Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Afaceri de nisa cu venituri mari. Cultivarea trufelor
Trufele sunt ciuperci care cresc in pamant, in simbioza cu radacinile anumitor specii de copaci.
Cultivarea trufelor se face de mii de ani si sunt cunoscute pentru aroma si gustul lor absolut deosebit, care le transforma in adevarate delicatese.
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Propriul meu plan de afaceri
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Niste delicatese extrem de rare, pentru ca recoltarea lor, asa cum se va vedea in continuare, este o adevarata aventura si se bazeaza mult pe noroc. Din acest motiv, trufele sunt foarte, foarte scumpe. Pretul mediu de vanzare poate depasi 2.000 euro/kg, in functie de soi.
O marfa rara, un pret pe masura
Trufele cresc la adancimi de 10-30 cm, in apropierea radacinilor de stejar sau alun, dar numai in anumite conditii care nu sunt aproape deloc elucidate. Se poate spune ca modul cum apar trufele ramane un mister. Se presupune ca terenul joaca un rol important si el trebuie sa aiba PH neutru sau usor bazic, sa fie umed si putin expus la soare, fara ca asta sa insemne ca orice teren care indeplineste aceste conditii poate produce trufe.
Aceste ciuperci se intalnesc frecvent doar in unele regiuni din Franta, Spania si Italia. In Franta, de exemplu, majoritatea productiei se obtine in Provence, localitatea-cheie fiind Richerenches unde saptamanal se comercializeaza cca o tona de trufe.
S-a mai incercat cultivarea trufelor si in alte zone (Texas, Australia, Noua Zeelanda), dar rezultatele nu au fost chiar cele asteptate, in sensul ca gustul si aroma ciupercilor nu mai erau aceleasi. Trufele adevarate sunt, ca urmare, o marfa rara si de-aceea si pretul lor este foarte ridicat.
Nici recoltarea lor nu este facila. In trecut, fermierii foloseau porci pentru a gasi locurile unde erau ingropate trufe. Cu un miros foarte fin si cu un mare apetit pentru aceste delicatese, porcii descopereau rapid trufele, le dezgropau si le mancau.
Solutia a fost dresarea cainilor, dupa o metoda foarte simpla: se ingropa o trufa in pamant, se lasa acolo una-doua zile pana cand solul se impregna cu aroma ei, apoi se conducea cainele la locul respectiv si era indemnat sa sape. Odata ce trufa era scoasa la lumina, cainele o mirosea bine si apoi primea o mica recompensa (o felie de salam). Astfel, invata ca pentru fiecare trufa descoperita va primi hrana.
Variante ale afacerii
Cultivarea trufelor poate fi o activitate foarte rentabila, pentru ca presupune investitii initiale modeste si nu cere cine stie ce efort. Pentru cine poseda un teren potrivit exista diferite moduri de a o practica. Cel mai simplu mod consta in sadirea, dupa saparea pamantului, a unor rasaduri de gorun, tei, stejar, alun, plop sau castan, sperand apoi ca tuberculii sa creasca spontan.
Apoi, exista posibilitatea de a utiliza si plante-fiice ale unor mame care au produs deja trufe si, in sfarsit, se pot sadi plante aflate deja in simbioza cu trufa si cu alte cuvinte, plante care au sporul inoculat in radacini (operatia de inoculare se face in laboratoare specializate).
In acest din urma caz, trufele apar dupa cativa ani si productia poate continua timp de decenii. Din fiecare planta (ce costa in jur de 20-30 euro) se obtine o cantitate de 250-300 de grame de trufa neagra pe an, ce poate fi vanduta cu cel putin 500 euro/kg.
Si, daca vom realiza cultivarea trufelor pe un hectar de teren care poate gazdui circa 200 de plante, obtinem un castig potential de peste 20.000 euro pe an. Desigur, exista riscul ca trufele sa nu apara, dar cine are un teren de exploatat poate sa isi incerce norocul, din cel putin doua motive: irigarea plantelor in perioadele deosebit de secetoase si curatarea terenului de buruieni cer un efort intr-adevar limitat si, apoi, cei care sadesc arbori noi benficiaza de finantari specifice.
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Articole conexe
5 secrete pentru o afacere de succes cu trufe
de Alina ConstantinescuCum incepi o afacere cu ciuperci Pleurotus
de Alina ConstantinescuIdei noi de afaceri: rasaduri de ciuperci de padure
de Andreescu SorinCum sa devii un crescator de ciuperci de succes
de Andrioae RuxandraAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit