Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Mari oportunitati de afaceri - obtinerea de uleiuri volatile!
Uleiurile volatile din plante au fost folosite de peste 5.000 de ani, datorita efectului terapeutic pe care il au asupra sanatatii (sistemului nervos, muscular sau asupra altor organe din corpul uman).
Aceste uleiuri pot fi extrase din diferite organe ale plantei sau din planta intreaga. Pot fi folosite pentru masaj, bai, vaporizare, inhalatii, dropsuri, spalaturi sau mai nou in aromaterapie.Cultura de sofran
Cresterea prepelitelor japoneze
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Aromaterapia este o terapie complementara bazata pe tratarea afectiunilor cu ajutorul uleiurilor volatile. Uleiurile volatile au rol dezinfectant, antibacterian, de improspatare a aerului unei incaperi, stimuleaza anumite organe, digestia si forta de munca.
Continutul in aceste substante depinde de fenofaza in care se afla planta, de conditiile pedoclimatice si de tehnologia de cultura aplicata.
Obtinerea de ulei volatil prin presare
Cea mai buna metoda pentru obtinerea unui ulei volatil de calitate este presarea, dar prin acest procedeu nu se poate extrage intreaga cantitate din materialul vegetal.
Obtinerea de ulei volatil prin distilare
In practica obisnuita, extractia uleiurilor volatile se face, fie prin distilare cu vapori de apa, fie cu ajutorul diversilor solventi organici.
Distilarea cu vapori de apa este o metoda curenta de obtinere a uleiurilor volatile si poate fi utilizata pentru majoritatea plantelor medicinale si aromatice. Aceasta metoda se bazeaza pe proprietatea uleiurilor de a se transforma in vapori atunci cand sunt incalziti la fierbere.
Astfel, materialul vegetal proaspat sau uscat, se introduce intr-un recipient (cazan) peste care se toarna apa. Prin incalzire, apa extrage din tesuturile vegetale uleiurile volatile, acestea se transforma in vapori, sunt conduse mai departe printr-un generator, condenseaza, iar lichidul rezultat se colecteaza intr-un vas de separare (vas florentin). Apa va ramane la baza vasului deoarece este mai densa, iar uleiul volatil mai usor, se va situa deasupra.
Datorita consumurilor mari de energie si datorita faptului ca trebuie evaporata o cantitate mare de apa, aceasta metoda a fost inlocuita cu cea cu vapori de apa supraincalziti si sub presiune.
Vaporii sunt introdusi in recipientul in care exista materialul vegetal, distrug tesurile care contin ulei, antreneaza uleiurile volatile si apoi procedeul se desfasoara ca si la metoda prezentata anterior. |n acest fel, consumurile energetice sunt mai mici, iar apa rezultata poate fi refolosita. Exista instalatii de distilare care utilizeaza cazane fixe, dar si cazane mobile.
Obtinerea de ulei volatil prin macerare
O alta metoda de extragere a uleiurilor este macerarea materialului vegetal in alt ulei de origine vegetala (de exemplu ulei de floarea-soarelui).
Astfel, materialul vegetal continand ulei volatil este introdus intr-un recipient, se introduce uleiul vegetal, si apoi se lasa la macerat timp de 5-6 zile.
Ceea ce rezulta este un amestec de ulei vegetal cu ulei volatil, care poate fi utilizat ca atare pentru diverse afectiuni sau poate fi adaugat alcool etilic absolut si apoi preparatul rezultat poate fi folosit pentru frectii.
Exemple de utilizari ale diverselor uleiuri pot fi:
– uleiul de levantica este un excelent antiseptic, diminuand flora microbiana din rani. Se poate administra sub forma de bai calde, facute cu o ora inainte de culcare, deoarece are efecte sedative pentru sistemul nervos si calmeaza durerile provocate de migrene;
Nu se vor folosi uleiurile volatile fara recomandarea medicului, deoarece pot cauza grave probleme de sanatate: cresterea tensiunii, pierderea sarcinii. Nu se vor folosi direct pe piele, ci doar prin evaporare, folosind o lampa speciala pentru aromaterapie.
Atentie !
– uleiul de trandafir este foarte cautat pentru parfumul deosebit de aromatizat, utilizat mai ales in parfumerie sau cosmetica;
– uleiul de menta este folosit ca dezodorizant al incaperilor, al gurii, corecteza gustul si mirosurile neplacute, poate fi folosit si ca apa de gura.
Detalii despre afaceri cu plante medicinale si aromatice in sistem ecologic
Articole conexe
10+ idei de afaceri pentru cupluri
de Bianca TilaDe ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere
de Idei de afaceriAfaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7
de Idei de afaceriAfacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro
de Bianca TilaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2025
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit