de Florin Amariei
17 Mai. 2021
1912
Un nou studiu releva ca exista suficient spatiu pentru intrarea unor noi antreprenori in lumea proteinelor alternative, acolo unde sunt asteptate cresteri continue pana in 2035.
"Pizza, pastele, friptura de vita, tocana si multe dintre mancarurile noastre preferate includ ingrediente ce provin de la animale. Potrivit unui nou studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) si Blue Horizon Corporation, pana in anul 2035 ne vom putea pregati mesele noastre favorite din proteine alternative. Numarul consumatorilor care inlocuiesc deja, complet sau partial, carnea din dieta cu proteine alternative creste datorita constientizarii beneficiilor pe care le are asupra mediului, sanatatii sau a drepturilor animalelor", arata companiile.
Raportul "Food for Thought: The Protein Transformation" realizat de BCG si Blue Horizon releva ca alternativele de inlocuire a proteinelor, precum proteinele cultivate pe baza de plante, pe baza de microorganisme sau pe baza de celule animale, ar putea deveni o alternativa viabila a carnii pentru un procent de 90% dintre mesele noastre preferate, pana in 2035.
"Piata de inlocuire a proteinelor va creste de la 13 milioane de tone, cat era anul trecut, la aproape 100 de milioane de tone pana in 2035, reprezentand 11% din piata totala de proteine, arata proiectele raportului. In scenarii mai optimiste, daca procesul de inovare devine mai rapid, preturile pe emisiile de CO2 cresc in continuare, iar fermierii care fac tranzitia de la agricultura animala la productia alternativa de proteine primesc sprijin, aceasta cantitate s-ar putea dubla chiar in urmatorul deceniu si jumatate", arata studiul.
Inlocuirea ingredientelor de origine animala va fi o problema cheie in urmatorii ani, potrivit specialistilor.
"Fermierii joaca un rol important in tranzitia catre proteinele alternative. Ei trebuie sa invete sa cultive soiurile potrivite pentru diferitele culturi care se folosesc in producerea de proteine alternative, adica culturile optimizate pentru consumul uman", a declarat László Juhász, director general si senior partner al BCG.
Fermierii ar trebui ajutati prin stabilirea unor garantii ale preturilor, incheierea de acorduri de aprovizionare pe termen lung si alte stimulente, adauga ei.
"Pentru ca diversificarea proteinelor si trecerea la proteinele alternative sa aiba succes, intregul sistem trebuie sa evolueze pentru a sustine in continuare mijloacele de trai ale fermierilor", spune Lisa Sweet, sefa a diviziei de strategie de afaceri si angajament la Centrul pentru Bunuri Publice Globale de la Forumul Economic Mondial.
Utilizarea proteinelor alternative poate contribui la realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabila ale ONU privind reducerea consumului, productiei si foametei.
de
Florin AmarieiPasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.
Tags: piata proteine alternativeafaceri mancareidei afacerioportunitate afacere proteine alternative