de Bianca Tila
14 Iul. 2022
1017
Litoralul romanesc se intalneste cu probleme financiare, unul din zece hoteluri este de vanzare. In prezent, 88 de hoteluri si pensiuni sunt de vanzare, iar preturile pornesc de la 100.000 de euro si pot ajunge la cateva milioane de euro, potrivit platformei imobiliare.ro.
Multe dintre aceste spatii scose la vanzare sunt pensiuni si hoteluri de dimensiuni mici. Potrivit datelor Institutului National de Statistica din 2021, in Constanta exista un numar total de 853 de unitati de cazare.
Decizia de a vinde un hotel vine in principal din cauza proprietarilor, care nu mai doresc sa investeasca in renovarea cladirilor, potrivit ZF.
"Pe langa hoteluri mari, sunt vile, pensiuni si unitati mici, iar acolo mereu exista o miscare in sensul acesta de vanzare, hoteluri nu sunt foarte multe.
De ce se vand aceste hoteluri? Din cele care se vand, majoritatea au nevoie de upgrade sau renovare completa, iar proprietarii nu mai au disponibilitate si nu mai e vorba de bani, ci de disponibilitatea de a reinvesti si de a lua de la capat acest proces de activitate in turism.
Din cei care vand sunt si proprietari de hoteluri care nu au reusit sa managerieze atat de bine, e mai simplu de investit si renovat un hotel, devine mult mai complicat de a face cu adevarat sa functioneze cu un grad bun de ocupare si la un nivel de tarife rezonabil", spune proprietarul agentiei de turism Paradis Tours, Aurelian Marin.
Provocarile economice cu care acest an a venit nu i-a determinat inca pe operatorii de turism sa inchida. Totusi, in perioada urmatoare se estimeaza ca procesul investitional va incetini. Acest lucru este afectat de creditarea mai scumpa, fiind sursa principala de finantare pentru noile proiecte ale investitorilor.
Printre anunturile platformei imobiliare.ro se numara si un aparthotel a carui finalizare a fost anul acesta. De asemenea, aceasta constructie contine 16 apartamente si poate fi achizitionata la pretul de 2,6 milioane de euro.
"Nu doreste neaparat sa vanda, incearca sa vanda, este un imobil nou, incepand cu festivalul Neversea acomodeaza turisti. Este o testare a pietei, daca nu va reusi sa vanda, va duce businessul mai departe, nu are nicio legatura cu efectele economice din aceasta perioada.
Pe proprietatile valoroase mereu a existat interes, el in sine este gandit ca un business ca sa genereze profit. Din toamna, o parte din apartamente vor fi inchiriate pe termen lung", precizeaza Cristina Stinga, associate broker in cadrul Connect Real Estate, agentia care a postat anuntul pe platforma.
In general, multi dintre investitori provin din alte domenii decat cel al opitalitatii, fie ca vorbim de cazul litoralului sau de turismul romanesc. Plasarea banilor in turism poate fi un avantaj mai mare comparativ cu depunerea acestora intr-un cont bancar.
"Un lucru interesant pe care l-am vazut este ca exista si o categorie de investitori care privesc investitia intr-un hotel ca un business, dar in paralel privesc si ca pe o investitie pe termen lung, considerand ca banii investiti intr-un hotel aduc niste randamente mai bune decat le-ar aduce un depozit bancar.
Pentru diversificarea de portofoliu a banilor pe care ii detin, aleg si varianta de a investi intr-un hotel", explica Aurelian Marin.
Clasamentul celor mai vizitate judete din Romania a afisat Constanta in varf pentru al doilea an la rand. Anul trecut, judetul a inregistrat peste 1,2 miliaone de turisti, fapt in crestere fata de 2020, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Harta turistica locala a fost schimbata din cauza pandemiei, astfel inversand clasamentul celor mai vizitate judete din Romania.
In 2020, cele mai vizitate judete au fost Constanta si Brasovul, pozitia a treia fiind ocupata de Bucuresti. Inainte de pandemia, capitala tarii era cea mai vizitata zona din Romania datorita dezvoltarii infrastructurii hoteliere care atragea anual cateva milioane de turisti. O mare parte dintre turistii cazati in Bucuresti veneau in scopuri de business.
Operatorii din turismul de pe litoral s-au bucurat de o revenire in vara anului trecut. Pe fondul restrictiilor de calatorie pentru vacantele din afara tarii, a existat o cerere foarte mare in interiorul acesteia.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: litoralul romaneschotelui si pensiuni