Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INS: Exporturile romanesti, in crestere

de Ideideafaceri.ro 09 Sep. 2019 2021
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Institutul National de Statistica (INS) arata ca exporturile romanesti sunt in crestere. In primele sapte luni ale anului 2019 dezechilibrul dintre import si export a ramas, totusi, neschimbat.

”Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) in perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2019 a fost de 9.479,9 milioane euro, mai mare cu 1.892,3 milioane euro decat cel inregistrat in perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2018”, precizeaza INS.
 
In luna iulie 2019, exporturile FOB au insumat 5,84 miliarde euro, iar importurile CIF au insumat 7,59 miliarde euro, rezultand un deficit de 1,75 miliarde euro.
 
Fata de luna iulie 2018, exporturile din luna iulie 2019 au scazut cu 1%, iar importurile au crescut cu 5,9%.
 
”In perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2019, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse: masini si echipamente de transport (48% la export si 37,2% la import) si alte produse manufacturate (32,2% la export si respectiv 30,4% la import)”, arata datele INS.
 
Valoarea schimburilor intra-UE de bunuri in primele sapte luni ale acestui an a fost de 3,13 miliarde euro la expedieri si de 3,75 miliarde euro la introduceri, reprezentand 77,1% din total exporturi si 74,7% din total importuri.
 
Valoarea schimburilor extra-UE de bunuri in primele sapte luni a fost de 9,34 miliarde euro la exporturi si de 12,69 miliarde euro la importuri, reprezentand 22,9% din total exporturi si 25,3% din total importuri.
 
Soldul balantei comerciale FOB/CIF se calculeaza pe baza valorii exportului FOB si a importului CIF, ca diferenta intre acestea. Soldul negativ al balantei comerciale se numeste deficit, iar cel pozitiv se numeste excedent. Pretul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord. Pretul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.


Tags: insexporturile romanestiexportimportbalanta

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Importanta Alegerii Corecte a unei Imprimante Inkjet de la Brother

de Idei de afaceri
09 Nov 2023
Intr-o era in care digitalizarea pare sa domine, nevoia de a imprima documente fizice ramane nealterata. Acesta este motivul pentru care alegerea...

Comisia Europeana a inceput inscrierile pentru "Noul Bauhaus"

de Florin Amariei
19 Ian 2022
"Noul Bauhaus european" are loc si in 2022, iar Comisia Europeana a confirmat ca inscrierile deja au inceput! Potrivit unui comunicat al...

Piata certificatelor de poluare (ETS) va fi extinsa

de Florin Amariei
16 Iul 2021
Uniunea Europeana (UE) anunta ca piata certificatelor de poluare (ETS) va fi extinsa pentru a putea fi atinse tintele pentru clima. Actualul...

Piata certificatelor de poluare, extinsa la nave, masini si termoficare

de Florin Amariei
01 Iul 2021
Uniunea Europeana (UE) extinde piata certificatelor de poluare la nave, masini si termoficare. Executivul comunitar va propune luna viitoare cea...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]