de Bianca Tila
03 Iun. 2022
1407
Ministerul Energiei propune vanzarea a aproximativ 1% din OMV Petrom catre angajatii care aveau contracte de munca in anul 2004, la 0,21 lei/actiune, jumatate din pretul actual de la BVB.
Ministerul Eneregiei a publicat un proiect de hotarare de Guvern prin care se stabileste vanzarea catre salariatii OMV Petrom a unui pachet de actiuni. Mai exact, acesta reprezinta aproximativ 1% din capitalul social al companiei, detinut de statul roman, la pretul de 0,215 lei/actiune.
Actiunile companiei sunt cotate vineri la Bursa de Valori Bucuresti la 0,46 lei/actiune.
Proiectul pune in aplicare o decizie din 2019 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 1442/2/2015. Prin aceasta decizie Guvernul Romaniei a fost obligat sa adopte o hotarare pentru punerea in aplicare a dispozitiilor OUG 49/1997, modificata prin OG 55/2003, in vederea vanzarii de actiuni ale OMV Petrom pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret la care au fost vandute actiunile in cadrul procesului de privatizare.
Astfel, ministerul propune vanzarea direct catre angataii OMV Petrom a 382.103.818 actiuni nominative, dematerializate, emise de companie. Acestea vor reprezenta 0,999% din valoarea de capital social inregistrat la data de 23.07.2004, data semnarii contractului de privatizare cu OMV Austria.
OMV Petrom avea un capital social de 3,82 miliarde de lei la momentul privatizarii. In prezent, compania are un capital social de 5,6 miliarde de lei si 56,6 miliarde de actiuni emise. Asadar, pachetul scos la vanzare de stat reprezinta 0,67% din capitalul social actual al OMV Petrom.
”Vanzarea actiunilor se realizeaza la acelasi pret/actiune cu care actiunile emise de societate s-au vandut catre investitorul strategic OMV AKTIENGESELLSCHAFT Austria, reprezentand echivalentul in lei a sumei de 0,0525 Euro conform hotararii Adunarii Generale Extraordinare a S.C. ”Petrom” – S.A. Bucuresti din 14.09.2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea a IV-a la data de 28.09.2004, respectiv la pretul de 0,2158 lei/actiune”, se precizeaza in proiectul de HG.
In ceea ce priveste cumpararea actiunilor, acestea pot fi achizitionate de catre angatii care aveau contract individual de munca in vigoare la data semnarii Contractului de privatizare cu OMV Austria, respectiv la data de 23 iulie 2014.
"Potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG, implementarea acestuia va avea ca efect diminuarea sumelor varsate la bugetul statului cu titlu de dividende si incasarea pe termen scurt si mediu a unor sume reprezentand contravaloarea actiunilor vandute, iar ca efect secundar diluarea unor drepturi corespunzatoare calitatii de actionar a statului roman, prin Ministerul Energiei", scrie ZF.
Dividente pentru actionari
De asemenea, dividentele pentru actionarii OMV Petrom vor fi distribuite de la data de 6 iunie. Actionarii companiei vor primi dividentele aferente anului trecut incepand de luni, 6 iunie. Valoarea dividentului brut pe actiune este de 0.034 lei, conform unui comunicat de presa al Depozitarului Central.
"Depozitarul Central informeaza investitorii ca, in perioada 06/06/2022 – 10/06/2025 distribuie dividende pentru actionarii OMV Petrom (simbol SNP). Emitentul va distribui actionarilor dividendele aferente anului 2021, utilizand serviciul national lansat de catre Depozitarul Central. Valoarea dividendului brut pe actiune este de 0.0341 lei. Actionarii care beneficiaza de dividende sunt cei inregistrati in registrul actionarilor emitentului, la data de 13/05/2022. Plata dividendelor catre actionarii emitentului se efectueaza incepand cu data de 06/06/2022", conform Agerpres.
Actionarii care sunt clienti ai unui participant la sistemul de compensare-decontare si registru al Depozitarului Central isi pot incasa dividentele prin intermediul acestuia.
Insa, pentru cei care nu au cont deschis la un participant al sistemului RoClear, plata se efectueaza prin transfer bancar sau numerar. Acest fapt se va face in baza solicitarilor transmise de actionari sau la ghiseele bancare ale BRD Groupe Societe Generale din intreaga tara.
OMV Petrom a obtinut un profit net de 2,86 miliarde de lei anul trecut, mai mare cu 122% fata de anul anterior.
de
Bianca Tila Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.
Tags: omv petromactiuni omv petromdividente