Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Investitiile pe piata imobiliara din Romania au crescut cu 39%

de Bianca Tila 24 Apr. 2023 192
Investitiile pe piata imobiliara din Romania au crescut cu 39%
5 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In Romania, investitiile pe piata imobiliara au depasit 1,26 miliarde de euro, anul trecut. Acest fapt subliniaza un avans de 39% comparativ cu anul precedent, din care Capitala a afisat aproximativ 888 milioane de euro, potrivit unui raport publicat de o companie specializata in tranzactionare si consultanta pentru domeniul imobiliar.

In ceea ce priveste sectorul de birouri, acesta si-a mentinut pozitia de prim beneficiar al investitiilor. Tranzactiile cu active de birouri au atins valoarea de 812,7 milioane de euro, in perioada analizata. In acest timp, tranzactiile de retail au reprezentat mai putin de un sfert din totalul investitiilor, cu aproximativ 285 de milioane de euro. Investitiile industriale detin o pondere de 7% din total, cu aproximativ 90 de milioane de euro.
 
Pentru primul trimestru din acest an, ativitatea investitorilor si-a mentinut ritmul, cu un volum total de investitii de 149,6 milioane de euro (+73% fata de T1 din 2022), potrivit datelor Crosspoint Real Estate.
 
Segmentul industrial a devastat cladirile de birouri in ceea ce priveste ponderea in total activitatii investitionale, cu 43,4% (65 milioane de euro). Acest rezultat a fost in crestere cu 30,6% (45,8 milioane EUR), urmat de hoteluri (18,3 milioane de euro), achizitii ale sectorului public (12 milioane de euro) si retail (8,5 milioane de euro).
 
Bucurestiul a inregistrat peste jumatate din investitii atat in 2022 (888 milioane de euro), cat si in 2023 (74,8 milioane de euro). La finalul lunii martie 2023, stocul de birouri din Capitala era de 3,75 milioane de metri patrati, cu 123.000 mp in sapte cladiri de birouri livrate in 2022 si alti 42.000 mp in doua cladiri adaugati in primul trimestru din 2023.
 
"Desi exista un inventar semnificativ de spatii de birouri disponibile pentru subinchiriere in Bucuresti, doar un numar mic de companii au optat pentru aceasta alternativa, rezultand un total de 3.400 mp de spatii de birouri subinchiriate pe parcursul anului. 
 
Relocarile, care au reprezentat 24% din cererea totala, au continuat sa se orienteze catre cladiri de inalta calitate situate in zone usor accesibile. Activitatea totala de inchiriere pe piata de birouri din Bucuresti in T1 2023 a inregistrat o scadere de 30% fata de anul anterior, pana la 45.419 mp, cu un grad de absorbtie net de aproximativ 25.000 mp, din care 74% reprezinta relocari. 
 
In plus, in primele trei luni nu s-au inregistrat pre-inchirieri, chiar si in conditiile unui pipeline limitat pentru perioada urmatoare", se precizeaza in raport.
 
Chiar daca firmele din domeniul tehnologiei au fost primele care au adoptat munca remote si munca hibrida, acestea si-au mentinut prima pozitie in topul celor mai active industrii pe piata inchirierilor de birouri, potrivit sursei citate. In 2022, au prezentat o pondere de 36% din totalul activitatii de inchiriere si de 34% in T1 2023.
 
In plus, primul trimestru din acest an a inregistrat o stagnare a preturilor pentru unitatile noi, care au atins nivelul de 1.866 euro/mp net la sfarsitul lunii martie. In acest timp, preturile unitatilor vechi au scazut pana la aproximativ 1.500 de euro/mp net partial ca urmare a presiunii adaugate de urmarile cutremurului din Turcia si Siria, care au intensificat ingrijorarile legate de siguranta cladirilor vechi din Capitala.
 
Segmentul industrial a continuat sa creasca in 2022. La sfarsitul lunii martie 2023, stocul industrial total a ajuns la 6,52 milioane mp, cu livrari noi de 560.000 mp in 2022 si 162.000 mp in T1 2023.
 
Activitatea totala de inchiriere pe piata industriala a atins un nivel record de 939.560 in 2022, in crestere cu 48% comparativ cu anul precedent. Doar 17% au reprezentat reinnoiri si renegocieri de contracte. 
 
In ceea ce priveste piata terenurilor din Bucuresti, aceasta a asistat la o reluare a apetitului din partea majoritatii jucatorilor de pe piata. La nivel national, piata terenurilor a inregistrat o scadere a cererii in 2022, precum si piata rezidentiala. Numarul tranzactiilor cu terenuri a inregistrat cresteri de 27,5% in Bucuresti, dar a scazut cu peste 15% in restul tarii fata de 2021.
 
"Contrar estimarilor initiale, investitorii nu s-au mutat in zonele limitrofe din Ilfov pentru a evita situatia incerta a autorizatiilor din Bucuresti. 
 
In schimb, fie au ales sa astepte ca situatia sa se clarifice, fie si-au continuat achizitiile atunci cand preturile terenurilor erau favorabile. Din acest motiv, activitatea pe piata terenurilor din Ilfov a fost relativ stagnanta in 2022, cu o usoara scadere de aproape 2% fata de anul precedent. 
 
Cu toate acestea, anularea planurilor urbanistice zonale a avut unele repercusiuni pe piata din capitala, dezvoltatorul spaniol Gran Via anuntandu-si iesirea din Romania si citand situatia actuala a planificarii in Bucuresti ca fiind cauza plecarii. 
 
Toate acestea par sa fie mai evidente dupa primele trei luni ale anului 2023, cand tranzactiile cu terenuri au inregistrat o scadere de 30% comparativ cu primul trimestru din 2022 in Bucuresti si de 44,6% in Ilfov", se arata in raportul de specialitate.
 
In 2022, terenurile din Bucuresti si Ilfov au totalizat peste 200 de milioane de euro. Situatia este similara cu 2020 si 2021, cand preturile terenurilor au continuat sa inregistreze o rata de crestere mai mare fata de celelate sectoare imobiliare si peste rata inflatiei.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: investitii imobiliarepiata imobiliara romaniasegmentul industrial

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 3 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]