Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indicele ROBOR a ajuns la 5,10%, un record al ultimilor noua ani

de Bianca Tila 05 Mai. 2022 1166
Indicele ROBOR  a ajuns la 5,10%, un record al ultimilor noua ani
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

La trei luni, indicele ROBOR a urcat miercuri la 5,10% pe an, de la 5,07% cat a avut marti, conform informatiilor publicate de Banca Nationala a Romaniei. La inceputul anului, acesta inregistra 3,02%.

Robor reprezinta rata dobanzii prin care o banca este dispusa sa imprumute alte banci. Mai exact, bancile ce contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse sa ofere imprumuturi sub forma de depozitare in lei celorlalte banci contributoare. 
 
Indicele ROBOR a inregistrat un record in ultimii noua ani. Un nivel mai mare al acestuia a fost in aprilie 2013, cand s-a situat la 5,17% pe an. 
 
Debutul acestuia in 2021 se situa la 1,98%, comparativ cu inceputul lui 2020 unde era 3,19% pe an. "Indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecate in lei cu dobanda variabila, a ajuns la pragul de 5,24% pe an, de la 5,21% marti, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 5,33% pe an, de la 5,27 pe an anterior", scrie Agerpres.
 
Recent, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an. De asemenea, s-a stabilit si pastrarea controlului asupra lichiditatii de pe piata monetara.
 
Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor este de 1,86% pe an, reglemantat de OUG 19/2019. Acesta se calculeaza cu ajutorul mediei aritmetice a ratelor de dobanda zilnica a tranzactiilor interbancare si trimestrul IV 2021. Acesta prezinta o urcare fata de cel publicat in urma cu trei luni, de 1,17%.
 
"In luna mai 2019, a intrat in vigoare OUG 19/2019 care modifica modul in care este calculata rata pentru creditele in lei cu dobanda variabila. Astfel, Ordonanta 19 a stabilit indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare", potrivit Agerpres.
 
Politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei, lichidarea de pe piata, inflatia si politica fiscala sunt cativa factori ce pot influenta major evolutia ROBOR.
 
Cotatiile mai mari la ROBOR sunt justificate de banci prin faptul ca acest indice urmareste evolutia inflatiei viitoare si nu are nicio legatura cu ceea ce se petrece efectiv pe piata interbancara. "Bancile justifica cotatiile mai mari la ROBOR prin faptul ca acest indicator urmareste evolutia inflatiei viitoare si nu are nicio legatura cu ceea ce se petrece efectiv pe piata interbancara, acolo unde dobanzile la lei sunt influentate de alte repere – lichiditstea de pe piatta monetara, interventiile BNR, necesarul de finantare al Ministrului de Finante si politica monetara a Bancii Nationale, care absoarbe sau mareste lichiditatea din piata. Dar totusi exista aceasta discrepanta, in care clientii platesc un ROBOR mai mare decat ceea ce se intampla in piata, fara ca bancile sa tranzactioneze prea mult sau chiar deloc la aceste dobanzi pebanza carora se calculeaza ROBOR. Si mai ales ca bancile pot cota ROBOR la orice nivel, fara ca Banca Bationala sa poata sa intervina asa cum o face pe piata valutara, sau cum o face, indirect, pentru IRCC, fara ca acesta sa fie adevarata tinta", scrie ZF.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: robor

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Indicele ROBOR a stagnat

de Bianca Tila
06 Mar 2024
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,08% Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,11%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel in functie de care sunt...

Indicele ROBOR la 3 luni scade

de Bianca Tila
01 Feb 2024
Indicele ROBOR la 3 luni scade la 6,10%, de la 6,11%, in timp ce indicele ROBOR la 6 luni stagneaza la 6,14%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel in...

Indicele ROBOR stagneaza

de Bianca Tila
16 Aug 2023
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,40%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea...

Indicele ROBOR stagneaza

de Bianca Tila
25 Mai 2023
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,55%. Acesta este cel in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei. In ceea...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]