Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oportunitati de afaceri - Barci "do-it-yourself"

de Silvia Bucsan 06 Aug. 2008 13791
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In casa de vacanta a lui Barnim Rödiger clientii au parte de un concediu inedit: timp de doua saptamani ei isi construiesc (sub supraveghere profesionala) propria lor barca si se bucura, in acelasi timp, de viata in mijlocul naturii.

Barnim Rödiger (36 de ani) a construit in 1993, in garajul parintilor sai – dupa niste planuri aproximative – prima sa barca. Aproape trei saptamani a durat pana cand ambarcatiunea lunga de 2,40 metri, din lemn de mahon, a fost gata, dar Rödiger a fost entuziasmat de rezultat: barca era perfect functionala si cantarea doar 40 kg.

De fapt, constructia barcilor si navigarea, in general, nu sunt domenii straine in familia acestui tanar. Strabunicul sau a fost pescar, tatal sau este inginer in constructiile hidrotehnice, iar fratele sau – constructor de vapoare.

Tanarul intreprinzator nu le-a calcat insa pe urme chiar de la inceput. El a studiat arheologia, iar constructia barcilor a fost doar un hobby. Asta pana cand comenzile pentru sapaturi arheologice au scazut drastic. „Cel mai adesea, asemenea sapaturi se efectueaza in locurile unde se intentioneaza ridicarea unor constructii”, explica Barnim Rödiger. “Arheologia depinde, asadar, de domeniul constructiilor. Si tocmai acest domeniu a intrat la sfarsitul anilor ‘90 intr-o puternica criza.” Moment in care hobby-ul s-a transformat in afacere.

Cum sa fentezi legislatia
„Pentru ca nu aveam specializare in constructia de barci, nu aveam voie sa pornesc pe cont propriu productia de barci cu scop comercial”, spune Rödiger. “Era nevoie, deci, de un ocol!”

Ideea sa: Rödiger isi invita clientii intr-un concediu la o casa taraneasca pe care o detine in Brandenburg si aici acestia construiesc, sub indrumarea sa, propria lor barca. „Constructia unei barci mici cu vasle dureaza aproximativ doua saptamani”, spune intreprinzatorul.

“In acest timp clientii lucreaza zilnic la barca, impreuna cu mine, cate patru ore. Totul in functie de dispozitia lor. Este ca o vacanta activa, numai ca nu schiaza si nu se fac drumetii. Activitatea inseamna taiere cu ferastraul, insurubare si lipire cu clei.”

Costurile de pornire s-au ridicat la 30.000 de euro
Acesti bani au permis transformarea casei de vacanta si achizitionarea de unelte si materiale. Fiecare sejur costa 2.000 de euro si include constructia unei Dingi (numele clasic al unei barci mici cu vasle) si cazarea pentru doua saptamani in casa de vacanta (pentru pana la patru persoane). La sfarsitul sejurului, barca ramane, evident, clientilor. „Cheltuielile mele cu materialele pentru o asemenea barca se ridica la aproximativ 400 euro”, explica Rödiger.

Dingi are 2,40 metri lungime, cantareste 42 kg si poate duce pana la 180 kg (maximum doua persoane). „Pretul e un chilipir”, continua intreprinzatorul. „Cu 2.000 de euro clientii mei se aleg cu o barca la un sfert din pretul normal de magazin si primesc pe deasupra si un frumos concediu. Ca sa nu mai vorbim de satisfactia de a vedea cum barca prinde incet-incet contur.”

Special pentru primele incercari timide de lansare la apa a ambarcatiunilor construite, Barnim a sapat pe proprietatea sa un mic canal de apa. Iar pentru prima navigare adevarata se merge la lacul Lübbenower, aflat la cativa kilometri departare.

„Sa construiesti o barca cu vasle simpla nu este foarte greu, daca ai cat de cat indemanare pentru lucrul manual”, spune Rödiger. “Cel mai important element nu il constituie cunostintele tehnice, ci materialul. Aici nu se poate lucra cu un lemn simplu din magazinele de bricolaj.” El cumpara pentru constructia barcilor sale placaje speciale, de la un angrosist de lemn din Schleswig-Holstein.

Cine sunt clientii?
Barbati, femei, tineri, batrani. „Nu am un client tipic”, spune constructorul de barci. Totusi? „Barbatii activi, pensionati de curand, sunt cel mai des interesati de serviciile mele.”

Barnim Rödiger isi face reclama, in principal, pe paginile de internet cu vacante si calatorii. „Cu anunturile clasice din ziare am avut mai degraba experiente proaste.” Se bazeaza mult si pe articole mai lungi in ziarele locale sau pe targurile de profil. „In 2005 am fost la targul Barca in Düsseldorf”, spune el. “Un succes deplin! Aici am avut deosebit de multe cereri pentru modelele mai scumpe.”

Pe pagina sa de internet, www.build-a-boat.de, intreprinzatorul prezinta, pe langa Dingi, alte noua modele de barci. Iata trei exemple:

Branta
O barca de 4 m lungime, cu vasle, de pe coasta de nord a Canadei. Prototipul a fost construit in 1950. Incarcatura: 260 kg. Motorul exterior al ambarcatiunii (outboard): pana la 4 CP. Greutate: 74 kg. Pretul: 5.900 euro. Durata de constructie: doua saptamani. Anumite elemente de structura sunt pregatite in prealabil de catre Rödiger.

Mareel
5,18 m, o asa-numita barca Dory de vanatoare, cu vasle, pentru pana la patru persoane. Incarcatura: 400 kg. Greutate: 52 kg. Pret: 6.400 euro. Durata de constructie: trei saptamani.

Hänschen
Acest model de 6,5 m a fost conceput in 1913, in Germania, si combina eleganta unui iaht cu motor traditional cu stabilitatea si viteza unei barci cu cabina. Propulsia este asigurata de un motor outboard in carcasa. Componente de constructie sunt prefabricate. Greutate: 900 kg. Pret: 12.700 euro. Durata de constructie: trei saptamani.

www.build-a-boat.de



Tags: barcibaniafaceremagazin

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Europa redescopera magazinele fizice

de Bianca Tila
28 Oct 2024
Cumparaturile online au condus la inchiderea multor magazine fizice, punand sub semnul intrebarii viitorul mall-urilor. Totusi, in Europa exista...

Ce poti vinde sa faci bani. 20+ idei pentru 2024

de Bianca Tila
05 Sep 2024
Aceasta tendinta de a vinde lucruri din casa incepe sa ia cu asalt Romania. Exista multe aplicatii unde oamenii aleg sa vanda lucrurile, pe care nu...

De ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere

de Idei de afaceri
01 Mar 2024
Spalatoriile auto self-service reprezinta o oportunitate foarte interesanta de afacere. Afla ce avantaje aduce aceasta optiune, cum sa iti calculezi...

Cum sa alegi cea mai buna platforma pentru magazinul tau online

de Bianca Tila
08 Nov 2024
Alegerea unei platforme pentru magazinul tau online o putem asocia cu fundatia casei. Daca aceasta nu este construita corespunzator, atunci casa se...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai
rentabile idei de afaceri
si oportunitati de investitii


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]