Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oportunitati de afaceri - Afaceri cu obiecte de artizanat

de Silvia Bucsan 17 Apr. 2008 15468
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Artizanatul poate deveni o sursa constanta si substantiala de venituri, in special in zonele des frecventate de turisti straini si romani.



Producatorii si comerciantii de artizanat pot solicita finantari nerambursabile de la stat de pana la 65% din cheltuielile necesare participarii la targuri si expozitii nationale si internationale, elaborarii si productiei de materiale tiparite pentru promovare, respectiv pentru realizarea unor pagini web de prezentare.

Programul national pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului este promovat de Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie, iar beneficiari ai finantarilor nerambursabile sunt cooperativele mestesugaresti, intreprinderile mici si mijlocii, asociatiile profesionale si fundatiile, asociatiile familiale si persoanele fizice care activeaza in domeniul mestesugurilor artistice traditionale, au ca obiect principal de activitate producerea, comercializarea produselor de arta populara si artizanat sau acordarea de consultanta in acest domeniu.

Servicii de reamenajare imobiliara
Sever Scarlat, director executiv Baxi Romania, apreciaza ca o firma de constructii specializata in reamenajari, recompartimentari sau salubrizari ale apartamentelor sau imobilelor reprezinta o afacere profitabila in zona pietei imobiliare. Foarte multi dintre cei care cumpara o locuinta, incep prin a o „demola”. Practic, de la geamuri la instalatia electrica, instalatia sanitara, pereti, finisaje (gresie, faianta), usi din interior sau exterior, aproape totul este schimbat de noul proprietar.

De aici, o piata in continua crestere si dezvoltare. Singura “frana” in acest domeniu este lipsa meseriasilor foarte seriosi. Capitalul necesar pentru infiintarea unei astfel de firme care sa ofere aceste servicii de reamenajare partiala sau completa a imobilelor este de 50.000 de euro.

Fazani de milioane la export
Crescatoria de fazani din comuna prahoveana Balta Doamnei exporta anual pasari si oua in valoare de 1,5 milioane de euro. Cei mai importanti cumparatori sunt italienii, care platesc intre 4 si 7 euro pentru un exemplar. Pe piata romaneasca un exemplar ajuns la maturitate costa peste 20 de lei, dar ceea ce e scump in tara este considerat ieftin de catre italieni.

Rapoartele de activitate arata ca, de la inceputul anului si pana in prezent, crescatoria a exportat aproape 22.000 de fazani. Un ou de fazan este ceva mai accesibil pentru romani, cu un pret de aproximativ 1 leu bucata. Considerat o adevarata delicatesa de catre gurmanzi, oul de fazan are un continut scazut de colesterol si este foarte bogat in vitamine.

O afacere inedita: crescatorie de vanat
Legea nr. 1078/2004 reglementeaza infiintarea, organizarea si functionarea crescatoriilor de vanat si a complexurilor de vanatoare. Crescatoriile de vanat destinate popularii si cele destinate exclusiv consumului se pot infiinta numai cu acordul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.

Dupa scopul pentru care se infiinteaza, ele pot fi destinate producerii de material biologic selectionat, actiunilor de populare si repopulare a fondurilor de vanatoare cu vanat sau cresterii intensive a unor exemplare din specii de vanat in scopul valorificarii produselor obtinute.

Pentru recoltarea prin impuscare a exemplarelor de vanat din complex, proprietarul poate autoriza orice persoana care detine permis de port-arma si foloseste arma de vanatoare ale carei caracteristici corespund cerintelor de recoltare pentru specia respectiva.

7.000 de euro pentru un litru de ulei de trandafir
In satul muresean Danes exista singura distilerie de ulei de trandafir din tara, rodul unei investitii  a companiei germane Wala Heilmittel din 2001. Pentru a cultiva trandafiri necesari distileriei, societatea germana acorda taranilor o subventie de 400 de euro pentru un hectar de trandafiri cultivati in primul an de viata al plantatiei si 300 de euro pe hectar in al doilea an. Proprietarii de teren agricol care doresc sa intre in afaceri cu trandafiri primesc gratuit butasii necesari realizarii plantatiei.

Costurile aferente plantarii unui hectar de teren se ridica la aproximativ 1.500 de euro. Dupa doi ani, cultivatorii de trandafiri pot obtine in jur de 50 de eurocenti pentru un kilogram de trandafiri. De pe un hectar de teren se pot obtine aproximativ 3.000 kg de trandafiri.

Pe piata externa, un litru de ulei de trandafiri costa intre 70 de euro si 7.000 de euro. Suprafetele agricole din Romania sunt foarte potrivite pentru culturile de trandafiri, si in special pentru cele bio, din care se realizeaza cel mai scump ulei de trandafir.

Supravegherea copiilor dupa orele de scoala
O afacere care incepe sa aiba succes si in Romania o reprezinta centrele pentru supravegherea si pregatirea copiilor dupa orele de scoala. Cei care se ocupa de asemenea afaceri iau elevii de la scoala, le asigura masa, ii ajuta la teme, organizeaza activitati pe placul lor, excursii si competitii sportive.

Intr-un asemenea loc, copiii isi pot imbunatati performantele scolare fara a mai fi nevoie de meditatii particulare, isi dezvolta aptitudinile, gasesc noi arii de interes, invata sa interactioneze mai bine cu adultii si cu cei de varsta lor. O garsoniera spatioasa este ideala pentru o asemenea afacere.

Dotarile minime trebuie sa includa mobilier pentru copii, jocuri, carti, cel putin un calculator, truse pentru pictura si, in functie de oferta educationala, instrumente muzicale si echipamente sportive.

Sunt necesare, de asemenea, o mare atentie la selectarea personalului specializat in munca cu cei mici si o buna cunoastere a programelor scolare. Tarifele percepute pentru astfel de servicii sunt de circa 120-200 de euro pe luna de elev.

Cat costa un caine de rasa?
Un caine de rasa cu un act de origine costa cateva sute de euro. "Un buldog englez sau un Bullmastif costa 700-800 de euro. Un westie, un bichon maltesse, un shih-tzu se vand cu 350 de euro. Dar eu ii dau omului ce caine vrea", afirma Dragos Moisa, care se ocupa de caini de cand avea 16 ani.

El si-a amenajat o adevarata ferma in apropierea Capitalei si gestioneaza si un hotel pentru caini. Clientii sai sunt in general oameni cu bani, care cumpara caini, de multe ori, dupa moda. De exemplu, a fost o moda a Labradorilor, acum se vand bine golden retriever. Dragos Moisa aduce cainii din Ungaria pentru ca acolo e cea mai dezvoltata industrie de acest gen din Europa.

Productie de lumanari decorative
Bucuresteanul Nicu Ivancea a plecat pe drumul acestei afaceri in urma cu opt ani, avand un capital de doar 500.000 de lei. Nu a apelat la credite si a inceput cu un proces de productie foarte simplu, in care a folosit o instalatie realizata de el. Pentru a se extinde si a face fata cheltuielilor, a reinvestit an de an cam 70% din profit.

Intre altele, micul investitor isi face singur aprovizionarea cu materii prime. Anual obtine un profit estimat la 400-500 milioane de lei. “O astfel de afacere nu m-a imbogatit, dar mi-a permis sa fiu singurul meu stapan”, afirma Ivancea.

1.800.000 de euro pe an cu un call center
Call Center poate fi definit ca un departament special in cadrul unei firme care se ocupa de relatiile cu clientii (la telefon), prestarea de servicii de telemarketing etc. Un astfel de serviciu este la fel de necesar in majoritatea firmelor ca si contabilitatea, insa sustinerea lui are costuri foarte mari.

Ideea de a infiinta o firma specializata de call center (Easy Call) i-a venit  d-lui Vladimir Sterescu  la jumatatea anului 2003, pe vremea cand lucra in cadrul uneia dintre cele mai importante companii din tara de telefonie mobila. Dupa aproximativ doi ani de la deschidere, firma a ajuns la o cifra de afaceri de peste 1.800.000 de euro, cu o rata a profitului de aproximativ 5% din cifra de afaceri.

Investitia initiala a fost de peste 300.000 de dolari reprezentand infrastructura, iar activitatea era desfasurata cu doar doi-trei oameni. "Am avut oportunitatea in 2003 sa gasesc doi investitori, care sa creada in ideea mea si sa investeasca in companie", spune Vladimir Sterescu. Firma are trei actionari si fiecare detine o treime din companie. Dl Sterescu a venit cu know-how-ul si cu experienta, iar ceilalti doi cu banii.

“Primul apel a fost facut in noiembrie 2003. La inceput a fost destul de greu, pentru ca eram tineri, atat din punct de vedere al angajatilor, cat si ca firma. Companiile externalizeaza anumite servicii catre noi, pentru ca noi avem infrastructura necesara acestui job", explica  dl  Sterescu.

Cand a pornit la drum, a considerat ca se vor adresa exclusiv companiilor si institutiilor publice din Romania, cel putin pe termen mediu. Insa atunci nu si-a dat seama ca multe companii romanesti si institutii nu erau indreptate catre client. S-au facut cunoscuti pe piata participand la toate conferintele din domeniu si la doua expozitii de profil in strainatate.



Tags: afaceriafacereartizanatfazani

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

10+ idei de afaceri pentru cupluri

de Bianca Tila
15 Ian 2025
Multe cupluri aleg sa infiinteze o afacere, lucru ce ii apropie si ii ajuta in gestionarea operatiunilor. Legatura stransa din cuplu poate aduce...

De ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere

de Idei de afaceri
01 Mar 2024
Spalatoriile auto self-service reprezinta o oportunitate foarte interesanta de afacere. Afla ce avantaje aduce aceasta optiune, cum sa iti calculezi...

Afaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7

de Idei de afaceri
28 Aug 2023
Amplasamentul accesibil, preparatele gustoase si preturile convenabile fac din restaurante o destinatie foarte populara pentru milioane de clienti...

Afacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro

de Bianca Tila
27 Iul 2023
Piata romaneasca out of home reprezinta o industrie care se ridica la 600 de milioane de euro. O treime din aceasta suma a fost generata in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]