de Florin Amariei
07 Iun. 2021
2031
Parlamentul Romaniei a votat Legea 5G. Actul respecta memorandumul incheiat cu SUA, dar ultima decizie apartine presedintelui Romaniei.
Actul normativ isi propune adoptarea unor masuri referitoare la autorizarea producatorilor de tehnologii, echipamente si programe software utilizate in cadrul infrastructurilor informatice si de comunicatii de interes national, precum si in retelele de comunicatii electronice prin intermediul carora se asigura servicii de comunicatii electronice de tip 5G - retele 5G, in vederea prevenirii, contractarii si eliminarii riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor la adresa securitatii nationale si apararii tarii.
"Legea 5G, de importanta strategica pentru Romania, a trecut de Parlament. A fost votata de Senat si va merge la promulgare. Initiativa Guvernului a pornit de la nevoia de protectie, de siguranta, iar transpunerea Memorandumului 5G semnat intre Romania si SUA este modalitatea prin care Romania s-a angajat sa le garanteze. Securitatea sistemelor informationale este obligatorie pentru protectia cetatenilor nostri. In era digitala, unde suntem interconectati cu totii, riscurile la care ne expunem sunt mari daca nu exista retele sigure. In fapt, se stabilesc masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile implementarii retelelor 5G. Masuri care reduc riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale si apararii tarii. Transparenta furnizorilor 5G este prima conditie impusa de Memorandum; o conditie de bun simt care ar trebui respectata de orice actor comercial. Fiecare producator de echipamente si programe software 5G va trebui sa faca o solicitare pentru obtinerea acestei autorizatii, solicitare care va fi depusa la ministerul cu atributii in domeniul Comunicatiilor", a precizat un senator PNL.
Initiativa legislativa precizeaza ca va constitui "contraventie utilizarea de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice a tehnologiilor, echipamentelor si programelor software in retelele 5G puse la dispozitie de producatori care nu au obtinut autorizarea stabilita de lege si se sanctioneaza cu amenda in cuantum cuprins intre 1% si 5% din cifra de afaceri".
Totodata, "in cazul in care, ulterior acordarii autorizatiei, sunt identificate riscuri, amenintari si vulnerabilitati la adresa securitatii nationale si apararii tarii, autorizarea obtinuta este retrasa prin decizie a prim-ministrului, la solicitarea CSAT. Decizia prim-ministrului se publica in Monitorul Oficial al Romaniei", conform proiectului de lege.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: legea 5gparlamentul romaniei