Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oportunitati de afaceri cu cei mai profitabili arbusti

de Marinache Horia Cristian 14 Mai. 2015 4222
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cei mai profitabili arbusti fructiferi, asa cum arata si exemplele ce urmeaza sunt: goji, catina, merisoare, mure, coacaze, afine.

Spre exemplu, Csaba Konrad Kolbaszer, un tanar de doar 25 de ani, a pornit in urma cu cca trei ani o afacere prea putin cunoscuta la noi - cultura de goji. Astazi, el detine in Romania cea mai mare plantatie bio de goji din Europa.

De asemenea, cu fonduri europene pentru infiintarea de ferme, cativa fermieri vranceni s-au gandit sa profite de pe urma acestora.

Chiar reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea ii incurajeaza pe fermieri sa treaca la cultivarea unor plante mai putin traditionale in zona. Este incurajata cultivarea de catina in ferme, nu razlet. Prima ferma de catina din judet a fost infiintata de curand la Ciorasti, pe o suprafata de 10 ha.

Maria este functionar public in Oradea, dar a iubit intotdeauna sa lucreze in gradina. "Acum, in plantatie sunt 4.000 de afini, la anul ne asteptam la cel putin doua tone de afine." Maria a vorbit deja cu o firma italiana care ii ofera 8.000 de euro pe tona de fructe. Avantajele sunt mari. Plantele au nevoie de apa numai atunci cand e seceta si vor avea rod cel putin 100 de ani de acum inainte, conform www.incont.ro

Primul producator de goji din Romania este Marin Constantin. Pornind de la o cultura mica de goji in judetul Gorj, producatorul are in prezent relatii comerciale cu antreprenori din Polonia, Grecia si Slovacia si de asemenea, livreaza seminte si arbusti de productie proprie in orice zona din Romania.
 
Randamentul plantatiei de goji este de 2.250 Kg fructe uscate/hectar la arbusti de 3 ani si de 4050 kg fructe uscate/hectar la arbusti de 5 ani. Sunt cazuri in care productia de goji poate ajunge si la 6000 kg fructe uscate/hectar la arbusti de 5 ani.


Pentru utilizarea metodei de inmultire prin butasi, este indicat sa se astepte o perioada cu temperaturi mai reduse – toamna sau iarna. Taierea trebuie efectuata dupa de frunzele au inceput sa cada, in momentul in care planta intra in hibernare.

Cresterea unor Goji noi din seminte include riscul de a nu rezulta plante cu aceleasi caracteristici ca plantele initiale, risc ce poate fi  inlaturat prin propagarea din butasi. Pe de alta parte, la inmultirea prin butasi apare riscul transmiterii bolilor si, mai ales, al virozelor de la plantele mama la plantele fiice.

Propagarea prin butasi

Butasirea este o metoda de propagare vegetativa. Ea presupune prelevarea de portiuni de ramuri (lastari) de la planta-mama, care sunt apoi puse la inradacinat cu scopul plantarii ulterioare.

In functie de varsta lastarului, butasirea se poate face in uscat – adica cu ramuri de cel putin un an, sau in verde, utilizandu-se ramuri verzi. Cea de-a doua varianta se foloseste mai ales vara.

Butasirea in uscat pentru arbustul de Goji se executa in cativa pasi simpli. Pentru inceput, se aleg lastarii ce urmeaza a fi taiati. Acestia trebuie alesi dintre lastarii noi, de aproximativ un an.

Lastarii trebuie sa fie drepti si solizi, sa nu se indoaie usor in momentul in care se aplica forta asupra lor. Se recomanda ca ei sa aibe o lungime de  20 – 30 cm si un diametru la baza de aproximativ 10 mm.

Atentie! Trebuie evitata alegerea lastarilor daca acestia prezinta pete sau semne ale unei eventuale afectiuni.

Afla totul despre cultivarea de goji, merisoare si aronia si demararea unei afaceri pe baza acestor fructe miraculoase!


Tags: afaceriafacerearbustiarbusti fructiferiafaceri profitabilecatinagojimure

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

De ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere

de Idei de afaceri
01 Mar 2024
Spalatoriile auto self-service reprezinta o oportunitate foarte interesanta de afacere. Afla ce avantaje aduce aceasta optiune, cum sa iti calculezi...

Afaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7

de Idei de afaceri
28 Aug 2023
Amplasamentul accesibil, preparatele gustoase si preturile convenabile fac din restaurante o destinatie foarte populara pentru milioane de clienti...

Afacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro

de Bianca Tila
27 Iul 2023
Piata romaneasca out of home reprezinta o industrie care se ridica la 600 de milioane de euro. O treime din aceasta suma a fost generata in...

Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule a inregistrat cresteri

de Bianca Tila
17 Mar 2023
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a inregistrat cresteri, pe serie bruta, cu 20%, in luna ianuarie 2023...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]