Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oportunitati de afaceri - Inramari profesionale

de Mirela Rosu 01 Sep. 2008 13065
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Una dintre cele mai la moda afaceri la ora actuala, peste tot in lume, este inramarea de fotografii, tablouri, harti, postere, oglinzi etc., folosindu-se drept material de baza aluminiul, al carui potential de finisare si prelucrare este urias.



Atractivitatea acestei afaceri este data, in principal, de doua elemente: pe de o parte, de modul cu totul si cu totul deosebit in care ramele de aluminiu si passpartout-urile innobileaza o imagine si, pe de alta parte, de numarul consistent al potentialilor clienti (reprezentati, practic, de toti posesorii de fotografii, diplome, tablouri, postere, lucrari de grafica, articole de presa s.a.md., cu valoare de amintiri sau cu scop lucrativ).

Este vorba, asadar, de infiintarea unui mic atelier de inramari, amenajat intr-un spatiu redus si care sa ofere servicii 100% profesioniste, transformand un obiect banal (asa cum este o fotografie) intr-o adevarata bijuterie.

Pentru atelierul propriu-zis aveti nevoie de o incinta de cca 20 mp, bine iluminata si aerisita, in a carei dotare sa intre: o planseta, rafturi pentru depozitat cartoane, passpartout-uri si foamboard (un material special pentru spatele ramelor), un aparat specializat de taiat carton si passpartout-uri, scule profesionale pentru taiat geamuri si oglinzi, un mic stoc de materiale (cartoane, rame si accesorii), precum si mostrarele de rame si passpartout-uri.

Aceasta este dotarea minima, suficienta pentru demararea afacerii, si pretul ei se ridica la cca 3.000 de euro. Exista si varianta de dotare completa, care contine in plus un aparat de taiat geam si o masina de debitat ramele de aluminiu si lemn – in total cca 6.000 de euro.

Castigurile atelierului dvs. vor proveni din adaosul comercial pentru materialele folosite (cca 25% pentru rame si 70% pentru cartoane si passpartout-uri), precum si din tarifele practicate pentru manopera. Daca magazinul este bine amplasat, dupa trei luni de functionare aceste castiguri pot ajunge la 1.000-1.500 de euro/luna.

Inramarea de fotografii, tablouri, oglinzi etc. este o afacere foarte la moda in intreaga lume. Succesul ei se explica in principal prin felul deosebit in care o rama bine aleasa reuseste sa innobileze o imagine, transformand-o, de cele mai multe ori, intr-un obiect decorativ de exceptie. Serviciul de inramare este, asadar, foarte atractiv si ca urmare exista o categorie foarte numeroasa de potentiali clienti: practic toti posesorii de fotografii, tablouri, oglinzi, dar si de postere, lucrari de grafica, goblenuri, diplome, articole de presa s.a.m.d. doresc, in principiu, sa apeleze la serviciile unui atelier de inramare.

Se poate spune chiar ca in cadrul fiecarei familii exista o cerere latenta pentru cel putin o rama, pentru ca in cadrul fiecarei familii exista, de exemplu, o fotografie cu o valoare mai speciala, pe care membrii respectivei familii ar dori-o expusa la loc de cinste, intr-o maniera atractiva.

O afacere simpla si usor de demarat
La fel cum haina il face pe om, o rama bine aleasa poate scoate in evidenta calitatea unui tablou, dar reciproca este si ea valabila: o pictura de calitate isi poate pierde valoarea intr-o incadrare neinspirata. Fie ca este vorba de o bordura aurie bogat ornamentata sau de o simpla margine metalica eleganta, rama joaca un rol major in privinta impresiei pe care o creeaza un tablou, imbogatind sau distorsionand efectul imaginii.

Cea mai potrivita alegere a ramei unui tablou nu este deloc si cea mai evidenta, si de-aceea prezentam in acest articol un ghid sumar de alegere a unei rame. Articolul va ofera, de asemenea, cele mai eficiente solutii de abordare a domeniului confectionarii ramelor ornamentale din lemn, din materiale speciale sau a celor mai simple, din metal si plastic.

In privinta oportunitatii acestei afaceri, persoanele intervievate, care au deja ani de experienta in acest domeniu, au tinut sa precizeze ca este o activitate curata, usor de pornit, pentru care prestatorul are nevoie de o specializare de maximum o saptamana.

Tot ei spun ca este o afacere foarte profitabila si care implica riscuri minime, deci numai buna atat pentru cei care nu au avut pana acum nici o experienta in afaceri, cat si ca o ocupatie suplimentara pentru cei angrenati deja in activitati complementare, precum fotografii, artistii plastici, arhitectii sau cei care se ocupa de amenajari interioare.

Produse variate pentru o clientela variata
Primii clienti ai ramelor moderne au fost firmele multinationale si bancile, care au avut nevoie de tablouri pentru decorarea noilor sedii. Odata cu dinamizarea pietei imobiliare si cresterea apetitului pentru redecorarea incaperilor particulare, clientii s-au diversificat. Cei care inrameaza acum un tablou de valoare, un simplu afis, o fotografie sau o diploma vin din toate categoriile sociale si din acest motiv au gusturi si simturi estetice diferite. Este esential deci, ca oferta de rame sa fie cat mai diversificata, atat in privinta pretului, cat si a materialelor, formelor, culorilor si modelelor ramelor.

Acesti clienti de obicei au nevoie de un sfat pentru a alege rama potrivita, la un pret convenabil. In principal, pretul depinde de calitatea materialelor, iar oamenii trebuie sa fie informati ca o rama mai ieftina are si o calitate mai slaba si ca nu va rezista prea mult in timp.

Este bine ca la inceputul afacerii, intreprinzatorul sa caute un client mai important, cu o comanda substantiala, pentru a avea asigurata o minima productie. Cate un tablou se gaseste in orice casa sau sediu de firma, insa ganditi-va ca o galerie de arta, o firma de publicitate, un furnizor de oglinzi sau un fotograf are nevoie tot timpul de rame noi. Acestia ar putea deveni de altfel, clienti permanenti si uneori chiar indispensabili, in cazul unei periaode mai slabe din punct de vedere al comenzilor.

Inainte insa de a testa piata, trebuie sa veniti cu oferta potrivita pentru orice suport. Astfel, pentru o galerie de arta sau in cazul colectiilor particulare de tablouri valoroase, veti avea nevoie de rame specifice din lemn, simple sau cu ornamente, care necesita un sistem de agatare robust si sigur. Calitatea materialelor din care sunt confectionate rama, cartonul de sprijin si passepartout-ul trebuie sa fie superioara, pentru a nu deteriora panza.

E posibil sa apara si clienti excentrici, care sa vina cu cereri mai neobisnuite, precum inramarea unor obiecte cu valoare sentimentala (acestea se fixeaza pe un carton si cartonul este cel care se inrameaza) sau a unor documente importante, care au nevoie de o protectie maxima.

Daca pana acum oferta de servicii de inramari s-a concentrat in marile orase si s-a adresat  clientilor cu bani, in viitor situatia se va schimba – oferta  se va indrepta tot mai mult si spre regiunile mai putin bogate, pentru ca ramele nu sunt totusi produse de lux. Pentru exemplificare, o rama obisnuita din plastic la dimensiunea de 9/13 cm costa in jur de 9,5 lei, fara TVA, pentru distribuitori, la care se adauga adaosul comercial, iar o rama pentru un tablou de perete de marime medie (21/30 cm) se vinde cu 17 lei.

Ce spun expertii?
Reprezentantii firmelor care confectioneaza rame, atat cei cu o vechime de aproape 15 ani in acest domeniu, cat si cei care si-au deschis recent mici ateliere de inramat considera ca aceasta piata are mari perspective de dezvoltare. Ei isi bazeaza acest pronostic pe mai multi indicatori, cum ar fi continua dezvoltare a sectorului de constructii, a celui al amenajarilor interioare, dar si a altor domenii adiacente care asigura piata acestui produs, precum cel al fotografiei, reclamei, artei.

Cei care produc acum rame practic nu mai sunt interesati sa-si gaseasca noi clienti, pentru ca deja lucreaza la capacitatea maxima. Ceea ce inseamna ca o mare parte din piata este inca neocupata.

In ce consta afacerea?
Este vorba, asadar, de infiintarea unui mic atelier de inramari, amenajat intr-un spatiu redus si care sa ofere servicii 100% profesioniste, transformand un obiect banal (o fotografie) intr-o adevarata bijuterie.

Acest atelier inseamna o incinta de cca 20 mp, bine luminata si aerisita, in a carei dotare sa intre: o planseta, rafturi pentru depozitat cartoane, passepartout-uri (cartonul decupat care incadreaza o imagine) si foamboard (un material special pentru spatele ramelor), un aparat special de taiat cartoane si passepartout-uri, scule profesionale pentru taiat geamuri si oglinzi, materiale de prezentare (cartoane, rame si accesorii), precum si mostrare de rame si passepartout-uri.

Primele asemenea ateliere au aparut la noi in tara in urma cu mai bine de cinci ani, prin intermediul unor firme internationale. Acestea, circumspecte fata de posibilitatile pietei romanesti, si-au infiintat la inceput mici reprezentante locale. Cei cativa oameni selectati au fost scolarizati cateva saptamani in Ungaria, dupa care au inceput sa lucreze pentru clientii autohtoni, cu materialele si tehnologia furnizate de compania-mama.

Dupa cativa ani insa, deoarece activitatea se rezuma doar la deservirea catorva clienti importanti, neglijandu-se restul potentialilor clienti, multi dintre fostii asociati ai reprezentantelor din Romania si-au lansat propriile afaceri, constienti de cererea mare de pe piata.

Au aparut astfel mai multe firme noi, cu mai putin de zece angajati, dar cateva dintre ele s-au extins rapid, unele ajungand in prezent la peste 30 de angajati si devenind astfel chiar mai puternice decat fosta firma-mama. Aceste firme sunt acum principalii importatori ai materialelor si utilajelor pentru confectionarea ramelor si, de asemenea, cei mai importanti furnizori pentru micile ateliere care s-au deschis in Bucuresti si celelalte orase din tara. Astfel ca aceia care vor sa faca primii pasi in aceasta afacere extrem de simpla beneficiaza de toate logistica din partea unor firme serioase si cu experienta.

Care sunt componenetele unui tablou?
Un tablou se compune din: rama exterioara, sticla (geam), passepartout, imaginea propriu-zisa care va fi inramata (panza pictata, fotografia etc.), carton de fundal, panou dorsal, clame de fixare si clame de sustinere a tabloului pe perete.

Rama
Rama este realizata din imbinarea unor profile din aluminiu, lemn sau plastic, importate de obicei din Italia (cel mai mare producator) sau din alte tari occidentale. La noi se realizeaza doar anumite tipuri de rame din lemn. Exista rame cu nisa larga pentru introducerea imaginii, speciale pentru tablouri, si rame universale, cu nisa subtire, folosite si la usi si ferestre. Se recomanda pentru inceput folosirea de rame normale, universale, care se gasesc usor pe piata romaneasca.

Ramele din metal si lemn sunt mult mai scumpe decat cele din plastic. Acestea din urma sunt insa tot mai apreciate de clienti datorita greutatii reduse, flexibilitatii, rezistentei si faptului ca imita la perfectie metalul si lemnul.

Pentru ramele moderne se folosesc acum mai mult plasticul si metalul, in timp ce ramele mai speciale, pentru tablouri din expozitii, muzee sau colectii private, se confectioneaza din lemn.

In privinta formei, stilului si a culorilor, exista in prezent cataloage cu aproape 500 de modele de profile. De la cele in culori simple, fara inflorituri, pana la cele care imita perfect aurul, lemnul, metalul sau cu cele mai complicate decoratiuni. Este bine de stiut ca preturile nu sunt dictate in principal de complexitatea si bogatia formelor, ci de calitatea materialului, mai ales a celui din plastic, care in ultimul timp a inceput sa capete nu doar forma, ci si proprietatile materialelor pe care le imita: foarte flexibil si usor ca lemnul sau rigid si rezistent ca un metal. Pretul ramelor variaza si in functie de substantele cu care sunt tratate, unele fiind lacuite si vopsite in culori speciale, rezistente.

Un sfat util pentru intreprinzatori este folosirea la inceput a ramelor din plastic sau lemn, deoarece sunt mult mai usor de prelucrat. Pentru profilele din metal sunt necesare masini de taiat si alte echipamente speciale.

Ramele au un frate mai mic, denumit in limbajul specializat “insert”, adica o rama mai mica introdusa in interiorul ramei exterioare, cu rolul de a face o trecere mai fina si mai lina intre rama bruta si tablou. Ramele care contin inserturi se numesc rame duble, cea din interior avand fie aceeasi culoare fie o nuanta putin mai deschisa sau mai inchisa ca rama principala.

Cei care vor sa foloseasca sau sa produca si rame de lemn trebuie sa stie in primul rand ca trebuie sa foloseasca esente usoare, rezistente si foarte bine uscate si tratate cu substante speciale pentru a nu se deteriora. Desi sunt greu de confectionat, ramele din lemn au avantajul ca ofera o mare flexibilitate, deci sunt foarte usor de modificat si pot fi prelucrate fara dificultati. Primul procedeu de finisare a ramelor din lemn este ceruirea, cu rolul de a conserva culoarea naturala a esentei. Pentru un efect mai puternic, ceara poate fi combinata cu o vopsea speciala, de diferite culori.

Rama din lemn se poate ornamenta si cu un stat de textura confectionat dintr-o combinatie de vopsele si alte materiale sau se poate folosi tehnica razuitului sau sculptatul, pentru efecte deosebite.

Cel mai uzual procedeu de finisare pentru ramele de valoare, dar si cel mai costisitor, este poleitul, adica acoperirea suprafatei de lemn cu o foita fina din aur. Modul de aplicare necesita o mare indemanare: foitele foarte subtiri trebuie mulate exact pe suprafata ramei, din prima aplicare. Ramele poleite se folosesc mai ales pentru panzele de valoare si in principal se fabrica pentru export, unde exista in prezent o mare cerere.

Tot pentru intrebuintari pretentioase se folosesc si ramele bogat ornamentate. Ornamentele se confectioneaza cu ajutorul unor matrite, dintr-un material special din import, denumit pasta de lemn, dupa care se aplica manual peste structura de baza a ramei finisate. Ornamentele trebuie aplicate cu mare grija si indemanare, astfel incat sa se suprapuna perfect peste suprafata lemnului. Ornamentul se vopseste, se da cu lac, ceara, se acopera cu un strat de bronz sau se poleieste. Un procedeu la moda acum este imbatranirea, care consta in stropirea ramelor cu o vopsea speciala care seamana cu petele lasate de timp asupra ramelor vechi.

O rama din lemn perfecta este cea care iti da impresia ca este realizata dintr-o singura bucata, fara sa se observe liniile de imbinare.

Geamul
Grosimea obisnuita a geamului folosit la tablouri este de 2 mm. Este recomandabil sa cumparati geamuri en-gros la dimensiuni mari pentru a putea sa le taiati la dimensiunile necesare. Comenzile la geamgiu iau timp, transportul costa si nu va puteti baza intodeauna pe finetea taieturii, de aceea e bine sa va ocupati dvs. de prelucrarea acestor accesorii. Se poate folosi si sticla care nu reflecta lumina, insa aceasta este mult mai scumpa, iar unii colectionari spun ca efectul obtinut nu este intotdeauna cel mai potrivit.

Passepartout-ul
Este un carton special care incadreaza imaginea, confectionat din carton alb sau colorat. Este important ca acest carton (care se importa si poate fi gasit la distribuitori) sa fie de o buna calitate, pentru a nu se deteriora sau decolora in timp. De asemenea, el trebuie sa fie disponibil intr-o mare diversitate de culori si modele, pentru a se potrivi cu o varietate cat mai mare de imagini si de rame.

Cartonul de fundal
Este cartonul pe care se intinde si se lipeste imaginea. Cartonul poate fi nu foarte gros, in cazul fotografiilor si afiselor, iar in cazul panzelor sau al obiectelor care urmeaza a fi inramate se poate folosi un panou de lemn sau pal.

[pagina_noua]

Panoul dorsal si lamelele de sustinere
Este vorba de structura din spatele tabloului – un panou subtire confectionat din lemn sau pal taiat la aceleasi dimensiuni ca geamul. Dupa ce este suprapus peste cartonul de fundal al imaginii, micul spatiu ramas pana la partea din spate a ramei se umple cu o fasie de cauciuc pentru a nu patrude praful. Daca panoul dorsal este mai ingust decat rama, se fixeaza de acestea cu ajutorul unor lamele. Atunci cand nisa ramei este prea subtire pentru a incapea celelalte componente ale tabloului, inclusiv panoul dorsal, lamelele se bat in rama si se indoie pe spatele panoului, pentru a sustine toate celelalte componente.

Daca panoul dorsal se suprapune exact cu rama, marginile acestuia se pot tesi pentru a permite lamelelor sa fie prinse sau se folosesc lamele speciale care se indoie pe suprafata panoului. In colturile panoului dorsal pot fi aplicate, mai ales in cazul tablourilor voluminoase din lemn, plachiuri din metal pentru intarirea structurii.

Carligele de sustinere, alte materiale
Exista mai multe tipuri de carlige de sustinere a tabloului, care se aseaza in cuiele de perete, in functie de dimensiunea, pozitia si greutatea tabloului. Panoul dorsal este prevazut de obicei cu carlige de sustinere, insa ele pot fi schimbate cu altele mai puternice, cu clape pentru pozitionarea oblica sau chiar cu alte sisteme speciale de lipire sau prindere. In cazul tablourilor mari se folosesc doua sau patru carlige solide.

In afara de principalele componente ale tabloului, descrise mai sus, mai exista diverse alte materiale pe care la folositi la lipirea, taierea sau finisarea tabloului: vopseluri, lacuri, adezivi, tuburi cu cauciuc siliconat, uleiuri de lemn si metal.

 Pasi pentru demararea activitatii

1. Cei care nu dispun inca de un capital minim pentru achizitionarea utilajelor si materialelor necesare pentru realizarea ramelor pot incepe afacerea prin a deveni furnizori ai firmelor consacrate. Ei primesc o planseta si un catalog cu oferta completa de rame pentru a atrage potentialii clienti, obtin comenzi, clarifica impreuna cu clientul caracteristicile esentiale (tipul de incadrare, culoarea sau materialul din care sa fie confectionata rama), dupa care comunica la centru cererea, iar comanda este executata si furnizata apoi clientului prin posta sau cu un transport special (in cazul comenzilor mari), in cel mult trei zile.

Este vorba asadar de o intermediere, al carei comision poate ajunge, in functie de rezultate, chiar la 30% din pretul produsului. Iar acesti bani pot fi folositi de intreprinzator pentru achizitionarea primelor unelte pentru confectionarea ramelor: o masina de taiat geamul care acopera tabloul si cartonul de sprijin si o masina pentru taierea passepartout-ului. Pentru achizitionarea acestor mici unelte, spun cei care au experienta in aceasta afacere, sunt necesare cel mult de doua luni de activitate ca intermediar.

2. Odata achizitionate primele unelte pentru ansamblarea unei imagini intr-o rama, sunt necesare primele lectii tehnice pentru cunoasterea micilor trucuri de care se folosesc meseriasii din acest domeniu. Aceasta ucenicie nu dureaza mai mult de o saptamana, insa este esentiala pentru cei care nu au nici o experienta in domeniu. Astfel, proaspatul intreprinzator trebuie sa deprinda tehnica de taiere a sticlei in unghiuri drepte, cu margini si colturi cat mai fine, si trebuie sa invete sa aleaga sticla de calitate, subtire, care sa nu distorsioneze sau sa umbreasca claritatea imaginii.

Un alt secret pentru obtinerea unui produs de calitate, un element esential in aceasta afacere, este modul de aplicare a panzei tabloului sau a afisului pe suportul de sprijin din carton si incadrarea lui intr-un passepartout. Astfel pentru tablourile de dimensiuni mari mari decat un A4 este necesara o aplicarea pe toata suprafata acestuia a unui adeziv special, care sa nu deterioreze in timp tabloul.

In cazul tablourilor mai mici, este suficienta punctarea adezivului in centru si in cele patru colturi ale suportului. Intreprinzatorii mai trebuie sa stie ca suportul din carton sau pal pe care se aseaza panza nu trebuie sa fie obtinut pe baza de acizi, pentru a nu afecta in timp tabloul. Si passepartout-ul trebuie sa fie confectionat dintr-un material special, care sa nu se decoloreze sau deterioreze.

Dupa obtinerea primelor informatii esentiale si a unei mici experiente in atelierul de lucru, intreprinzatorul poate face al doilea pas, in propriul atelier, unde va asambla panzele, afisele si alte suporturi in ramele gata confectionate. Acum, dupa obtinerea comenzii, la centru se transmit doar datele si dimensiunile ramei, urmand ca geamul, cartonul, adezivele si celelalte componente sa fie manipulate si asamblate in propriul atelier.

Tot acum incep primele probleme de aprovizionare cu materie prima. Este nevoie de o estimare in perspectiva a stocului necesar, in functie de comenzile prevazute, pentru a nu ramane fara materiale, sau dimpotriva, pentru a nu ramane cu prea multe in stoc. Trebuie tinut cont si de faptul ca acum se poate livra o comanda chiar in aceeasi zi, daca intreprinzatorul arei ramele standard la dispozitie, insa in acelasi timp el ar putea fi surprins de o cerere foarte diversificata (in conditiile in care oferta depaseste 200 de modele de rame, cererea este pe masura!). Tinand cont de faptul ca ramele si unele materiale auxiliare sunt aduse din import, este important sa se colaboreze cu un furnizor important, care sa aiba un stoc indeajuns de mare incat sa nu dea emotii in privinta aprovizionarii.

3. Pentru ca a merge din firma in firma sau din casa in casa necesita un efort destul de mare pentru incepatori, o alternativa recomandata de specialisti este deschiderea unui mic magazin de prezentare sau macar inchirierea unui stand intr-un complex comercial.

Daca aceasta varianta este la inceput mai costisitoare, datorita chiriei lunare destul de piperate (mai ales in centrul marilor orase), puteti apela la ea cand ati inceput deja sa obtineti profitul de pe urma primilor doi pasi descrisi mai sus. Un magazin este insa esential pentru garantarea unor clienti permanenti, chiar daca acestia au comenzi mici, deoarece nu va puteti baza intotdeauna pe clienti importanti ca banci, firme sau alte institutii.

Cei care lucreaza deja in aceasta afacere va sfatuiesc sa nu va speriati de costurile mari pe care le-ar putea presupune deschiderea unui magazin (pentru un mic magazin de 15 mp in zona centrala a Bucurestiului se plateste o chirie de cca 800 de euro lunar). Insa aceste costuri sunt acoperite prin adaugarea unui adaos comercial in jur de 25-30% pentru produsele vandute.

4. Dupa realizarea primilor pasi in aceasta afacere si obtinerea increderii in propriile forte, este timpul sa treceti la investitiile esentiale necesare pentru realizarea intregii rame a tablourilor. Alaturi de masinile pentru taiat sticla si cartoanele, mai sunt necesare doua utilaje pentru taierea profilelor (materialul din care este confectionata o rama) si una pentru imbinarea la colturi. Cele patru utilaje costa in jur de 6.000 euro, putand fi achizitionate tot de la furnizorii din tara.

O varianta mai ieftina ar fi gasirea unor masini de acest tip la mana a doua, de la alti producatori din tara sau strainatate. Cei care nu au fondurile disponibile pentru importul acestor utilaje, pot incerca sa obtina un imprumut de la o banca ce accepta drept garantie valoarea utilajelor importate.

Practic, secretul meseriei consta in capacitatea de a te deprinde cu aceste utilaje, problema deloc grea, pe care initiatii de pana acum au invatat-o in cel mult o saptamana, datorita faptului ca aparatele se manuiesc foarte usor. Inainte de a trece cu adevarat la treaba aveti insa nevoie de o perioada de probe, pentru a nu strica prea multe profile. In acest punct, atentia trebuie concentrata asupra preciziei unghiului in care se taie materialul, astfel incat imbinarea sa fie cat mai putin vizibila.

De asemenea, pregatirea passepartout-ului si a cartonului de fundal necesita aceeasi finete, pentru a se evita aparitia unor denivelari sau a unei false suprapuneri a materialelor.

Nu uitati ca acum aveti nevoie de absolut toate materialele si accesoriile necesare unui tablou (vezi enumerarea de mai inainte). Pentru aprovizionare, nu va ganditi insa doar la cantitate – nu uitati ca inramarea este un domeniu vecin artei, asa ca trebuie sa va aprovizionati cu materiale asortate in culori, nuante, stiluri, calitate si dimensiuni. Trecerea la productia proprie presupune cresterea numarului de rame pe care ati putea sa le oferiti clientilor si scurtarea timpului de livrare. Procesul tehnologic se accelereaza, iar numarul clientilor sporeste.

Ca intreprinzator ajuns in acesta faza, trebuie sa va preocupati asadar, tot mai mult de aprovizionarea cu materii prime, gasirea de noi clienti si supravegherea procesului de productie. A venit timpul sa suplimentati numarul de angajati, pentru a face fata comenzilor. Gasirea unor oameni de incredere este una dintre problemele grave ale majoritatii micilor intreprinderi, de aceea procesul de selectie trebuie pregatit din timp.
 
Un alt obstacol major in calea extinderii tinerelor mici intreprinderi este lipsa unui spatiu de productie adecvat. Odata cu dotarea cu noi utilaje, vremea muncii in garaj a trecut, astfel ca se impune inchirierea sau cumpararea unui mic atelier, care se poate amenaja chiar la parterul unei case.

Asadar in aceasta afacere, problemele de ordin tehnic se rezolva mai usor ca in alte cazuri, ceea ce ii determina pe cei care lucreaza in domeniu sa caracterizeze activitatea ca fiind curata si frumoasa. Doar se lucreaza cu imagini! Complicatiile apar cand e vorba de talentul si gustul la alegerea unor rame, fundaluri, culori sau dimensiuni in concordanta cu fotografiile care trebuie inramate.

Practic, calitatea unei inramari se evalueaza impreuna cu imaginea, astfel ca pot aparea cazuri in care un client este nemultumit de rama aleasa dupa ce a vazut cum incadreaza fotografia. Este esential deci, mai ales in cazul pietei romanesti, unde piata inramarii moderne nu este dezvoltata, sa se acorde clientilor o minima consultanta inaintea alegerii ramei potrivite.

Principii de alegere a ramei potrivite
Fie ca este vorba de un tablou, o fotografie sau un afis, imaginea determina in toate cazurile tipul ramei care o va incadra. Stilul si culoarea ramei, impreuna cu cartonul de incadrare  (passepartout-ul) nu trebuie sa distraga atentia de la imagine, dar nici nu trebuie sa se identifice cu aceasta.

Exista de asemenea o diferenta esentiala dintre ramele noi si cele vechi. Cele vechi nu sunt neaparat cea mai buna alegere pentru un Grigorescu, la fel cum o rama subtire din metal nu da intodeauna bine cu un stil futurist.

De obicei ramele pentru picturi nu au si geam, pentru ca lumina sa nu fie reflectata distorsionat asupra uleiului, insa uneori este nevoie si de geam, pentru a proteja panza. Majoritatea lucrarilor in ulei au un puternic impact asupra privirii, fiind realizate in culori vii si consistente, de aceea se va folosi un incadraj subtire, in culori slabe, asortate cu fundalul panzei, cu rame subtiri, fara inflorituri, recomandabil decorate cu una sau cel mult doua linii discrete.

Spre deosebire de cele pe panza, lucrarile in acuarela si pastelurile au nuante delicate, astfel ca ramele au un impact mult mai puternic. Pentru atenuarea acestuia se folosesc rame subtiri, iar intre rama si imagine se lasa o bordura larga, de obicei de culoare alba.

Alegerea ramelor pentru fotografii este mult mai simpla, pentru ca acestea nu au, de obicei, o  valoare artistica deosebita, astfel incat sa necesite doar anumite tipuri de rame. O fotografie color obisnuita se aseaza pe un fundal alb cat mai larg, caz in care se foloseste o rama subtire de culoare inchisa, iar daca se prefera un cadraj gri sau colorat, rama va avea o nuanta putin mai deschisa decat in primul caz. Fotografiile alb-negru pot fi foarte bine puse in valoare prin incadraje colorate, insa nu si in cazul celor in sepia, la care colectionarii tin mult si pentru care prefera o rama in aceeasi nota.

O rama grea, impozanta, in stil renascentist, poate face impresie daca incadreaza o diploma de mare valoare sau chiar fotografii tip portret, cu o insemnatate importanta intr-un anumit spatiu.

Documentele, diplomele si hartile cer un cadraj simplu, larg, pentru a fi mai bine descifrate. Ramele pot fi subtiri, in nuante inchise, sau mai late, in functie de importanta documentului.

Si modul de aranjare a tablourilor intr-un anumit spatiu este importanta, pentru ca acestea sa nu deranjeze privirea printr-o asezare imprastiata sau sa nu fie scose din raza vizuala, caz in care nu isi mai au nici un rost. Este bine ca tablourile sa se afle la inaltimea ochilor, astfel ca impactul vizual sa fie instantaneu. Daca peretele are un singur tablou, pozitia fireasca este centrarea lui fie fata de marginile peretelui, fie fata de alte obiecte din vecinatatea lui.

Cand exista mai multe tablouri, acestea vor avea un impact puternic daca vor fi grupate in functie de diferite principii: cele mai mici se aseaza in jurul celui mare, incepand de sus, sau la baza, daca toate au aproximativ aceleasi dimensiuni, fie de-a lungul unei axe orizontale, daca peretele este lat, fie pe o axa verticala, intr-un spatiu inalt. Tablourile mai pot fi grupate de-a lungul a doua axe care se intersecteaza sub forma de cruce sau in interiorul unui dreptunghi imaginar. Pe zidurile unei scari interioare, tablourile se pot aseza grupate cate doua sau trei de-a lungul mai multor axe verticale.

Utilajele necesare inramarii unui tablou
O rama se poate realiza si cu sculele de mana obisnuite care se gasesc in orice mic atelier, dar pentru trecerea la un sistem de productie eficace aveti nevoie la inceput si de patru mici utilaje: o masina de taiat geamuri si cartoane, o masina de taiat passepartout-uri, precum si doua alte utilaje pentru taierea si imbinarea la colturi a profilelor.

Nu trebuie sa uitati de mobilierul de atelier necesar confectionarii ramelor, cum ar fi mesele de sustinere si fixare a utilajelor, suprafetele pe care se pastreaza componente tabloului in diferitele faze de productie, mesele pentru imbinarea componentelor, atelierul pentru taierea si finisarea profilelor si a celorlalte componente.

Adrese utile:

www.inramarirapide.ro
www.holistic-art.ro
www.kon-art.ro



Tags: idei de afaceriafacereafacerifotografiirame

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

De ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere

de Idei de afaceri
01 Mar 2024
Spalatoriile auto self-service reprezinta o oportunitate foarte interesanta de afacere. Afla ce avantaje aduce aceasta optiune, cum sa iti calculezi...

Afaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7

de Idei de afaceri
28 Aug 2023
Amplasamentul accesibil, preparatele gustoase si preturile convenabile fac din restaurante o destinatie foarte populara pentru milioane de clienti...

Afacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro

de Bianca Tila
27 Iul 2023
Piata romaneasca out of home reprezinta o industrie care se ridica la 600 de milioane de euro. O treime din aceasta suma a fost generata in...

Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule a inregistrat cresteri

de Bianca Tila
17 Mar 2023
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a inregistrat cresteri, pe serie bruta, cu 20%, in luna ianuarie 2023...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]