Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Platina a ajuns la un pret record. Aurul scade!

de Florin Amariei 15 Feb. 2021 1633
4.08 din 6 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Platina a ajuns luni la un pret record, unul nemaintalnit in ultimii sase ani.

Pretul la platina a depasit luni pragul de 1.300 de dolari uncia, pentru prima data in ultimii sase ani.
 
Normele mai stricte privind poluarea vor obliga producatorii de autovehicule sa utilizeze mai multa platina in catalizatoare iar acesta este un factor care stimuleaza preturile, subliniaza un analist. De la inceputul anului si pana in prezent cotatiile la platina au crescut cu 21%.
 
"Platina a inregistrat performante mai bune comparativ cu aurul incepand din luna noiembrie 2020, in conditiile in care preconizata revenire a vanzarilor mondiale de automobile a imbunatatit prognozele privind evolutia cererii pentru metalul alb", a spus analistul.
 
Luni, la bursa de la Londra, cotatiile futures la platina au crescut cu 4,4% pana la 1.314,40 dolari uncia. Pe piata spot, cotatiile la platina au crescut cu 4% pana la 1.306,22 dolari uncia, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa luna septembrie 2014.
 
Dupa mai multi ani de surplusuri, pandemia de Covid-19 a dus la inchiderea minelor din Africa de Sud, ceea ce a provocat un deficit de 400.000 de uncii pe piata platinei in 2020, sustine analistul Johnson Matthey. Desi piata ar putea reveni la o situatie de surplus in acest an, intreruperile la o instalatie importanta de rafinare din Africa de Sud ar putea imbunatati perspectivele pe termen scurt pentru acest metal.
 
Evolutia preturilor va depinde, partial, si de cererea pentru platina in scop de investitii. "Platina a atras atentia investitorilor financiari. Acum beneficiaza de interes pe fondul cererii speculative", spune Kirill Chuyko, analist la BCS Global Markets.
 
In paralel, cotatia aurului a scazut in contextul in care investitorii au luat in calcul incetinirea infectiilor cu coronavirus precum si campaniile de imunizare la nivel global. In plus, luni, pietele financiare americane sunt inchise cu ocazia Presidents' Day, la fel ca si bursele din China, Hong Kong si Taiwan.


Florin Amarieide Florin Amariei
Pasionat de extinderea orizontului serviciilor financiare si de schimb alternative, el lucreaza in cadrul IdeiDeAfaceri.ro inca din 2018 pentru a furniza cititorilor numai informatiile care conteaza cu adevarat.

Tags: platinapret record platinapret uncie platinaaur

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.08 din 5 - 6 voturi.

Articole conexe

Ministerul Finantelor: O noua editie Tezaur

de Bianca Tila
15 Ian 2024
Ministerul Finantelor lanseaza o noua editie Tezaur, din 15 ianuarie, cu dobanzi anuale de 6,10% si, respectiv, 7% si scadente de 1 si 3 ani....

Romanii pot accesa o noua transa a Programului Tezaur. Dobanzile vor fi de pana la 7,20% pe an

de Bianca Tila
23 Aug 2023
Romanii pot accesa o noua transa de titluri Tezaur, incepand de astazi, cu maturitati de 1 an si 3 ani, cu dobanzi anuale de 6,30% si 7,20%, potrivit...

Romanii pot investi in titluri de stat Tezaur

de Bianca Tila
12 Apr 2023
Romanii pot investi in titlurile de stat Tezaur, cu maturitati de 1,2 si 3 ani si dobanzi anuale de 6,70%, 7,30%, respectiv 7,70%, incepand de...

Gramul de aur s-a scumpit cu 5,8 lei

de Bianca Tila
20 Mar 2023
Gramul de aur a afisat luni o scumpire de 5,7911 lei, fiind cotat la 292,9991 lei, fata de 287,2080 lei vineri. Cotatia aurului, pe plan extern,...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]