinala cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Romanii o foloseau pentru a-si parfuma baile, iar originea cuvantului 'lavandula' vine din latinescul 'lavare', care inseamna 'spala'. Cultivarea lavandei se poate face pentru obtinerea de plante ornamentale si aromatice, dar si pentru valoarea ei ca planta antierozionala, pe pante abrupte, insorite, calcaroase.

Lavanda se cultiva pentru inforescentele sale bogate in ulei volatil (0.7 – 1.4% in inflorescente proaspete), utilizat ca aromatizant puternic in parfumerie si cosmetica, dar si in cazul unor afectiuni. Uleiul volatil prezinta actiune carminativa, sedativa si de calmare a sistemului nervos central.

Florile folosite sub forma de ceaiuri sau in preparate, au actiune antiseptica, cicatrizanta.  Cultivarea lavandei se face si in scopul obtinerii de produse insectifuge, intrucat florile alunga moliile si parfumeaza hainele.(L.Muntean, 1988). De asemenea, lavanda este si o buna planta melifera.

Cultura de lavanda - cerinte fata de temperatura

Lavanda are cerinte ridicate fata de temperatura, necesitand temperaturi la germinare de 10-15 grade. In perioada lunilor de iarna, lavanda rezista la temperaturi de -15 grade, in iernile fara zapada si pana la -30 de grade, acoperita cu zapada (L.Muntean). Plantele tinere suporta dupa rasarire temperaturi de -8 grade (Evdochia Coiciu si G. Racz, 1962).

Fata de umiditate, lavanda este mai putin pretentioasa, suportand bine seceta, datorita sistemului radicular foarte bine dezvoltat. Lavanda este o planta iubitoare de lumina, plantele crescute in locuri insorite avand tufe mari si acumuland mult ulei volatil.

Cultura de lavanda - cerinte fata de sol

Lavanda nu are cerinte ridicate fata de sol, reusindu-se o cultivare foarte buna pe soluri foarte diferite, nisipoase, calcaroase sau chiar stancoase. In schimb, nu se recomanda cultivarea lavandei pe solurile reci, cu exces de umiditate si apa freatica la mica adancime.

Cele mai favorabile zone de cultura se intalnesc in Campia Timisului, Dealurile Vestice, Campia Olteniei, Campia Burnazului, Campia Baraganului ,Podisul Dobrogrei, Podisul Transilvaniei.

Lavanda este o specie perena si se poate cultiva pe acelasi loc timp de 8-10 ani.

Pentru prelungirea duratei de exploatare sunt necesare taieri de intinerire a tufelor, executate la 10-15 cm de la sol, in asa fel incat sa nu fie produs un dezechilibru in biologia plantei. Se recomanda amplasarea plantatiilor pe soluri protejate de vanturi, insorite, cu expozitie sudica, cu sol profund si permeabil (Gh.V. Roman, 2002).

In principiu, cultivarea lavandei trebuie sa se faca si evitand suprafetele imburuienate cu buruieni perene. Mai mult, se recomanda utilizarea de ingrasaminte organice pentru obtinerea unei bune productii ale acesti plante. Utilizati gunoi de grajd, foarte bine fermentat si aplicat uniform, care contribuie la dezvolatrea masei vegetative si la cresterea continutului in ulei volatil.

Per total, cultivarea lavandei nu este o afacere  dificil de condus si detine numeroase oportunitati de obtinere a profitului. Succesul acestei afaceri sta in respectarea regulilor de cultivare, reguli pe care le puteti gasi in totalitate in ghidul Lavanda, cultura care iti aduce minimum 8.000 de euro profit.




Tags: cultivarea lavandeicultivare lavanticalevanticaprofit lavandaafaceri cu lavanda

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]