Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Notiuni elementare de crestere a paunilor

de Victor Oancea 14 Aug. 2017 21631
4.04 din 54 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Paunii sunt pasari care necesita multa liniste si spatiu mare in care sa se dezvolte armonios. Afacerile de crestere a paunilor nu sunt cele mai simple, aceste pasari necesitand efort din partea antreprenorilor care se incumeta sa patrunda in acest domeniu. Cu putin ajutor din partea expertilor, speram sa facem lumina in acest subiect.

Paunii sunt crescuti cel mai bine in zone cu un climat mai cald si constant. In conditii de temperatura foarte scazuta paunii sunt expusi riscului imbolnavirilor, nu se vor hrani adecvat si nu se vor reproduce.

De asemenea, adapostul paunilor trebuie ferit de umezeala, vant si pradatori. Va trebui sa puneti la dispozitia acestor pasari un spatiu mai mare decat in cazul altora. Un padoc spatios cu o pardoseala care sa mentina caldura – lemnul este optim - se dovedeste a fi un adapost foarte bun pentru pauni.

Un spatiu de aproximativ 5 m patrati, acoperit cu voliera, poate fi de ajuns pentru un paun adult. Mai mult, este recomandat sa plantati trifoi, papadie sau lucerna in locurile in care se vor dezvolta paunii.

Paunitele se maturizeaza din punct de vedere sexual in jurul varstei de doi ani, iar masculii la varsta de 3 ani. Pentru o buna productie de pui trebuie sa mentineti un raport de sexe de un mascul la 4-5 paunite. De asemenea, retineti ca nu este de preferat sa adapostiti in cadrul aceleiasi voliere mai multi masculi. Familiile de pauni trebuie separate.

Hrana paunilor este reprezentata de graunte: porumb, orz, ovaz, floarea soarelui, canepa, mei. Se mai adauga si hrana verde:lucerna, salata verde, trifoi, frunze de telina, de patrunjel, varza, morcovi, sfecla furajera, mere, pere, dovlecel, bostan.

In cazul puilor de pauni se mai administreaza si ou fiert si branza de vaci. Nou-nascutii sunt cunoscuti pentru fragilitatea lor si pentru rata ridicata a mortalitatii in primele saptamani de viata. Pentru a preveni aceste probleme trebuie adaugate in hrana lor si vitamine.

Paunii sunt mari bautori de apa. Aveti grija sa aiba o cantitate generoasa de apa la dispozitie, sa fie proaspata si din recipient dezinfectate zilnic. Curatenia trebuie asigurata in mod regulat in cadrul volierelor iar dezinfectarea spatiului trebuie facute inainte de aducerea pasarilor.

Paunii se dezinfecteaza si se protejeaza singuri de boli si microbi prin scaldarea regulate in bai de nisip. In aceste spatii este recomandat sa se introduca si prafuri acaricide pentru o buna deparazitare exterioara.

Daca li se permite, paunitele isi vor cloci singure ouale, fiind cunoscute drept closti extrem de bune. Alternativa pentru obtinerea de pui este incubarea oualor cu o perioada de incubatie de 27-28 de zile. O paunita poate depune si 18 oua intr-un singur sezon.

Carnea de paun este apreciata pentru gustul ei dulce iar penele sunt comercializate la preturi foarte piperate. Per total, afacerile cu pauni necesita mai mult efort, un capital mai mare de investitii si pasiune pentru aceasta activitate.





Tags: cresterea paunilorafaceri pauni

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.04 din 5 - 54 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]