Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi afaceri cu fructe exotice in Romania - curmalul chinezesc si curmalul japonez

de Zenobia Badescu 02 Nov. 2012 17168
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Incet, incet romanii se obisnuiesc sa cultive si altceva decat legumele sau fructele traditionale. Unii din pasiune, altii pentru ca tendintele pietei o cer. De la goji, Aronia si merisoare, afaceri despre care am tot vorbit si care se pot dezvolta cu succes in Romania, iata ca au aparut la orizont si alte oportunitati atragatoare - cultivarea curmalului japonez si a curmalului chinezesc.

Pot creste exoticii curmali la noi? Ei bine da! Specii de curmal japonez si chinezesc au fost aclimatizate si în Romania. Ele pot fi procurate usor de la producatorii autorizati care le ofera spre vanzare. Aceste fructe exotice, pe langa faptul ca sunt delicioase, au o serie de virtuti terapetutice, sunt un fel de alimente-medicament cu mare cautare in special pe pietele externe.
 
Sa incepem prezentarea: curmalul chinezesc - Ziziphus jujuba, provine, cum altfel, din China si a fost adus in Europa inca din vremea imparatului roman Octavian Augustus. Un biotip al acestei plante se gaseste in Dobrogea, la Ostrov – cetatea Pacuiul lui Soare, respectiv la Jurilovca.

In urma colaborarii Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti cu institute de cercetare din China, in 1996 au fost aduse in tara mai multe soiuri chinezesti. Astfel, in colectia USAMVB exista si se studiaza in acest moment peste 20 de soiuri si biotipuri.
 
De la specialistii USAMVB am aflat ca plantele fructifica foarte bine, sunt rezistente la ger si foarte rezistente la seceta. Curmalul chinezesc se poate cultiva in zonele de vest si de sud ale Romaniei si pe terenuri care nu pot fi valorificate pentru alte culturi agricole. In anii de cercetare la USAMVB, pentru cresterea in livada a curmalului chinezesc nu au fost aplicate niciun fel de protectie speciilor nou aduse, nici sub aspectul bolilor si daunatorilor, nici in ceea ce priveste frigul, iar plantele s-au dovedit a fi foarte potrivite pentru plantarea lor in Romania.

Fructele curmalului chinezesc au valoare nutritionala si farmaceutica de exceptie,
facand parte din categoria fructelor nutraceutice. La coacere fructele au culoare maro, se consuma proaspete sau uscate fiind dulci si delicioase.

Curmalul japonez (Diospyros kaki) sau fructul kaki, denumit si fructul zeilor este originar din China si a fost introdus in Japonia cu denumirea stiintifica amintita, de Diospyros kaki. Fructele au forma rosiilor si culori diferite, de la galben-portocaliu la portocaliu spre rosu aprins. Gustul e dulce-acrisor, usor acidulat, cu aroma tipica.

Desi in Romania exista trei specii de Diospyros, pe care le gasim in gradinile botanice – Diospyros lotus, Diospyros kaki si Diospyros virginiana – numai Diospyros kaki produce fructe comestibile. Planta este mai sensibila la ger, rezista totusi la -15 grade, e rezistenta la boli si daunatori.

Mari producatoare de fructe kaki in Europa sunt Italia, Spania si Grecia. Fructele se coc toamna, insa nu tin foarte mult timp in stare proaspata ci trebuie conservate: prin uscare sau alte forme de preparare.

Fructul kaki poate fi consumat proaspat, nu are seminţe, foarte bogat in glucoza si in tanin, este considerat un fruct cu proprietati vindecatoare iar consumul regulat poate reduce riscul de aparitie a atacurilor de cord si a arterosclerozei. De asemenea, fructul este un bun antiseptic iar coaja lui contine elemente antiimbatranire. Fructele kaki sunt utilizate ca ingrediente in prepararea unor savuroase prajituri si a inghetatei.

Daca esti interesat/a de aceste culturi scrie-ne si ne vom documenta pentru a-ti oferi articole mai ample!


Tags: curmal japonezcurmal chinezesccresterea curmaluluicultivarea curmaluluikakidiospyros kakiziziphus jujubaafaceri

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

10+ idei de afaceri pentru cupluri

de Bianca Tila
15 Ian 2025
Multe cupluri aleg sa infiinteze o afacere, lucru ce ii apropie si ii ajuta in gestionarea operatiunilor. Legatura stransa din cuplu poate aduce...

Afaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7

de Idei de afaceri
28 Aug 2023
Amplasamentul accesibil, preparatele gustoase si preturile convenabile fac din restaurante o destinatie foarte populara pentru milioane de clienti...

Afacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro

de Bianca Tila
27 Iul 2023
Piata romaneasca out of home reprezinta o industrie care se ridica la 600 de milioane de euro. O treime din aceasta suma a fost generata in...

Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule a inregistrat cresteri

de Bianca Tila
17 Mar 2023
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a inregistrat cresteri, pe serie bruta, cu 20%, in luna ianuarie 2023...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]