de Alexandra Popescu
03 Mai. 2014
5270
Sezonul estival abia incepe, iar oamenii abia asteapta sa iasa la o plimbare in parc, in centrul orasului sau la padure. Desigur, dupa fiecare plimbare este admis un popas la o terasa unde sa fie servite diferite bauturi, sa manance ceva si sa se relaxeze dupa o zi sau o saptamana grea de munca.
Vara, terasele sunt pline, nu ai unde sa te asezi sa bei un suc linistit. Sunt foarte multi cei care le deschid doar pe perioada verii, fiind doar o afacere sezoniera. Cu toate astea, poate fi mai profitabila ca oricand, mai ales daca iti alegi locul potrivit unde sa o deschizi.
Daca ai niste bani pusi deoparte si vrei sa incepi o afacere, deschide-ti o astfel de terasa. Cauta un loc care sa te avantajeze, unde sa fie circulat si cu atractie la oameni si plaseaza-ti o platforma cu cateva mese, o mica bucatarioara unde sa servesti mici si alte preparate romanesti si un mic bar. Daca nu esti sigur de ceea ce faci, nu te extinde cu locul prea mult la inceput.
Inainte de a-ti deschide afacerea ai nevoie de multe aprobari, pentru ca in Romania birocratia conduce. Dupa ce ai ales locul, mergi la administratiile locale pentru a-l achizitiona. Dupa ce il obtii, incepi sa iti cauti sponsorii, mobilierul adecvat, partenerii. De obicei, terasele incheie un contract cu o firma de bauturi pentru a amenaja spatiul si a aduce racoritoarele si bauturile alcoolice necesare. Aceste firme aduc mese, umbrele, scaune, iar tu practic nu ai nevoie de bani pentru a le cumpara, dar vei plati contractul de colaborare. Toate acestea vor avea logo-ul firmei care iti este partenera. Pe deasupra, firma iti va aduce si frigiderele pentru a tine bauturile in ele, lucru care te ajuta enorm.
Dupa ce ai rezolvat parteneriatul, amenajeaza barul si zona de gratar. Oamenii cauta terasele unde se serveste mancare, mai ales ca micii si berea sunt la putere de fiecare data. Doar prin miros ii atragi. Zona pe care o amenajezi poate fi delimitata printr-o mica platforma din lemn cu un mic gardulet. Dupa ce scapi de toate amenajarile, trebuie sa iti angajezi oameni care sa lucreze pentru tine. Vei avea nevoie de doua sau patru ospatarite, pentru ca vor lucra pe ture, doi barmani si un om la gratar. Toate astea raman la alegerea ta privind numarul de angajati. Salariul va fi minimul pe economie, ca in toate barurile. Insa, pentru inceput poti sa faci tu unul din posturi si sa rogi cativa prieteni sa te ajute.
Vei mai avea nevoie de paza. Cum nu vei putea sa ai un paznic constant in acel loc, incheie un contract cu o firma de paza, care sa intervina de fiecare data cand exista conflicte sau probleme.
In privinta costurilor, acestea pot fi foarte mari sau acceptabile, toate astea depinzand foarte mult de zona in care ti-ai deschis afacerea, pentru ca se plateste o chirie. Daca este o zona centrala, chiria poate fi de cateva mii de euro. Orientativ as spune 5.000 de euro, insa pot fi mai mici sau mai mari. Gandeste-te ca ai contractul cu firma de bauturi, cu cea de paza, chiria, amenajarea, salariile, mancarea (daca o adaugi sau nu afacerii) si alte chitibusuri care apar pe parcurs.
Tags: teraseidei de afacerioportunitati de afaceriafacere sezoniera