Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Piata de investitii imobiliare din Romania si-a dublat tranzactiile

de Bianca Tila 08 Iun. 2023 137
Piata de investitii imobiliare din Romania si-a dublat tranzactiile
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Investitiile imobiliare din Romania au incheiat primul trimestru cu 120 milioane de euro. Fata de primele trei luni ale anului 2022, rezultatul de acum este aproape dublu, tranzactiile in segmentul industrial si logistic reprezentand aproximativ 50% din volum.

Tranzactiile din segmentul birouri este de aproximativ 40%, potrivit raportului Colliers "CEE Investment Scene Q1 2023".
 
Fata de principalele tari din regiunea ECE, Romania a avut o performanta mult mai buna in conditiile in care volumul cumulat al celor sase economii majore (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia) s-a redus cu mai mult de jumatate.
 
In ceea ce priveste volumul de investitii din Europa Centrala si de Est, acestea au inregistrat scaderi cu aproape 57% fata de primul trimestru din 2022, pana la 1,3 miliarde de euro.
 
Polonia a ramas lider de piata in regiune, volumele de investitii reprezentand 50% din totalul celor mai mari sase tari din Europa de Est.
 
"Interesant este ca atat Romania, cat si Bulgaria, au avut un inceput de an mai bun decat in 2022 si 2021. O redresare semnificativa depinde in continuare in mare masura de o imbunatatire a perspectivelor inflatiei si a ratei dobanzii pentru a inchide decalajul dintre preturi. 
 
Este dificil sa estimam activitatea de pe piata romaneasca pentru restul anului, avand in vedere conditiile actuale, dar, daca toate tranzactiile majore aflate in curs de finalizare se vor incheia, am putea chiar sa vedem volumul la nivelul record de anul trecut. 
 
Astfel, principala provocare este costul finantarii care se situeaza in prezent undeva intre 5 si 6%, determinat de ratele dobanzilor semnificativ mai mari decat in urma cu doar 12 luni, precum si de costurile altor instrumente financiare, cum ar fi IRS-ul", explica  Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory la Colliers.
 
In Romania, sectorul industrial si logistic a fost dominant in primul trimestru din acest an, in ceea ce priveste activitatea tranzactionala. Ponderea inregistrata a fost de 50% din volumul total al investitiilor, urmat de spatiile de birouri cu o pondere de aproximativ 40%.
 
La nivelul ECE sectorul industrial si logistic si-a recastigat locul de lider in fata sectorului birourilor si al retailului in primul trimestru din 2023. Pe masura ce activitatea a scazut, lipsa ofertei a devenit din ce in ce mai vizibila.
 
Unul dintre cele mai mari randamente investitionale s-a afisat in Bucuresti pentru sectorul industrial (7,5%).
 
"Perspectivele raman in continuare mixte: desi incepem sa avem mai multa claritate in privinta inflatiei, acest lucru nu inseamna neaparat mai multa claritate si in ceea ce priveste ratele dobanzilor de finantare. Tensiunile pe plan geopolitic si cele provocate de COVID raman un factor de stres, ceea ce explica de ce perspectivele economice globale, impreuna cu cele ale ECE-6, s-au inrautatit fata de acum cateva luni. 
 
Cresterea economica pentru perioada 2023-2027 este estimata la putin sub 3% pentru regiunea ECE-6, aproape dublu fata de cea din zona euro, dar o recesiune ramane totusi un scenariu de risc real care trebuie urmarit. Inflatia din regiune a atins un nivel maxim urmand sa scada in urmatorii ani si sa revina la o singura cifra pana in 2025", spune Anca Merdescu.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: investitii imobiliareromania

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Companiile din Romania planifica adoptarea cloud

de Bianca Tila
29 Mai 2023
Majoritatea companiilor din Romania planifica adoptarea cloud, in urmatorii doi ani. Aproximativ trei sferturi dintre companii au initiat...

Investitiile pe piata imobiliara din Romania au crescut cu 39%

de Bianca Tila
24 Apr 2023
In Romania, investitiile pe piata imobiliara au depasit 1,26 miliarde de euro, anul trecut. Acest fapt subliniaza un avans de 39% comparativ cu anul...

ACEA: Piata auto din Romania a afisat cea mai mare crestere din Europa

de Bianca Tila
21 Mar 2023
Vanzarile de autoturisme in Europa au inregistrat cresteri si in luna februarie, pentru a saptea luna la rand. Piata auto din tara a avut cel mai...

Romania se numara printre tarile UE cu cea mai mare crestere anuala a lucrarilor de constructii

de Bianca Tila
20 Feb 2023
In Uniunea Europeana, dar si in zona euro lucrarile de constructii au inregistrat scaderi in luna decembrie 2022 fata de luna decembrie 2021. Totusi,...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]