Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Oportunitati de afaceri - O afacere in care investiti doar manopera
Montarea de placi ceramice (gresie, faianta, placi de portelan sau din materiale compozite) este una dintre cele mai simple si mai profitabile operatiuni din domeniul constructiilor.
Cultura castravetelui anti-diabet
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Ghid practic pentru realizarea de felicitari decupate
Propriul meu plan de afaceri
Se poate spune ca intreaga activitate se reduce la stapanirea exacta a tehnicii de lucru, pentru ca alte probleme nu prea sunt: gresia, faianta si materialele de lucru se gasesc din abundenta peste tot, iar achizitionarea lor cade in sarcina beneficiarului; activitatea se desfasoara la locuinta acestuia, deci nu va trebuie un sediu fatos; investitia initiala nu inseamna decat achizitionarea catorva scule simple si deloc costisitoare; serviciul este foarte bine platit; clientii se aduc unii pe altii.
Recurgerea la placi ceramice pentru acoperirea suprafetelor este o solutie care ofera cel putin trei mari avantaje: estetica deosebita, posibilitati variate de aranjament si... viata lunga. O suprafata din acest tip de material este durabila, ignifuga, rezistenta la murdarie si umezeala, usor de intretinut si, lucru foarte important, ea se poate realiza foarte rapid.
Acoperirea cu faianta a unui perete de dimensiuni obisnuite dureaza mai putin de trei ore, fara sa punem insa la socoteala timpul necesar pregatirii suprafetei peretelui, prepararii adezivului si a altor materiale de constructie necesare.
Din punct de vedere al duratei de lucru, montarea placilor din ceramica este deci avantajoasa, atat pentru client, care isi va vedea casa finalizata in scurt timp, cat si pentru furnizorul serviciilor, care va putea astfel sa contracteze mai multe lucrari.
Domenii de utilizare
Intr-o prima etapa a introducerii placilor de ceramica in amenajarile interioare, acestea se foloseau doar pentru acoperirea suprafetelor din baie, hol, balcon si bucatarie. Cu timpul insa, ele au patruns si in dormitoare sau sufragerii. Principalele locatii de aplicare sunt...
...podelele
Placile ceramice sunt un material ideal pentru acoperirea podelei. Tolereaza traficul intens mai bine ca orice alt material, raman rigide pentru o buna perioada de timp, iar culoarea lor se pastreaza. Traversarea unui antreu acoperit cu gresie de catre un caine murdar pe labe sau varsarea unei ciorbe fierbinti pe dalele de ceramica din bucatarie nu constituie o tragedie, urmele putand fi inlaturate rapid, printr-o simpla trecere a unei carpe umede.
Acestei valori utilitare i se adauga si una decorativa, creata de diversitatea enorma de culori si modele disponibile, care permit trecerea cu usurinta de la stilul elegant la cel rustic. O podea acoperita cu placi de culoare deschisa lumineaza o camera intunecata, dandu-i viata, ba poate chiar sa dea senzatia de spatiu mai amplu, prin extinderea "covorului" de placi de ceramica spre hol sau spre alta incapere.
...peretii
Orice perete care intra in contact cu apa este bine sa fie acoperit cu placi ceramice. Peretii din baie, bucatarie, din salile in care se creeaza mult condens sau din incaperile unde curatenia este o necesitate de prim rang se acopera, de cele mai multe ori, cu faianta (materialul ideal in astfel de cazuri).
Folosirea faiantei nu se limiteaza insa la incaperile cu multa umiditate. Un zid intreg din placi de acest fel amenajat in living, in dormitor, la subsol, ba chiar la mansarda, aduce o nota spectaculoasa ansamblului interior. La fel de interesante sunt si portiunile de ceramica din jurul semineului, al barului, acvariului sau al locului unde se tin florile.
...mesele, blaturile, tejghelele
O masa veche acoperita cu ceramica va avea un farmec aparte, dar si o utilitate sporita, pe ea putand fi asezate fara nici o problema cratitele fierbinti. Rafturile din placi de ceramica sunt ideale pentru asezarea ghivecelor cu flori, iar blatul in care este incastrata chiuveta din bucatarie va deveni mult mai usor de intretinut daca va fi acoperit cu mozaic, preferabil asortat cu restul mobilierului.
...semineele
Pentru ca sunt fabricate la temperaturi mari, placile ceramice de buna calitate sunt rezistente la caldura emanata de seminee, ca atare ele pot fi folosite atat la amenajarea partilor interioare, cat si a celor exterioare. Chiar si un simplu brau de placi ceramice in jurul semineului va fi de efect.
...scarile si pragurile
Traficul intens pe scari duce la uzura in timp a treptelor din lemn sau a mochetei cu care acestea sunt, de regula, acoperite. Durata lor de viata poate fi insa prelungita considerabil odata ce sunt placate cu gresie cu textura speciala, care previne alunecarea, si care rezista la socuri si greutati mari. Nu pierdeti din vedere nici faptul ca aceste scari, precum si pragurile si stalpii de sustinere a tavanului imbracati in ceramica sunt mai usor de observat in semi-intuneric.
...obiectele de interior
Asezarea placilor ceramice sub forma de bordura decorativa in jurul usii, geamului, oglinzii sau a unui obiect de mobilier creeaza un efect interesant. Daca aceasta bordura este lipita deasupra unei suprafete acoperite cu faianta sau alt material, marginile ei trebuie intarite cu o lamela din metal, plastic sau lemn, pentru ca trecerea dintre cele doua materiale sa fie lina, din punct de vedere geometric, dar si unitara ca forma si culoare.
...suprafetele exterioare
Nu sunt putine localitatile din Romania in care casele sunt decorate la exterior cu placi ceramice, cu anumite forme si culori predominante (triunghiuri albastre, de exemplu). Decorarea aceasta se poate extinde si la alte elemente ale gospodariei, precum fantana, gardul sau suporturile de flori.
Tipuri de placi ceramice
Placile ceramice sunt dale subtiri, de forma regulata, realizate din argila si alte materiale anorganice, turnate, uscate si uneori emailate si arse la o temperatura suficient de mare pentru a dobandi anumite proprietati sau caracteristici. Placile ceramice au fost apreciate din cele mai vechi timpuri pentru durabilitate si frumusete, constituind un material fundamental de constructii inca din antichitate.
Astazi, ele joaca un rol esential in domeniul amenajarilor interioare. Calitatile deosebite (usor de intretinut, sigure, confortabile, estetice, rezistente) le confera avantajul unei utilizari deosebit de extinse, de la locuinte la cladiri de birouri, de la spatii publice la hale industriale.
Industrializarea actuala a productiei de placi ceramice a dat nastere unei game extrem de variate de modele, utilizate intr-o multime de aplicatii si caracterizate atat printr-o latura functionala, cat si printr-una decorativa.
Placile ceramice se impart in patru tipuri principale, in functie de locul unde sunt folosite:
1) placi pentru pardoseala (gresie)
2) placi pentru pereti (faianta)
3) placi pentru acoperirea unor suprafete de mobilier
4) placi mozaicate
Oferta existenta la ora actuala este completata de diverse piese de legatura (elemente de completare, borduri) destinate a se monta la incheieturile, colturile si capetele suprafetelor acoperite cu placi.
In functie de structura compozitiei, exista placi portelanate si slefuite, de inalta rezistenta mecanica (comparabila cu cea a granitului), rezistente la inghet, abraziune si coroziune chimica. Pe toata grosimea profilului, materialul are aceeasi compozitie, in sensul ca suprafata si interiorul sunt exact la fel. Aceste placi sunt recomandate pentru pardoseli in zone de trafic intens, holuri, magazine si spatii de depozitare, zone industriale, precum si in spatii cu cerinte sanitare speciale.
Pentru interioare se pot folosi placi de gresie portelanata glazurata standard, sau placi de gresie neglazurata (mata), aderenta, produsa in mod traditional prin ardere indelungata, operatiune care ii confera aspectul si culorile caracteristice.
Rezistenta ridicata la utilizare, culorile care nu palesc, gama larga de forme, grosimea lor si suprafata in relief, aderenta, le recomanda ca ideale pentru locuinte, spatii sociale si de afaceri, fatade sau chiar pentru zone cu incarcare mecanica mare – de exemplu, zonele de actiune ale motocarelor si stivuitoarelor.
Placi pentru pardoseala (gresie)
Emailate sau nu, placile pentru pardoseala sunt mai mari, mai dense si mai tari decat cele destinate peretilor (faianta), pentru a suporta mai bine greutatea si un trafic intens. Pot fi gasite sub forma patrata, rectangulara, hexagonala, octogonala.
Avantajele placilor neemailate constau in faptul ca nu sunt alunecoase si nu pastreaza urmele de pasi, intrucat stratul de culoare acopera intreaga suprafata a placii. Unele tipuri de placi emailate au portiuni mate sau cu o textura diferita, care le confera o mai mare aderenta.
Placi pentru pereti (faianta)
Placile destinate acoperirii peretilor sunt emailate si ofera o gama extrem de variata in privinta culorilor si modelelor. In general, ele sunt mai subtiri si mai usoare decat cele pentru pardoseala, pentru a se putea monta mai usor pe pereti. Chiar daca structura lor este poroasa, procesul de emailare le confera atributul de a fi impermeabile, rezistente la stropii de apa si la condens.
Placi pentru acoperirea suprafetelor de mobilier
Este vorba de niste placi speciale, foarte subtiri si usoare, emailate, cu care se acopera suprafete de lucru din bucatarie, baie, atelier sau gradina. Ele pot fi insa folosite si pentru decorarea rafturilor, meselor sau a altor obiecte de mobilier, in functie de imaginatia artistica a fiecaruia. Aceste placi se gasesc intr-o mare varietate de forme si culori, iar in privinta texturii, ele pot avea chiar si un lustru, pentru a le face mai usor de curatat.
Ceramica mozaicata si placile decorative
Acest tip de ceramica presupune placi de dimensiuni mici, folosite in special pentru amenajarea scarilor, pragurilor, coloanelor, piscinelor, saunelor si gradinii. Aceste placi se pot gasi in forma emailata sau nu, unele cu un aditiv impotriva alunecarii, pentru o siguranta sporita.
Tot mai apreciate si folosite si in tara noastra, placile decorative sunt de dimensiuni mici, cu nuante si forme deosebite, cu figuri geometrice sau motive florale, ba chiar pictate. Aceste elemente de decor capata un efect estetic deosebit atunci cand sunt folosite pentru configurarea unui relief sau a unei compozitii speciale in jurul unui obiect din decor sau pur si simplu pentru a inveseli un perete acoperit cu placi de o culoare terna.
[pagina_noua]
Piata placilor ceramice
Pe piata romaneasca, oferta in materie de faianta, gresie, marmura sau granit, bazalt topit sau clasicul mozaic este destul de bogata.
In privinta faiantei, in ultimul timp s-a renuntat la clasicele placute 15 x 15 cm si se merge mai mult pe dimensiunile 15 x 20 cm, 25 x 25 cm, 33 x 33 cm, 40 x 40 cm, 33 x 66 cm, 46 x 46 cm, 60 x 60 cm sau 66 x 66 cm, lustruite sau nelustruite.
Culoarea alba este din ce in ce mai repudiata (amintind de apasatoarea atmosfera de spital), iar, din punctul de vedere al structurii, optiunile cumparatorilor se indreapta spre variantele ceramica portelanata, glazurata sau argila atomizata.
Conform unor date din august 2002, in structura de vanzari pe categorii de produse a unui magazin de specialitate, cea mai cautata este gresia, urmata de faianta, obiecte sanitare, vopsele, adezivi, accesorii si mobilier de baie.
Calitatea produselor fabricate de societatile romanesti importante (Sanex si Cesarom) s-a imbunatatit radical in ultimii ani, proces datorat, printre altele, privatizarii integrale a industriei. Oferta cea mai consistenta vine insa din import (Spania, Italia, Polonia, Ungaria), modelele avand denumiri menite sa sugereze profesionalismul producatorilor: Altea, Isis, Sasso Almona, Cobalto, Kripto, Bergamo Rosa, Peru, Mexico Cotto, Gemeli, Gliwice s.a.m.d.
Pretul placilor ceramice este foarte variat, in functie de calitate, de colorit si de dimensiuni, dar si de tara producatoare. Placile aduse din Italia, Spania sau Egipt sunt cele mai scumpe. De subliniat deosebitul impact pe piata al produselor italienesti, cele mai „vanate“ la ora actuala.
Materialele necesare sunt si ele din abundenta: mortare adezive (ciment Portland, agregate cu granulatie gradata, ipsos, ciment alb), chituri cementice si epoxidice sau chituri pentru rosturi etanse si elastice, lianti si aditivi, latexuri stireno-butadienice pentru placari de orice gabarit si pe orice suport (beton, tencuiala, otel, sticla).
Uneltele si sculele necesare
Uneltele si sculele necesare montarii de placi ceramice nu sunt deloc costisitoare: cea mai importanta este masina de taiat placile ceramice, la care se adauga un flex electric pentru decuparea formelor rotunde si un pieptene special pentru intinderea adezivului.
Urmeaza apoi sculele necesare oricarui mester: ciocanul, clestele, mistria, metrul, ferastraul etc. si, in timp, dotarea se poate imbogati cu unelte mai pretentioase: masini de gaurit, masini de slefuit, masini de decupat portabile si cu masa, rindele electrice, polizoare unghiulare, mixer electric pentru pregatirea adezivului. Este bine de stiut ca toate aceste scule sunt extrem de simple si usor de utilizat, ele putand fi folosite cu succes fara nici o pregatire prealabila.
In afara de actiunile premergatoare, de pregatire a suprafetei care urmeaza sa fie acoperita cu placi si de preparare si intindere a adezivului, cea mai dificila operatiune consta in taierea placilor pentru a se potrivi exact in locurile ramase neacoperite.
De exemplu, daca este nevoie de o bucata mai ingusta, taierea se realizeaza cu un aparat special, care plimba un cutit cu varf de diamant de-a lungul liniei dupa care se doreste taierea. Placa se va rupe apoi, prin apasare, dupa conturul trasat.
Acest aparat este folosit doar pentru taierea in linii drepte. Pentru taierea sub alte forme, se foloseste un flex electric manual, care dispune de un disc abraziv extrem de rezistent si care taie foarte usor placile ceramice. Placa se aseaza pe un suport din lemn sau alt material rezistent (nu pe alta placa!), se fixeaza pe aceasta cu o mana, iar cu cealalta se actioneaza flexul.
Cum se monteaza placile ceramice
Totul incepe cu alegerea modelelor dorite (forma, design, dimensiuni) de catre client. De exemplu, intr-un salon sofisticat, este bine sa se aiba in vedere un model cu placi de forma patrata si nuante inchise, care sa contrasteze placut cu mobilierul ultramodern.
In cazul in care predomina rusticul, foarte potrivita este gresia rosiatica, asemanatoare pietrelor din caramida. Exista si varianta colorarii si pictarii manuale a placilor de ceramica, urmate de emailarea lor. Este o operatiune putin cam pretentioasa si costisitoare, insa efortul este rasplatit de rezultatul obtinut.
Placile se aplica normal, presandu-le si fixandu-le pe pozitii cu ajutorul unui ciocan din lemn sau din cauciuc, atat cat sa se realizeze contactul optim cu adezivul. In conditii normale de temperatura si umiditate, "timpul de deschidere" al adezivului (adica timpul cat adezivul intins pe perete nu formeaza o crusta antiaderenta) este de 20-30 minute. Daca este soare puternic sau vant uscat sau daca suprafata de lucru este foarte absorbanta, "timpul de deschidere" se poate reduce foarte mult, la cateva minute.
In cazul in care s-a format deja crusta antiaderenta, este nevoie de o reimprospatare prin aplicarea unei cantitati suplimentare de adeziv, cu spatula dintata. Este total contraindicat sa se ude adezivul cu apa atunci cand a prins crusta. Eventualele corectii dupa aplicarea ceramicii trebuie efectuate in 20-30 minute de la inceperea operatiei, dupa care ele devin problematice.
Placile se pot monta perfect lipite una langa cealalta, sau prin lasarea unui spatiu (rost) intre ele, care se umple cu un ciment special (chit), cu rolul de a intari ansamblul. Cel mai simplu mod de spatiere a placilor consta in folosirea unor mici distantiere din plastic, sub forma de cruciulite, care se monteaza intre placi in timp ce acestea se aseaza pe adeziv. Distantierele se scot inainte de introducerea chitului pentru rosturi. Pentru alinierea si distantarea placilor de ceramica se foloseste si o simpla sfoara intinsa bine, prinsa in doua cuie de o parte si de cealalta a suprafetei pe care se monteaza placile.
Operatiunile in detaliu
Pregatirea suprafetei
Prima operatiune consta in curatarea peretelui de praf. Apoi se da jos gletul si se repara micile fisuri si denivelari. Aveti grija ca peretii, pardoseala, tavanul sau alte suprafete care vor fi acoperite cu placi ceramice sa fie perfect drepte, astfel incat placile sa se lipeasca perfect, fara a fi in pericol de a cadea ulterior.
La fel de importanta este si structura suprafetei de sub placi, care trebuie sa fie suficient de rezistenta pentru a le sustine si care sa nu prezinte urme de umezeala – in caz contrar e necesara o operatiune de izolare pentru asigurarea unui loc perfect uscat, propice unei structuri solide.
Este bine ca inainte de a incepe operatiunea propriu-zisa de montare a placilor sa trasati pe suprafata care urmeaza a fi acoperita un plan cu unghiuri drepte, care sa constituie reperul principal al montarii placilor. Mai exact, e vorba de niste linii de ghidare, foarte utile in special cand este vorba de un spatiu cu laturi inegale si neuniforme; se evita astfel risipirea materialului si configurarea inestetica a placilor, iar marginile inegale vor fi reduse la minim, spre capetele laturilor suprafetei de lucru.
Aplicarea adezivului
Dupa ce terenul a fost pregatit, urmeaza prepararea adezivului, conform instructiunilor, pana la obtinerea unei paste omogene, consistente. Se intinde pe spatele placii, in mod uniform, intr-un strat de 3-5 mm. Aveti grija sa nu ramana goluri, caci altfel placile de faianta vor incepe sa cada cu timpul.
Montarea nu se incepe de la baza pardoselii, ci de la al doilea rand, primul fiind ocupat de un indreptar din aluminiu sau lemn, care ghideaza aranjarea precisa a placilor. Incepeti montatul placilor pe indreptar, urmarind modelul, de jos in sus pe perete. In locurile unde peretii mascheaza tevi sau guri de vizitare, lasati un spatiu neplacat pentru eventualele reparatii. Lasati apoi sa se usuce adezivul si umpleti rosturile cu chit. Atentie: faianta se recomanda sa fie tinuta in apa 24 de ore inainte de a se monta pe perete.
Operatiunea de montare a gresiei este asemanatoare cu cea de montare a faiantei, insistandu-se pe aplicarea adezivului atat pe suport, cat si pe placi (in cazul in care acestea au dimensiuni mai mari). Adezivul se aplica cu o paleta zimtata (pieptene), intr-un strat de 3-4 mm pe suport si pe spatele placii. Placa se fixeaza prin presare, pentru eliminarea golurilor de aer.
Daca podeaua nu este uniforma, este necesara turnarea unei sape de beton. Cei mai multi mesteri prefera sa inceapa montarea placilor de langa perete, insa atunci cand suprafata este asimetrica sau cand e vorba de realizarea unui motiv ornamental complicat, este recomandabil ca montarea placilor de gresie sa inceapa din centrul pardoselii.
Lipirea placilor
Aparitia pe piata a mortarelor adezive uscate a simplificat la maxim montarea placilor ceramice pe orice tip de suprafata. In consecinta, prepararea mortarului – o operatiune ce era executata cu forta de munca inalt calificata si care necesita experienta si mici secrete profesionale – este acum la indemana oricui.
Adezivii pentru placaje ceramice si din piatra naturala sunt produse sub forma de pulbere, pe baza de ciment, nisip cuartos, rasini sintetice si aditivi speciali, intr-un amestec format astfel incat sa se obtina caracteristici optime de rezistenta si de aderenta. Prin amestec cu apa se transforma in pasta usor de prelucrat, ce poate fi aplicata atat pe suprafete orizontale, cat si verticale.
La alegerea tipului de adeziv, pe langa natura suprafetei de lucru trebuie tinut cont si de solicitarile la care va fi supus acesta pe intreaga perioada de exploatare. In cazul in care se doreste placarea spatiilor interioare – sali de baie, bucatarii, holuri – cu placi de dimensiuni mici sau medii, se va alege tipul standard de mortar adeziv, care asigura o aderenta corespunzatoare timp indelungat.
O data cu cresterea calitatii acestor produse, preturile se pot tripla chiar, datorita aditivilor introdusi in compozitie. Astfel, in cazul in care se placheaza sau se executa pardoseli situate in exterior, este obligatorie rezistenta la inghet-dezghet, iar in cazul placilor din piatra artificiala sau naturala, se recomanda utilizarea de mortare ce isi pastreaza elasticitatea, preluand sarcinile cauzate de dilatari sau contractari.
Taierea placilor
Indiferent de tipul proiectului sau de suprafata care urmeaza sa fie acoperita cu placi din ceramica, va fi necesar, la un moment dat, ca acestea sa fie taiate in bucati mai mici, de diferite dimensiuni si in diverse forme (drepte, curbate, unghiulare rotunde), pentru a se potrivi exact in spatiile ramase neacoperite. Cea mai eficienta scula pentru efectuarea acestei operatii este flexul cu discuri abrazive foarte puternice, cu ajutorul caruia o placa de ceramica, oricat de dura, poate fi modificata sub orice forma dorita.
Daca nu dispuneti de un flex, puteti recurge la masina mecanica de taiat faianta, care are o lamela cu varf de diamant cu care se traseaza taietura pe placa, aceasta urmand apoi sa fie rupta, prin apasare, de-a lungul liniei respective. Pentru realizarea unor gauri sau altor forme rotunde in interiorul unei placi ceramice, se poate folosi un burghiu cu care se da mai intai o mica gaura, fara ca placa sa crape, urmand ca ulterior aceasta sa fie modelata in forma dorita cu ajutorul unui fierastrau.
Ultima varianta pentru modelarea formei este recurgea la un cleste cu care se smulg bucati din placa de ceramica, operatie destul de dificila, care ia timp, rezultatul fiind adesea o placa cu margini franjurate, inestetica.
Chituirea rosturilor
Rosturile dintre placi trebuie umplute cu un chit special destinat acestei operatii, alb sau in diverse nuante, in functie de tipul placilor. Pasta de chituire se gaseste in diferite compozitii, potrivit functiei indeplinite de placi: cand se cer rezistenta chimica si posibilitati de curatare rapida, se utilizeaza un chit epoxidic antiacid cu doua componente; daca este necesara realizarea de rosturi de dilatatie elastice, se utilizeaza un chit siliconic monocomponent. Dupa ce a fost pregatit intr-un vas mai mare, chitul se ia cu mistria si se aseaza pe o paleta speciala, cu care se intinde peste rosturi, indepartand apoi excesul. Ultima operatiune este curatarea suprafetei placilor si a sculelor, folosind o carpa umeda.
[pagina_noua]
Gasirea clientilor
Este partea cea mai importanta, atat pentru un start fericit al afacerii, cat si pentru mentinerea si dezvoltarea ei. Piata constructiilor a devenit in ultimul timp destul de aglomerata, cu oferte multiple si diversificate, ca urmare este esentiala gasirea unei strategii pentru contractarea primelor lucrari.
Intrucat firma este necunoscuta, cea mai simpla cale de atragere a clientilor o constituie anunturile in ziare si in revistele de amenajari interioare, precum si fluturasii raspanditi in locurile publice. Mizati pe faptul ca primii clienti nu vor fi din categoria firmelor de mare calibru sau din randul persoanelor fizice cu mari pretentii, astfel ca ceea ce conteaza in aceasta prima etapa sunt pretul, seriozitatea si calitatea lucrarii efectuate.
"Pretul este factorul determinant chiar si pentru un client care dispune de suficiente resurse banesti?, spune Vasile Dobre, reprezentantul firmei Bazalt Construct. Asa incat este bine sa faceti un deviz al lucrarii (calculatia de pret) cat mai detaliat, astfel incat sa stiti in orice moment pana unde puteti cobori cu pretul cerut clientilor.
Seriozitatea este esentiala si ea trebuie demonstrata nu numai prin respectarea termenelor, ci si prin incheierea unui contract ferm, care sa prevada plata unor penalizari in caz de intarziere.
Este bine insa sa nu va bazati doar pe anunturi si pe fluturasi in gasirea primilor clienti. E foarte posibil ca acestia sa se lase asteptati multa vreme, astfel ca cea mai sigura modalitate de a obtine o lucrare este de a o cauta chiar dvs. Apelati la cunoscuti si la prieteni pentru a identifica persoane care au nevoie de acest tip de servicii. Luati legatura cu proprietarii unor case noi sau in curs de amenajare – nu sunt putini cei care nu au timp sa caute si sa compare mai multe oferte si asemenea clienti pot fi castigati destul de usor.
Factori de succes
1. Calitatea lucrarilor executate. Aici nu exista jumatati de masura: daca nu reusiti sa materializati exact preferintele clientului, afacerea va avea de suferit. Clientul e stapanul si dorinta lui este singura care conteaza. In situatia in care vi se pare ca bunul lui gust lasa de dorit, incercati discret sa propuneti o varianta mai fericita, dar fara sa insistati. In definitiv, nu dvs. veti locui acolo. Dar chiar si asa, asigurati-va ca (macar) din punct de vedere tehnic lucrarea este realizata 100% profesionist.
2. Oferirea unor lucrari de constructie complementare. Aceste lucrari pot fi: remodelarea si renovarea suprafetelor zidurilor sau a podelei, varuitul si vopsitul peretilor, usilor si ferestrelor, montarea de obiecte sanitare. Asemenea operatiuni sunt uneori chiar obligatorii, pentru ca imaginea de ansamblu a incaperii amenajate sa fie una unitara.
3. Pretul. Este, de cele mai multe ori, factorul hotarator in alegerea pe care o face clientul, asa ca fiti permanent la curent cu oferta concurentei. Un pret ceva mai mic functioneaza in toate domeniile, cu atat mai mult in constructii, unde valoarea lucrarilor este dificil de apreciat.
Factori de risc
1. Lipsa de experienta in domeniul constructiilor se poate rasfrange negativ asupra succesului activitatii. Este bine ca cel care se ocupa de montarea efectiva a placilor sa aiba si cunostinte de zidarie, pentru a reusi sa pregateasca eficient suprafata de lucru in vederea asezarii cat mai precise a placilor de gresie sau faianta. Este necesara, de asemenea, experienta in domeniul montarii instalatiilor sanitare, intrucat placile ceramice sunt nelipsite din bai si bucatarii.
2. Pierderea din vedere a imaginii de ansamblu. Este nevoie de o minte limpede care sa stie sa calculeze cu mare precizie modul de imbinare a catorva sute de placi de ceramica si sa anticipeze exact cum va arata intreaga suprafata la sfarsitul lucrarii. O imperfectiune cat de mica va face ca bucatile sa nu se potriveasca pe suprafata masurata si atunci totul trebuie luat de la capat.
3. Nerespectarea termenelor de executie. Chiar daca este vorba de o activitate de mare precizie, viteza conteaza foarte mult. Trebuie prevenit riscul unei prelungiri nejustificate a lucrarii, care ar putea da nastere la suspiciuni din partea beneficiarului, mai ales daca plata manoperei se face la ora.
Articole conexe
Realizarea de mobilier din tevi PVC
de Idei de afaceriAu clienti in toata lumea! Afacere de familie cu piese superbe de mobilier, pictate manual
de Marinache PaulaIdei de afaceri profitabile - Servicii de inchiriere de mobilier pentru birouri
de Maria NicutarIdei de afaceri mici, cu bani putini si profitabile - Servicii de restaurare de mobilier
de Victor OanceaAboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de AFACERI 2024
- Colectia de Idei de Afaceri
- 24 de idei inedite pe pietele din S.U.A. si Europa de Vest
- Birouri inchiriate cu ora
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit