de Bianca Tila
05 Mai. 2022
1179
La trei luni, indicele ROBOR a urcat miercuri la 5,10% pe an, de la 5,07% cat a avut marti, conform informatiilor publicate de Banca Nationala a Romaniei. La inceputul anului, acesta inregistra 3,02%.
Robor reprezinta rata dobanzii prin care o banca este dispusa sa imprumute alte banci. Mai exact, bancile ce contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse sa ofere imprumuturi sub forma de depozitare in lei celorlalte banci contributoare.
Indicele ROBOR a inregistrat un record in ultimii noua ani. Un nivel mai mare al acestuia a fost in aprilie 2013, cand s-a situat la 5,17% pe an.
Debutul acestuia in 2021 se situa la 1,98%, comparativ cu inceputul lui 2020 unde era 3,19% pe an. "Indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecate in lei cu dobanda variabila, a ajuns la pragul de 5,24% pe an, de la 5,21% marti, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 5,33% pe an, de la 5,27 pe an anterior", scrie Agerpres.
Recent, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an. De asemenea, s-a stabilit si pastrarea controlului asupra lichiditatii de pe piata monetara.
Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor este de 1,86% pe an, reglemantat de OUG 19/2019. Acesta se calculeaza cu ajutorul mediei aritmetice a ratelor de dobanda zilnica a tranzactiilor interbancare si trimestrul IV 2021. Acesta prezinta o urcare fata de cel publicat in urma cu trei luni, de 1,17%.
"In luna mai 2019, a intrat in vigoare OUG 19/2019 care modifica modul in care este calculata rata pentru creditele in lei cu dobanda variabila. Astfel, Ordonanta 19 a stabilit indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare", potrivit Agerpres.
Politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei, lichidarea de pe piata, inflatia si politica fiscala sunt cativa factori ce pot influenta major evolutia ROBOR.
Cotatiile mai mari la ROBOR sunt justificate de banci prin faptul ca acest indice urmareste evolutia inflatiei viitoare si nu are nicio legatura cu ceea ce se petrece efectiv pe piata interbancara. "Bancile justifica cotatiile mai mari la ROBOR prin faptul ca acest indicator urmareste evolutia inflatiei viitoare si nu are nicio legatura cu ceea ce se petrece efectiv pe piata interbancara, acolo unde dobanzile la lei sunt influentate de alte repere – lichiditstea de pe piatta monetara, interventiile BNR, necesarul de finantare al Ministrului de Finante si politica monetara a Bancii Nationale, care absoarbe sau mareste lichiditatea din piata. Dar totusi exista aceasta discrepanta, in care clientii platesc un ROBOR mai mare decat ceea ce se intampla in piata, fara ca bancile sa tranzactioneze prea mult sau chiar deloc la aceste dobanzi pebanza carora se calculeaza ROBOR. Si mai ales ca bancile pot cota ROBOR la orice nivel, fara ca Banca Bationala sa poata sa intervina asa cum o face pe piata valutara, sau cum o face, indirect, pentru IRCC, fara ca acesta sa fie adevarata tinta", scrie ZF.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: robor