Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oportunitati de afaceri. Cererea creste pentru fructele de padure

de Idei de afaceri 01 Oct. 2024 20784
Oportunitati de afaceri. Cererea creste pentru fructele de padure
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In conditiile climaterice din Romania se pot planta fara probleme 11 specii de arbusti fructiferi: capsun, zmeur, mur, coacaz, agris, afin, smochin, catina, soc, corn, trandafir de dulceata.

Avand in vedere ca fructele de padure sunt foarte cerute la export si ca in Romania exista suprafete cu soluri acide, ce cu greu pot fi puse in valoare prin alte culturi, o afacere cu fructe de padure merita toata atentia.


Cunoscute si apreciate mai ales pentru cresterea lor nepretentioasa, murele, zmeura, coacazele si afinele au inceput sa prezinte un anumit interes economic si, prin urmare, sa fie cultivate in mod planificat in urma cu peste 50 de ani. De atunci, aceste fructe si-au facut intrarea si in diverse industrii, fiind folosite la productia de iaurt, sucuri de fructe, dulceturi, siropuri, produse cosmetice sau medicale.

Dar nu despre afaceri in aceste domenii vrem sa va vorbim in acest articol, ci despre comercializarea acestor fructe in stare proaspata. E suficient sa vedem exemplul capitalelor occidentale, unde in marile interesectii se intalnesc tarabe care nu vand altceva decat fructe de padure.

fructe de padure


Ideea nu este deloc spectaculoasa, dar succesul aplicarii ei este spectaculos. Motivele acestui succes? In primul rand, fructele sunt foarte proaspete si, in al doilea rand, ele sunt ambalate in niste caserolele estetice, care elimina si eventualele temeri legate de igiena produselor.

Cultivarea lor in acest scop poate fi deci o afacere buna. Dar, inainte de a fi cuprinsi de entuziasmul practicarii unei activitati in aer liber, trebuie sa verificati care sunt posibilitatile comercializarii la nivel local, tinand cont  mai ales de perisabilitatea produsului.
 

Fructele de padure sunt foarte cerute la export!

Rod incepand cu al treilea an

Spre deosebire de alte plante fructifere (care incep sa rodeasca incepand cu al cincilea an), coacazul, afinul, rugii de mure si zmeura incep sa dea roade incepand cu al treilea an de la plantare.

Din acest punct de vedere, dintre toate activitatile agricole, cultivarea acestor arbusti fructiferi permite obtinerea de castiguri imediate. Practicarea ei poate fi deci interesanta atat pentru cei care o desfasoara la nivel de amatori, cat si pentru cei care vor sa i se dedice cu norma intreaga.

Riscurile afacerii sunt reduse. Activitatea poate fi extinsa in fiecare an, reinvestind primele profituri, si in acest fel exista avantajul deprinderii tehnicilor de cultivare direct pe teren, folosind cunostintele dobandite intre-timp.

Costurile de gestionare a activitatii, care poate fi efectuata si de o singura persoana, nu sunt ridicate. Cifra cea mai sensibila este legata de cantitatea produselor recoltate, cantitate care variaza destul de mult.

Afacere la tara: cum se cultiva fructele de padure

Aceste fructe se dezvolta in zonele colinare, pe terenuri acide, racoroase si uscate. Nu le prieste umiditatea excesiva a aerului, nici gerul sau grindina si trebuie irigate, de preferinta, localizat.

O altitudine deasupra nivelului marii influenteaza timpul de coacere a fructelor, in timp ce expunerea terenului catre nord si un microclimat umed favorizeaza atacul daunatorilor.

Dincolo de aceste indicatii generale, fiecare fruct isi are propriile exigente. Zmeura creste usor in terenuri bogate in humus, permeabile si bine drenate. Radacinile sale sunt superficiale si patrund pana la o adancime de cel mult 25 cm.

Nu-i prieste caldura si creste pana la o altitudine maxima de 1.000 m deasupra nivelului marii. Rugii de mure cresc la cote mai joase, pana la cel mult 700 m. Prefera terenuri adanci si o clima temperata.

Coacazul, dimpotriva, are nevoie de o perioada racoroasa mai indelungata, nu ii priesc seceta si caldura excesiva. In sfarsit, din punct de vedere climatic, afinul are mai putine pretentii si se adapteaza cu usurinta la medii diferite, cu conditia ca acestea sa fie blande, iar in timpul iernii sa fie garantata o scadere a temperaturii.


fructe de padure

Are exigente hidrice ridicate, pentru ca radacinile sale sunt superficiale si trebuie deci sa fie irigate frecvent. Are nevoie de soluri cu reactie acida, cu un pH 5-5,5

Plante de natura salbatica, coacazul, afinul, zmeura si rugii de mure se reinnoiesc in fiecare an, fara interventia omului. Parazitii care le ataca sunt fie de natura animala (viermi de fructe), fie vegetala (mucegai si  ciuperci).

Cel mai bun sistem pentru a le apara de atacul extern consta, mai ales, in a evita inghesuirea lor si in a dezinfesta terenului de cel putin doua ori pe an. Ingrasarea cu compusi organici (30 de chintale de ingrasaminte naturale la hectar) trebuie facuta in medie o data pe an.

O singura persoana poate sa se ocupe de 1.000 de plante de afin, 400 de zmeura, 1.000 de coacaz si 600 de mure, sadite in sir pe o suprafata de circa 6.000 mp.

Fiecare sir, pus la o distanta de cel putin doi metri si jumatate fata de sirul vecin, trebuie sa fie constituit din pari de lemn pentru sustinere, inalti de 1,2 m si dispusi la o distanta de 5-6 metri unul de altul. Ei trebuie sa fie uniti intre ei cu un fir (sau doua) de sustinere (de care sa fie legate lastarele fructifere), la o inaltime de un metru de la pamant.

Pentru cultura sunt necesare un motocultivator cu grape, freze precum si unelte marunte ca seceri, sape, greble si foarfeci. O camioneta, in cazul in care nu apelati la cineva, este necesara pentru transportul produselor. In ceea ce priveste spatiile necesare, se cere o mica magazie pentre depozitarea uneltelor si a ambalajelor.

Recoltarea fructelor de padure

Recoltarea este foarte laborioasa si afecteaza considerabil costurile de productie. Coacerea fructelor este esalonata si se petrece in special in timpul verii. Incepe din luna iunie cu afinele si se termina in noiembrie, cu zmeura. Recoltarea cere rabdare si, daca produsele sunt destinate a fi consumate proaspete, trebuie practicata manual.

Odata culese, ele sunt asezate direct in caserole speciale pentru a evita manipulari succesive si pentru a le grabi vanzarea, tinand cont de faptul ca se pot pastra proaspete timp de numai trei zile.

Capacitatea acestor caserole este de 150-250 grame fiecare. Pentru a le transporta cu mai mare usurinta, ele trebuie puse in ladite de lemn sau plastic suprapuse care ajung sa contina pana la 12 bucati.

Pe langa vanzarea directa a produsului catre consumator, asa cum am mentionat la inceputul articolului, este bine sa va adresati si engrosistilor locali, vanzatorilor de fructe cu amanuntul, cofetariilor, patiseriilor, supermarket-urilor, restaurantelor si pizzeriilor active in zona respectiva.

Sfaturi pentru o afacere cu fructe de padure

  • Daca solul pe are doriti sa incepeti activitatea nu este potrivit pentru cultura si daca, de exemplu, nu are un pH suficient de acid, rasadurile nu se raspandesc si nu dau roade. Primul lucru care trebuie facut, deci, este o analiza a solului.
  • Trebuie aleasa cu atentie sera de unde cumparati rasadurile si, daca este posibil,  cereti garantii ferme cu privire la rezistenta si capacitatile lor productive.
  • Recoltarea fructelor, avand in vedere perisabilitatea lor, trebuie sa fie efectuata imediat ce incep sa se coaca. Aceasta fiind, dupa cum am vazut, operatiunea cea mai laborioasa, trebuie sa faceti tot ce puteti pentru a o rationaliza. In acest scop, poate folosi construirea unui adapost in masura sa grabeasca sau sa intarzie coacerea.
  • Pentru a limita costurile de gestiune, ar fi bine sa recoltati cu ajutorul rudelor sau a unor colaboratori temporari.
  • Este bine sa aderati la asociatii de profil, la consortii sau la cooperative locale: acest pas va ajuta cand trebuie sa rezolvati probleme comune, sa dobanditi cunostinte tehnice sau sa va comercializati mai bine produsele.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afacere cu fructe de padurearbusti fructifericultivare fructe de padureafacere la tara

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]