Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un captator solar care emite lumina

de Marian Curelaru 14 Apr. 2014 2821
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

De regula, materialele noi reprezinta o oportunitate pentru intreprinzatorii care sesizeaza potentialul lor practic si anticipeaza noi modalitati de a raspunde unor nevoi specifice ale consumatorilor sau de a imbunatati solutii deja existente.

Este si cazul unui nou material pus la punct de cercetatori de la Universitatea Tehnologica Nanyang, din Singapore. Pe baza lui a fost creata o noua generatie de captatori solari, capabili sa converteasca lumina in electricitate, dar si sa emita lumina, prezentata in revista Nature Materials.

Cu ajutorul noilor captatori, pentru a va reincarca smartphone-ul sau tableta va fi suficient in curand sa le expuneti pur si simplu la lumina soarelui.
 
La originea noului material promitator se afla perovskitul, o specie minerala descrisa pentru prima oara in 1830, un oxid de calciu si titan, cu nuante metalice de la brun roscat pana la negru. Gratie proprietatilor sale exceptionale, materialul va putea da nastere unor captatori solari la pret scazut, care sa ofere o rata de conversie energetica superioara.

Alta calitate deosebita a acestuia este luminescenta, descoperita din intamplare atunci cand fiziicianul Sum Tze Chien i-a cerut unui colaborator sa ilumineze captatorul pe baza de perovskit cu ajutorul unui laser. Echipa a fost atunci surprinsa sa vada noul material stralucind. Perovskitul ar putea da nastere unei noi generatii de captatori solari.
 
Materialul permite obtinerea unei game largi de culori

"Modificand compozitia materialului, putem obtine o gama larga de culori, ceea ce face din el un material adaptat la emisia de lumina, pentru ecranele plate de exemplu", explica asistentul profesorului Sum. Fatada unui magazin ar putea astfel sa absorbe energie solara in timpul zilei si sa o transforme in lumina pentru a alimenta un ecran publicitar pe timpul noptii. In opinia lui Nripan Mathews, unul dintre coautorii studiului, compusul ar putea de altfel sa fie direct integrat de industrie in tehnologiile existente. Alte aplicatii sunt prevazute pentru fabricarea de lasere.
 
O sansa pentru cladirile verzi
"Un material atat de polivalent si ieftin este o sansa pentru cladirile verzi", noteaza Nripan Mathews. Noul material, care va fi brevetat in curand, este de cinci ori mai ieftin decat actualele panouri solare pe baza de siliciu, datorita procedurii sale de fabricatie la temperatura ambianta, usor de realizat.
 
 


Tags: materiale noiperovskitluminescentaenergie solaracaptator solar

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]