Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tobescu: Activitatile economice bazate pe resursa de lemn contribuie cu 4,5% la PIB-ul Romaniei

de Bianca Tila 25 Mai. 2023 67
Tobescu: Activitatile economice bazate pe resursa de lemn contribuie cu 4,5% la PIB-ul Romaniei
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Activitatile economice bazate pe resursa de lemn contribuie cu 4,5% la Produsul Intern Brut al Romaniei. De asemenea, contributia directa, indirecta si indusa a acestui sector este de 3 miliarde de euro anual, potrivit datelor prezentate de catre presedintele Asociatiei Industriei Lemnului - Prolemn, Catalin Tobescu.

"Activitatile economice bazate pe resursa de lemn contribuie in prezent cu 4,5% la PIB, sau 9,86 miliarde de euro, anual, si sustin peste 330.000 de locuri de munca direct, indirect si indus. 
 
Totodata, impactul sectorului padure-lemn in combaterea schimbarilor climatice este anual echivalentul a peste 50 de tone CO2 retinute sau evitate a fi emise prin efectele de substitutie. 
 
Contributia directa, indirecta si indusa la bugetul de stat este de 3 miliarde de euro, anual. Potrivit studiului PwC, Romania recolteaza un volum comercial de 33% din cresterea totala anuala a padurii, in timp ce media europeana se situeaza in jur de 63%, iar primele trei tari recolteaza peste sau aproape de 100%. Stocul de masa lemnoasa pe picior este de 2,3 miliarde metri cubi, iar suprafata padurilor este in crestere. 
 
Fiecare metru cub de lemn prelucrat aduce aproximativ 750 de euro in cifra de afaceri a operatorilor economici din sector, dintre care aproximativ 250 de euro ajung venituri la bugetul de stat", a subliniat Tobescu.
 
In cazul licitatiilor organizate de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, preturile de adjudecare a lemnului pe picior au inregistrat cresteri semnificative in acest an.
 
"Rezultatele licitatiilor principale organizate de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva au consemnat o crestere a preturilor de adjudecare a lemnului pe picior, pentru productia anului 2023, la 410 lei/mc, fata de un pret mediu de 268 lei/mc pentru productia anului 2022 si 147 lei/mc pentru productia anului 2021. 
 
Preturile lemnului industrial in Romania se mentin la niveluri mult peste nivelul pietelor europene, afectand competitivitatea industriei lemnului din Romania. 
 
Astfel, busteanul de gater de fag in Franta, sortat si livrat in fabrica, de calitate foarte buna, are un pret de 80 - 85 de euro/mc, practic acelasi pret cu masa lemnoasa achizitionata pe picior in Romania, volum brut, neexploatat si nesortat. Busteanul de gater de fag sortat, in Romania, are preturi de peste 120 de euro/mc", a transmis seful Prolemn.
 
De asemenea, acesta a mentionat ca industria lemnului din Romania activeaza intr-un mediu neprietenos "in primul rand prin riscul de contaminare a lanturilor de aprovizionare cu lemn fara provenienta legala".


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: lemnromaniaromsilvaprolemn

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Eurostat: Romania inregistreaza cea mai mare crestere din UE a productiei de servicii

de Bianca Tila
07 Aug 2024
Productia de servicii a crescut cu 0,1% in Uniunea Europeana si a scazut cu 0,1% in zona euro, in luna mai fata de luna precedenta (cand se afisase o...

Piata de investitii imobiliare din Romania si-a dublat tranzactiile

de Bianca Tila
08 Iun 2023
Investitiile imobiliare din Romania au incheiat primul trimestru cu 120 milioane de euro. Fata de primele trei luni ale anului 2022, rezultatul de...

Companiile din Romania planifica adoptarea cloud

de Bianca Tila
29 Mai 2023
Majoritatea companiilor din Romania planifica adoptarea cloud, in urmatorii doi ani. Aproximativ trei sferturi dintre companii au initiat...

Investitiile pe piata imobiliara din Romania au crescut cu 39%

de Bianca Tila
24 Apr 2023
In Romania, investitiile pe piata imobiliara au depasit 1,26 miliarde de euro, anul trecut. Acest fapt subliniaza un avans de 39% comparativ cu anul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]