Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Energiei: Trebuie sa luam in considerare investitii mari in energiile regenerabile

de Bianca Tila 16 Mar. 2023 64
Ministerul Energiei: Trebuie sa luam in considerare investitii mari in energiile regenerabile
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Se vor lua in considerere investitii mari in domeniul energiilor regenerabile. De asemenea, se asteapta ca, in saptamanile urmatoare, sa se semneze contracte pentru proiecte in acest tip de energii, in baza Planului National de Redresare si Rezilienta, la un nivel investitional de 600 de milioane de euro, potrivit secretarului de stat in Ministerul Energiei, Dan Dragos Dragan.

"Romania a intreprins toate eforturile necesare pentru a asigura securitatea energetica a Republicii Moldova in ceea ce priveste livrarile de energie, iar aceasta situatie continua. Daca este necesar, putem oferi tot sprijinul pentru a asigura securitatea Republicii Moldova. In ceea ce priveste securitatea la nivel regional, trebuie sa profitam de mixul de generare al energiei. In Romania, 40% vine din centrale hidroelectrice, iar restul de 20% din tehnologii noi.

Acesta este un avantaj, din punctul nostru de vedere. Trebuie sa luam in considerare investitii mari in domeniul energiilor regenerabile. Ne asteptam ca, in saptamanile urmatoare, sa se semneze contracte de energii regenerabile in baza PNRR, la un nivel investitional de 600 de milioane de euro. Trebuie sa avem in vedere ca Planul de decarbonizare, in Romania, care avanseaza de la lignit fosil inspre regenerabile, se afla in curs de dezvoltare, cu 1,3 Gigawati, si niste facilitati de generare a energiei foarte flexibile. De asemenea, trebuie sa avem in vedere si investitia in Mintia, de 1,5 Gigawati", a mentionat Dragan.
 
In prezent, investitiile in infrastructura de energie vor face posibila pozitionarea Romaniei ca garant al securitatii energetice in regiune, a subliniat oficialul.
 
"Totodata, valoarea contractelor deja semnate cu operatorii de distributie pentru cresterea interconectivitatii cu tarile vecine, iar astazi avem in jur de trei gigawati capacitate si trebuie sa ajungem, in urmatorii ani, la o capacitate de cinci gigawati, apoi conexiunea BRUA, care este deja construita si care leaga toata regiunea Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Trebuie sa avem in vedere si conexiunea dintre Grecia si Bulgaria, care ne va oferi o sursa alternativa de gaz de la terminalele din Grecia si acolo va avansa prin conducte pana in Europa Centrala.

Toate aceste investitii care sunt in curs, toata infrastructura care a fost dezvoltata pana in ziua de astazi si se va dezvolta in continuare va face posibila pozitionarea Romaniei ca garant al securitatii energetice in regiune. Astazi, 80% din consumul de gaz din Romania este acoperit din resurse interne. Acest procent va creste in mod semnificativ, odata cu volumele care vor intra in retea din Marea Neagra. Deja, prima mare investitie a fost initiata si am vazut in ultimul an cresterea volumului intrat in retea", a afirmat secretarul de stat in Ministerul Energiei.
 
In urmatorii ani, rezervoarele noi offshore si onshore vor fi conectate la retea. Acest rezultat se face pe fondul dezvoltarii si unei stategii referitoare la hidrogen.
 
"Avem un sentiment bun ca rezervoarele noi offshore si pe uscat vor fi conectate la retea, in anii urmatori. De asemenea, este foarte important sa dezvoltam o strategie pentru hidrogen si sa avem o legislatie pentru energia eoliana offshore. Trebuie sa avem sprijin european pentru resursele din Marea Caspica si anume conducta prin mare din Azerbaidjan pana in Ungaria, care va facilita aprovizionarea cu resurse noi din zona Marii Caspice, in Uniunea Europeana.

Asta inseamna diversificare si reducerea dependentei de resursele fosile din Federatia Rusa si cresterea rezilientei europene. Observam o accelerare a folosirii surselor de energie regenerabila, ce aduce cu sine doua efecte. Pe de o parte, companiile si gospodariile doresc sa castige mai multa independenta, sa nu mai aiba parte de aceste turbulente existente pe piata, iar al doilea lucru tine de angajamentul nostru pana in 2030", a sustinut Dan Dragos Dragan.
 
Potrivit lui Dragan, Romania isi doreste ca toate resursele de alimentare pe baza de carbune sa fie inchise, iar pentru a gestiona tranzitia catre sursele alternative de producere a energiei sunt puse la dispozitie facilitati de investitii prin PNRR.
 
"Dorim ca toate resursele de alimentare pe baza de carbune sa fie inchise si, pentru a ajunge la acest deziderat, oferim foarte multe investitii in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta pentru a sustine aceasta tranzitie.

Am observat un interes crescut din partea companiilor in ceea ce priveste crearea de noi unitati de alimentare, iar foarte multe din acestea au fost deja conectate la reteaua principala si vom avea, practic, un nou Gigawatt de putere instalata in Romania, pana la finalul acestui an. Scopul nostru este ca pana in 2030, in baza planului nostru strategic care se afla acum in revizuire, sa avem 10.000 de Megawati putere instalata din energii regenerabile. Este convingerea mea ca acesta este drumul spre care ne indreptam.

As dori sa mai adaug ca acest conflict a fost foarte greu de anticipat. Foarte putine servicii de informatii au putut anticipa aceasta invazie din partea Rusiei. Cred ca razboiul, deja, a adus cu sine o provocare in ceea ce priveste peisajul energetic. Asadar, statele si organizatiile internationale si-au luat masuri pentru a reduce riscurile survenite in urma acestei crize. Din punctul meu de vedere, pe termen scurt, s-a reusit sa se gaseasca o rezolvare pentru criza energetica", a explicat reprezentantul ministerului de resort.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: dan dragos draganenergii regenerabileministerul energiei

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]