Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oportunitati de afaceri - Melodiile preferate pe un CD personalizat

de Mirela Rosu 24 Iun. 2008 5480
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Este vorba despre un serviciu personalizat, prin care clientului i se realizeaza un CD strict pe gustul lui, care contine numai melodiile pe care el le-a indicat intr-o comanda prealabila.



Si, pentru ca multumirea sa fie maxima, clientii pot lansa comanda in cel mai comod mijloc cu putinta – prin Internet, urmand sa primeasca intr-un interval acceptabil de timp CD-ul lor personalizat.

Fiecarui client un CD pe „masura lui”
Clientii gasesc pe pagina de web a firmei Deshima Music GmbH in jur de 1.800 de titluri muzicale, de la Vivaldi pana la Iron Maiden si Britney Spears. Oferta contine chiar si melodii ale unor artisti care au facut furori cu zeci de ani in urma: Marlene Dietrich, Doris Day, Fred Bertelmann, Bing Crosby, Ella Fitzgerald, Connie Francis, Engelbert Humperdink, Frank Sinatra sau Jimi Hendrix.

Fiecare melodie poate fi ascultata timp de  20 de secunde cu ajutorul programului „Real Player”. Software-ul acestui CD virtual permite clientilor care au accesat pagina Deshima descarcarea gratuita pe PC-ul de acasa a listei de titluri si a acestor mostre de 20 de secunde (numite “intros”).

Clientul poate apoi sa-si caute pana la 12 titluri preferate pentru fiecare CD si sa lanseze comanda. Aceste date ajung la cartierul general tehnic tehnic de la Deshima, care este situat intr-o mica asezare cu 3.000 de locuitori (Leutenbach), chiar la parterul casei lui Lars Besa, fondatoarea firmei. Toata tehnica (una compacta) incape un perete al unei camere de circa 20 mp.

Cu aceste echipamente se receptioneaza dorintele clientilor, se inregistreaza CD-urile si se imprima pe partea interioara a cover card-ului  titlurile melodiilor respective. Cover card-ul este foaia de protectie cu dimensiunile de 12 x12 cm, care se gaseste la orice fabrica de CD-uri.

Iata, concret, ce presupune, onorarea unei comenzi: mai intai, Nicole Knauer, angajata Deshima, citeste pe un monitor datele trimise de clientul care a lansat comanda on-line – in primul rand titlurile pe care clientul le doreste, apoi cover card-ul ales sau care se potriveste cel mai bine (exista in total cinci modele dintre care cel intersat poate alege). In afara de acestea mai exista datele de identificare ale clientului, precum si modul de plata dorit: transfer bancar, bilet la ordin sau carte de credit.

De la PC-ul sau, Nicole Knauer insereaza toate titlurile solicitate, care ulterior sunt trimise robotului de ardere. Este vorba de un echipament in care sunt introduse CD-urile “albe”, inscriptionate deja cu logo-ul Deshima si cu cel al firmei care a livrat programul folosit, si care inregistreaza toate bucatile muzicale. Imprimanta incorporata printeaza titlurile pe o hartie tipizata.

Apoi Nicole scoate din aparat CD-urile, le atasaza cover card-urile cu lista titlurilor melodiilor, inclusiv durata fiecarei melodii, le impacheteaza impreuna cu factura intr-un plic special si le trimite cu Posta Germana.

Pretul pentru unui astfel de CD realizat la cerere este de aproximativ 15 euro, inclusiv costurile de expediere. 

In cazul in care clientul plateste cu carte de credit, firma Deshima inregistreaza si trimite CD-ul cu titlurile dorite in termen de 24 de ore de la primirea comenzii. In cazul celorlalte modalitati de plata, firma asteapta intrarea banilor in cont si de-abia apoi lanseaza in productie si trimite CD-ul dorit. Aproximativ 2.000 de clienti comanda lunar la Deshima CD-uri cu titluri la cerere, cu a valoare medie a comenzii de 20 de euro.

O idee originala
Firma Deshima Music Gmbh a aparut la initiativa a doi tineri germani – Hans Derer si Lars Besa, initial ca studio de inregistrari muzicale. Derer a fost PR manager al firmei de discuri Intercord, iar Besa era conducatorul formatiei germane de muzica punk Normahl.

Ideea de a produce singuri inregistrari muzicale le-a venit dupa ce amandoi au organizat, impreuna cu postul TV Suddeutsche Rundfunk, campania anti-rasism „Nici un fel de ura in salbaticul sud”. Pentru a sustine acest program, trebuia implicata toata lumea muzicala din sudul Germaniei prin actiuni impotriva comportamentelor xenofobe si a violentelor. Si astfel s-au organizat festivaluri pentru tineri si concerte de binefacere, s-au produs diferite CD-uri. „Ne-am mirat atunci”, isi aminteste Lars Besa, „ce potential artistic urias exista in jurul nostru la fiecare concert.”
 
Derer si Besa au ales ca nume pentru firma lor cuvantul japonez „deshima”, care inseamna „mica insula” si este reprezentativ pentru creativitatea de care da dovada firma lor pe o piata a muzicii “impersonala si plina de rechini ai afacerilor”, dupa cum o caracterizeaza ei.

Primele succese ale firmei au fost lansarea unui CD al formatiei Normahl si unul al formatiei rhythm’n blues Dr. Mablues. Formatia britanica Smokie ii datoreaza firmei Deshima saltul in topul Media-Control (o lista a celor mai bine vandute discuri) cu cantecul lor „The World and Elsewhere”.

Cei doi fondatori sunt mandri in special de succesul pe care l-au avut cu melodia „Lemon Tree” a formatiei germane Fool’s Garden, dupa ce marile case de discuri nu dadusera nici o sansa acestui cantec. Afacerea lui Derer si Besa a atins in primul an o cifra de afaceri de 350.000 de euro cu un profit brut de aproximativ 30%.

Un alt exemplu de succes
Firma  Volatile Media Inc., infiintata de americanii Jeremy Kagan (29 de ani) si Todd Cohen (21 de ani), a aparut dintr-un sentiment de frustrare: intotdeauna cand mergeau intr-un magazin de muzica, nici unul nu gasea o compilatie pe gustul sau.  Pentru a acoperi aceasta cerere existenta pe piata, cei doi au infiintat in New York in august 1997 Volatile Media Inc. (www.volatile.com), iar doua luni mai tarziu a avut loc premiera lansarii pe web.

Inainte sa inceapa aceasta afacere, Kagan realiza pentru diferite firme – unele din domeniul bancar – prezentari pe Internet. Partenerul sau venea din domeniul programarii pe web si lucra printre altele pentru casa de discuri Warner Music Group. Experienta pe care au adus-o cei doi a condus la o impunere rapida a firmei pe piata.

O inovatie binevenita a constat in inserarea pe cover card a unor scurte explicatii privind formatiile respective, stilul muzical si numele interpretilor. In plus, pe pagina de web clientii on-line ai firmei Volatile pot beneficia de o informare regulata cu privire la tendintele si noutatile de pe scena muzicala internationala. Ca si in cazul Deshima, se pot asculta de proba pentru cateva momente toate melodiile, cu ajutorul unui CD virtual.

Pe de alta parte, firma ofera tinerilor artisti sansa de a-si lansa melodiile. „Acesti muzicanti”, spune Kagan, „merg nopate de noapte prin cluburi si localuri pentru a-si vinde CD-urile. Pentru ei este o ocazie unica sa-si promoveze, prin noi, compozitiile lor muzicale. Astfel isi atrag mai multi ascultatori, care curand vor deveni adevarati fani. Artistii nu platesc nimic pentru „intrarea in scena” cu ajutorul nostru. Noi le deschidem o prezentare pe web, le promovam melodiile si le platim licentele. Din aceasta cooperare castiga ambii parteneri.”

Titlurile oferite clientilor de Volatile sunt foarte variate, continand atat hituri internationale, cat si compozitiile muzicale ale unor artisti din diferite regiuni ale Americii. Conceptul de afacere dezvoltat de cei doi antreprenori este de succes: cea mai buna dovada este cifra de afaceri anuala, care se ridica la peste 1 milion de euro cu un profit brut de circa 26 %.

Alternativa? Chioscul muzical
Cum ar putea avea mai usor acces iubitorii de muzica la melodiile preferate? La aceasta problema s-au gandit elvetienii Marc Deschneauy, Pascal Favre si Lauren Martin cand au dat drumul unei afaceri ingenioase: impreuna cu IBM-Online Music firma lor (CD World Corporation) a dezvoltat un proiect  pentru un automat asemanator cu cele pentru ciocolata, cafea etc., un asa numit “sistem chiosc-compact”, denumit Music Point.

Dimensiunile sale: inaltime 225 cm, latime 90 cm, lungime 90 cm. Pe un monitor cei interesati pot accesa baza de date muzicala de la IBM, din New York, care contine peste 300.000 de titluri de cantece in toate stilurile, isi pot alege piesele preferate, le listeaza in automat si comanda inregistrarea CD-ului cu melodiile respective. CD World Corporation vrea sa instaleze o baza de date similara si in Europa.

Designul futurist este un element important al acestor chioscuri muzicale. Intr-un astfel de sistem chiosc se poate integra un monitor pe care se pot prezenta spoturi publicitare ale diferitelor firme contactate de proprietarul automatului. CD World Corporation ofera chiscurile numai in sistem de franciza. Pretul unuia este de circa 40.000 de euro, inclusiv instalarea, la care se adauga o taxa de 3,5 % din cifra de afaceri.

Un astfel de chiosc poate avea o cifra de afaceri de 150.000 de euro. Dupa scaderea tuturor costurilor, cum ar fi taxele platite franchisorului, taxele pentru dreptul de autor si sumele pentru achizitionarea CD-urilor blank, profitul ar trebui sa se situeze undeva spre 20%, inainte de impozitare. Pentru a-si face oferta si mai atractiva, CD World doreste sa-si amplaseze chioscurile muzicale mai intai in magazinele specializate pe muzica si in raioanele de muzica ale supermarketurilor. Apoi este planificata o extindere a amplasarii automatelor in aeroporturi si gari.

CD-urile la cerere pe drumul catre succes
In topul firmelor cu cele mai mari cifre de afaceri care comercializeaza CD-uri cu titluri la cerere, se afla si companiile americane Music Maker (pe  web din octombrie 1997) si Custom Revolutions ( vezi capitolul urmator). “Depozitul” de cantece de la Music Maker se ridica la peste 175.000 de titluri din toate genurile muzicale si el sta la baza realizarii unei cifre de afaceri anuale de 1,2 milioane $. Profitul brut se ridica la 25 %.

De la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, CD Now, cel mai mare magazin on-line de CD cu o cifra de afaceri de 50 de milioane $, a lansat si el o oferta de CD cu titluri la cerere. Noua linie de diversificare a afacerii poate aduce o cifra de afaceri anuala de peste  3 milioane $, cu un profit brut de 24 %. Un important factor de succes pentru cei care intra in afacere il constituie promovarea tinerelor talente, asa cum au procedat cei de la Volatile. Asemenea formatii pot starni curiozitatea si atrage interesul consumatorilor.

Conform revistei de marketing „Horizont” noii artisti (muzicanti, cantareti sau formatii) nu sunt suficient promovati. Primele casete sau CD-uri ale acestora inseamna adesea „Make it or break it” (un fel de “Totul sau nimic”). De aici reiese sansa firmelor de vanzare a CD-urilor la cerere prin Internet: ele au posibilitatea de a informa rapid clientii prin mesaje regulate trimise prin e-mail si prin paginile de web ale revistelor despre noutatile ofertei lor.

Un alt avantaj consta in posibilitatea de a face studii de piata cu bugete mult mai reduse cu privire la parerile si dorintele iubitorilor de muzica. Pe internet se poate intra in contact cu toate fan-cluburile, grupurile tinta fiind deja delimitate.

Tendintele actuale sunt clar in favoarea CD-lor cu titlurile la cererea clientului. Si chiar daca cineva nu are acces la internet, el poate comanda un CD cu titlurile preferate de la „chioscurile muzicale”. Acestea se pot amplasa in locatii cu fluxuri mari de potentiali clienti, cum ar fi de exemplu garile, supermarketurile sau aeroporturile.

O firma se mandreste cu 200.000 de titluri
Pagina de web a firmei producatoare de CD-uri la cerere Custom Revolutions Inc. din Stamford, Connecticut (www.customdisc.com) face ca inimile iubitorilor de muzica sa bata cu putere. Repertoriul include blues, jazz, dance, folk, clasic, country, oldies si pop-rock.

Pe clienti ii asteapta hituri renumite in toata lumea ale unor cantareti sau formatii celebre, cum ar fi The Beach Boys, Billie Holiday, The Birds, Ike & Tina Turner si Earth, Wind & Fire. Ca si in cazul celorlalte firme, consumatorii de muzica pot asculta pentru cateva secunde toate compozitiile muzicale. Din acest catalog atotcuprinzator de pe Internet se pot alege pentru CD-ul dorit aproximativ 10 melodii cu durata de 3 minute. Pretul in SUA: 15 $, taxele de ambalare si livrare incluse.

David Gould, unul din cei doi fondatori ai firmei Custom Revolutions, vine din domeniul investitiilor si a stiut cum sa finanteze cu succes intrarea pe web. Iar Nicolas Darveau-Garneau, fost angajat al departamentului Internet de la Microsoft, este partenerul cel mai potrivit. Darveau-Garneau, autorul unei brosuri cu titlul „Cum se pot castiga bani cu ajutorul Internetului?”, a intuit sansele extraordinare ale vanzarilor de CD cu titluri la cerere. Si intuitia nu l-a inselat. Cifra sa de afaceri de anul acesta este estimata la circa 1,2 milioane $ – cu un profit brut de 23 %. Iar tendinta este crescatoare. Gould si Darveau-Garneau estimeaza o rata de crestere spectaculoasa a vanzarilor on-line de CD-uri cu muzica dorita de fiecare client in parte. Intre timp, firma a incheiat peste 120 de contracte de drepturi de autor cu casele de discuri.

Marketingul in retea. O reteta de succes a firmelor americane o reprezinta colaborarea cu firmele care ofera servicii Internet in toate statele din SUA. Pana acum, 65 de astfel de companii ofera in paginile lor catalogul de muzica de la Custom Revolutions, astfel incat comenzile de pe aceste pagini sunt preluate direct de computerul principal de la Custom Revolutions. Iata cateva exemple de astfel de pagini: www.cduniversal.com, www.jamtv.com, www.allaboutjazz.com.

„In Germania este loc pentru 60 de ofertanti de CD-uri cu titluri la cerere”
Interviu cu Alexander Wild, directorul executiv al firmei Wild Internet Solutions din Frankfurt (www.wiso.com) si consultant de marketing al firmei CD Now

Idei de Afaceri: Cum vedeti sansele de piata ale CD-urilor la cerere?
Alexander Wild:
Absolut pozitiv. Piata CD-urilor la cerere este o piata a viitorului apropiat, cu sanse excelente de reusita, mai ales pentru cei care ofera aceste produse prin Internet. Cand esti prezent pe internet, piata este in intreaga lume. De exemplu, in America sunt multi rezidenti germani care duc dorul muzicii din tara natala. Am aflat cu surprindere ca in America exista peste 400 de asociatii de dansuri populare si muzica tiroleza. Si membrii acestora abia asteapta sa-si poata comanda un CD cu preferintele lor muzicale.

Exista si alte piete, cum ar fi Australia sau Namibia, unde se pot castiga sute de clienti care au intr-un fel sau altul afinitati cu Germania.

Idei de Afaceri: Cum trebuie sa arate “repertoriul” unui astfel de ofertant ?
Alexander Wild:
Trebuie sa existe o specializare, o orientare spre un anumit gen muzical, de exemplu spre  muzica populara sau spre slagarele germane. Nu este necesar sa existe in repertoriu sute de mii de titluri. Este mult mai important, pe de o parte, sa se includa lucrarile unor tineri artisti, iar pe de alta parte homepage-ul trebuie sa fie in asa fel realizat incat sa atraga clientul de la prima vizualizare. In acest fel se poate forma un adevarat grup on-line al iubitorilor de muzica, ai carui membri se pot intalni chiar pe chat-ul firmei.

Idei de Afaceri: Cum vedeti viitorul intreprinzatorilor care nu realizeaza ei CD-ul la cerere si care doar ofera melodii ce se pot descarca de pe Internet ?
Alexander Wild:
Pentru cei care ofera muzica on-line contra cost, prin descarcare direct pe PC-ul de acasa, este ceva mai greu. Pentru ca sunt putini cei care au acum acasa un echipament de inregistrare, pentru a-si imprima pe CD melodiile preferate. In plus, este nevoie de o capacitate mare de memorare. Iar legaturile prin Internet nu ofera o calitate absoluta a sunetului.

Profitul, intre 20 si 30 %
In principal, profitul este afectat de costurile cu plasarea datelor pe Internet, cu plata drepturilor de autor si cu actiunile de promovare. Veniturile unui ofertant de CD-uri la cerere depind de patru factori:
1. Oferta de titluri. E indicat sa nu se ofere on-line un repertoriu care sa acopere toata gama de potentiali clienti, ci numai anumite grupuri-tinta.
2. Serviciile suplimentare. Printre aceste servicii se numara, de exemplu, furnizarea unor informatii despre interpreti, instrumente si stiluri de muzica. Se recomanda de asemenea sa se realizeze si un forum de discutii pe pagina de web. Aici clienti pot, pe de o parte, sa-si exprime satisfactia (sau criticile), iar pe de alta parte pot sa afle informatii cu privire la manifestarile muzicale actuale. Un serviciu de contact prin e-mail  permite clientilor sa trimita firmei diverse comentarii. Si nu in cele din urma, acest sistem poate functiona ca un sistem de informare individuala si rapida a clientilor: imediat ce un nou titlu a fost introdus in baza de date, el este trimis automat intregului grup-tinta.
3. Sistemul de plati. Intreprinzatorul trebuie sa evite neaparat expedierea CD-urilor numai pe baza de factura. Este posibil sa nu-si primeasca niciodata banii, din acest motiv trebuie sa astepte pana cand banii pentru respectiva comanda i-au intrat in cont si numai dupa aceea sa inregistreze CD-ul si sa-l expedieze.
4. O adresa pe web usor de retinut. Firma trebuie sa detina o adresa de Internet usor de retinut, de exemplu www.cdservice.com . Pe homepage clientul nu trebuie sa caute prea mult ceea ce doreste. Pagina trebuie sa fie foarte clar structurata, pentru a facilita cautarea, alegerea stilurilor, interpretilor, melodiilor, apoi ascultarea de proba prin intermediul programului Real Player si in cele din urma umplerea cosului virtual cu melodiile alese.

[pagina_noua]

Muzica pentru anumite grupuri tinta
O baza de pornire eficienta din punct de vedere economic o constituie existenta unui “depozit” cu cel putin 2.000 de titluri. Expertii recomanda sa se asigure, cat mai din timp posibil, serviciile unui consultant de specialitate care sa ofere asistenta atat in alegerea pieselor muzicale, dar mai ales pentru negocierile pe piata acestei branse pline de „rechini”. Consultantii pot fi muzicieni activi, DJ sau jurnalisti din domeniul muzicii si acestia pot fi gasiti  prin anunturi in revistele de muzica. 

Casele de muzica cu cele mai mari cifre de afaceri, cum sunt Sony, Warner Music Group, EMI si Universal, isi impart in prezent circa 85 % din piata. Pentru restul de 15% se lupta cateva sute de case de muzica independente. Toate aceste firme dispun de un catalog cu vechile titluri din toate categoriile de muzica si se arata pregatite sa ofere on-line CD-uri cu titluri la cerere. Asa ca unele titluri se vor regasi in ofertele mai multor firme.

Totusi, orice intreprinzator care vrea sa inceapa o astfel de afacere trebuie sa ia in calcul de la inceput unele limitari in ceea ce priveste accesul la anumite titluri. In primul rand, exista drepturi de exclusivitate acordate de artisti unor case de discuri care editeaza, in special pentru genul pop, asa numitele „Best of CD” si care vor sa vanda cat mai multe exemplare. In al doilea rand, exista contracte prin care artistii isi rezerva dreptul de a aparea ca unic interpret pe un CD.

La negocierile pe care le va avea in industria muzicala, intreprinzatorul trebuie sa se impuna prin existenta deja a unei oferte competitive pe web. Aceasta oferta se construieste, dupa exemplul celor de la Volatile sau al lui Rolf Ruff din Berlin, prin colaborarea cu interpreti si compozitori talentati, care inca nu au nici un contract. Mai trebuie avut in vedere copyrightul respectivului cantec, aceasta insemnand plata la timp a taxelor de licenta.

Respectand aceste conditii, Peter-Schmidt Sausen, proprietarul firmei independente Music Consulting, nu vede nici un impediment pentru orice intreprinzator de a avea acces la cantece. Un adevarat razboi al cifrelor de afaceri se da in domeniul comercializarii hiturilor momentului. „Casele de discuri”, spune acest expert, „sunt bucuroase cand cineva le preia munca de a oferi titluri din arhiva lor. Inca mai sunt multi clienti care apreciaza muzica de jazz, dar care au nevoie sa fie trasi un pic de maneca.”

Factori de succes

Calitatea produsului final. Clientii firmelor de CD-uri on-line la cerere au pretentii ridicate in ceea ce priveste calitatea. De aceea, intreprinzatorul trebuie sa colaboreze cu un provider Internet foarte competent, pentru ca de competenta sa depind atat calitatea muzicii pe care clientul o asculta la PC-ul sau, cat si receptionarea rapida si fara distorsiuni a comenzii clientului de catre intreprinzator. Acesta la randul lui trebuie sa dispuna de echipamente hard si soft performante pentru a administra usor toate cererile clientilor. Clientii asteapta de asemenea etichete multicolore, „smechere”.

Serviciul de livrare. Pe clienti nu ii ajuta cu nimic daca platesc la timp CD-ul comandat si gasesc produsul la cutia postala abia peste o saptamana; va fi cu siguranta ultima lor comanda la firma respectiva. Chiar si pe o piata  in formare cum este aceasta, prestatorii de servicii trebuie sa aiba grija ca imediat dupa intrarea banilor in cont sa expedieze CD-ul solicitat. Multe firme de curierat au deja in oferta lor servicii de livrare in 48 de ore.

Factori de risc

Compilatiile marilor case de discuri. Industria muzicala ofera in benzinarii, supermarketuri si prin reclame la televiziune CD-uri cu diferite selectii realizate pe baza preferintelor iubitorilor de muzica, cum ar fi „Kuschelrock” sau „All Oldies for 49 euro”. Dar ofensiva firmelor de CD-uri cu titluri la cerere castiga teren, deoarece numai aceste firme pot satisface complet dorinta fiecarui client in parte si isi pot promova oferta in toata lumea.

Copiile ilegale. Pe Internet exista mii de posibilitati, chiar in cazul celor mai noi programe, de a se descarca pe PC-ul de acasa foarte multe informatii. Greseli ale providerului sau pur si simplu tenacitatea unor hackeri pot conduce la furturi din bazele de date si utilizarea cantecelor fara a plati nimic. Oferta firmelor profesionale de CD-uri la cerere este pusa permanent in pericol de piratii PC.

Cadrul juridic
Obligatiile de plata
Intreprinzatorul este obligat conform legii dreptului de autor sa tina seama de dreptul de utilizare si de marcile inregistrate ale artistilor. Acest drept de utilizare ii poate fi transferat contra cost in baza unui contract muzical. Intreprinzatorul trebuie sa plateasca celui care detine acest drept o taxa de licenta pentru fiecare CD vandut.

Valoarea unei licente nu este clar stabilita. Ca medie, aceasta se ridica la 15 % din costul net (fara adaosul comercial si fara TVA) al unui suport de inregistrare, deci din suma cu care se comercializeaza un CD. Costul mediu net este de aproximativ 10 euro; 15 % din aceasta ar insemna cam 1,5 euro.

Anuntarea numelui domeniului
Intreprinzatorul poate alege singur sub ce nume isi va putea anunta pe Internet domeniul firmei care va oferi CD-uri cu titluri la cerere. Autoritatea competenta pentru domeniile Internet este „DENIC” (NIC: Network Information Center), care poate fi gasita pe Internet la adresa www.nic.de. Aici intreprinzatorul poate afla daca numele la care s-a gandit pentru domeniul sau nu a fost deja rezervat de alta firma. Lansarea domeniului, inclusiv verificarea, daca numele nu a fost deja atribuit, costa cca 100 de euro. La aceasta se adauga 50 euro pe an pentru rezervarea domeniului.
 
Volumul de date
Volumul de date pe care le acceseaza clientii in Internet se numeste volum de transfer. Sa presupunem ca, pentru inceput, pagina firmei ofera 2.000 de titluri, inclusiv Introsurile. Zilnic viziteaza circa 200 de clienti pagina de muzica. Din experienta celor de la Tellux, acestia vor accesa in medie circa 20 de titluri diferite. Cam un sfert dintre acestia, vor asculta de proba cantecele prin intermediul Real Player. Un Intros de 20 de secunde inseamna un volum de date de circa 40 Kb. Deci volumul total de transfer zilnic se ridica la aproximativ 40 Mb.

La acesta se adauga un volum de transfer pentru accesul in medie a doua pagini, unde clientii pot obtine informatii video si text despre  formatii muzicale, interpreti, concerte. Volumul de transfer pentru o pagina este in medie de 15 Kb. Zilnic se ajunge la un transfer de 6 Mb. Se mai adauga volumul de transfer de date pentru e-mail, sistemul de comanda si vizitarea forumurilor, care impreuna se ridica in medie la 1,6 Mb pe zi. Lunar se aduna un volum de transfer de date total de circa 1,4 Gb, pentru care intreprinzatorul plateste la Tellux aproximativ 200 de euro.

„Piata CD-urilor cu titluri la cerere este in crestere”
Interviu cu Jeremy Kagan, proprietarul firmei de CD-uri la cerere Volatile Media Inc.

Idei de Afaceri: Cum v- a venit ideea de a oferi CD-uri cu titluri la cerere ?
Jeremy Kagan:
Partenerul meu si cu mine ne saturasem sa mergem in magazinele de discuri si sa gasim aceleasi compilatii de genul „Best of... „ sau „Cele mai mari hituri ale ...”, care contineau, in proportie de 50%, melodii care nu ne placeau si nu ne interesau. Si succesul vanzarilor noastre ne-a aratat ca nu numai noi eram de aceasta parere. Exista o cerere uriasa de CD-uri cu titluri la cerere si piata este in crestere.

Idei de afaceri: Ce grupe de varsta cumpara de la dvs.?
Jeremy Kagan:
La noi comanda oameni de toate varstele. Cu precadere printre clientii nostri se numara insa cei din grupa de varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani.

Idei de afaceri: Exista in oferta dvs. cantece actuale ?
Jeremy Kagan:
Da, noi oferim si astfel de cantece, totusi ne-am specializat pe partea de promovare a tinerilor artisti.

Idei de afaceri: Cat costa in medie la dvs. un astfel de CD ?
Jeremy Kagan:
In jur de 10 euro, un CD cu zece titluri. La aceasta suma se mai adauga costurile de ambalare si expediere. Chiar acum am lansat o oferta interesanta: clientul trebuie sa plateasca pentru primele 10 titluri comandate numai 99 de centi. De asemenea, la comenzile regulate facem reducere. Fiecare CD este inscriptionat personalizat, ceva de genul „Mix pentru petrecerea de la Werner”.

Idei de afaceri: Exista posibilitatea ca melodiile sa fie descarcate direct pe PC-ul de acasa al clientului ?
Jeremy Kagan:
Nu, nu exista aceasta posibilitate. Din experienta noastra stim ca cei care cumpara astfel de CD-uri vor sa le aiba in cutie, pentru a le putea lua in masina, la strand sau la prieteni si vor sa le asculte la CD playere cu calitate hi-fi absoluta.

Posibilitati suplimentare de afacere

1. Business to business
Custom Revolutions si Deshima vand CD-uri firmelor care le ofera clientilor sau angajatilor ca bonus-uri sau pe post de cadouri cu ocazia diferitelor sarbatori ale firmei. De exemplu, compania aeriana LTU ofera clientilor de la clasa business CD-uri cu titlurile dorite, realizate de Deshima.

2. Vanzarea produselor in strainatate (in tarile europene)
Peste tot in lume exista iubitori de muzica interesati de cumpararea unor CD-uri numai cu melodiile alese de ei. Acestora, firmele le pot expedia CD-urile fara taxe de impachetare si expediere. Daca se expediaza ca scrisori „Info International”, se plateste pentru un volum de 57 de expedieri in intreaga lume in jur de 2 euro pentru fiecare scrisoare. Pentru tarile din Europa se platesc aproximativ 1,2 euro. Aceste tarife sunt oricum mai mici decat cele ale firmelor de expeditii rapide.

3. Chioscuri multimedia
Daca un intreprinzator vrea sa-si largeasca cercul de potentiali clienti si printre cei care nu au acces la Internet sau nu sunt intetresati de achizitionarea CD-urilor prin Internet, cel mai indicat este chioscul multimedia „Mikado”. Costa in jur de 20.000 de euro (are dimensiunile de 122 x 67 x 70 cm) si este format dintr-un sistem PC dedicat.

De la aceste aparate se poate cumpara si cu carti de credit. Clientul poate vizualiza lista de titluri de pe un monitor „touch screen” (comanda se face prin atingerea ecranului), poate selecta titlurile dorite si le poate asculta de proba. Datele ajung prin intermediul unui card ISDN direct la computerul  providerului sistemului de shopping, cum ar fi sistemul chiosc de la Tellux. Firma de CD-uri la cerere le inregistreaza si apoi le trimite; acest mod este diferit de cel al MusicPoint care inregistreaza CD-ul pe loc.

Pe de alta parte, cei interesati pot obtine de la aceste chioscuri informatii diverse despre concerte, spectacole de teatru sau despre bursa actiunilor din domeniu. Reteaua „Mikado” din Frankfurt intentioneaza sa instaleze pe aceste aparate si echipamente de eliberare a biletelor pentru spectacole, concerte sau filme la cinematograf, capabile sa imprime aceste bilete pe hartie de siguranta si inseriate.

Aceste chioscuri trebuie amplasate acolo unde fluxul de potentiali clienti este foarte mare, cum ar fi garile, aeroporturile, bancile, primariile. Si Custom Revolutions intentioneaza sa intre in aceasta afacere cu chioscuri multimedia. Directorul executiv David Gould: „Noi suntem deja in negocieri cu unul dintre cele mai mari lanturi en-detail din America. Daca ajungem la o intelegere, atunci americanii isi vor putea procura CD-ul dorit de la automate inca din acest an”. Daca afacerea merge bine, Custom Revolutions va ataca si piata europeana.




Tags: idei de afaceriafaceriafacerecdmagazin

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Europa redescopera magazinele fizice

de Bianca Tila
28 Oct 2024
Cumparaturile online au condus la inchiderea multor magazine fizice, punand sub semnul intrebarii viitorul mall-urilor. Totusi, in Europa exista...

De ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere

de Idei de afaceri
01 Mar 2024
Spalatoriile auto self-service reprezinta o oportunitate foarte interesanta de afacere. Afla ce avantaje aduce aceasta optiune, cum sa iti calculezi...

Cum sa alegi cea mai buna platforma pentru magazinul tau online

de Bianca Tila
08 Nov 2024
Alegerea unei platforme pentru magazinul tau online o putem asocia cu fundatia casei. Daca aceasta nu este construita corespunzator, atunci casa se...

Afaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7

de Idei de afaceri
28 Aug 2023
Amplasamentul accesibil, preparatele gustoase si preturile convenabile fac din restaurante o destinatie foarte populara pentru milioane de clienti...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]