Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Infiintare SRL: Ghid pas cu pas pentru a demara o afacere

de Bianca Tila 02 Mai. 2024 83
Infiintare SRL: Ghid pas cu pas pentru a demara o afacere
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Infiintarea unei afaceri inseamna independenta financiara, responsabilitate si curaj. Dupa ce treci de la stadiul de angajat la cel de fondator al unei firme trebuie sa intelegi ca indatoririle tale se inmultesc, iar deciziile tale vor cantari in balanta succesului.

Ideile de afaceri se contureaza prin perseverenta, iar visul poate deveni realitate atunci cand te hotarasti sa depui actele necesare pentru o firma.
 

Ce este o societate cu raspundere limitata (SRL)?

 
O societate cu raspundere limitata reprezinta o forma legala de companie, o anumita forma de persoana juridica, care are o raspundere limitata in fata legii.
 
Comparativ cu o persoana fizica autorizata (PFA), o societate cu raspundere limitata te va obliga sa astepti sfarsitul primului an de activitate pentru a te bucura de profitul obtinut.

Toate afacerile incep de la o mica pasiune. Totusi, depinde de ce modele alegi sa-ti traseze drumul, in ghidurile noastre gasesti tot ce ai nevoie pentru infiintarea unei afaceri... vezi AICI<<
 
Fiecare forma de organizare vine la pachet cu avantaje si dezavantaje, insa un lucru de care trebuie sa tii cont este activitatea pe care urmeaza sa o desfasori. Aceasta ghideaza regimul fiscal al viitoarei tale afaceri.
 
O societate cu raspundere limitata este potrivita pentru persoanele care doresc o dezvoltare mai rapida a activitatii si vor sa desfasoare activitati de comert. De obicei, antreprenorii opteaza pentru SRL daca vor desfasura activitati de comert sau comert online. De asemenea, unii demareaza o societate cu raspundere limitata, indiferent de tipul de activitate, luand in calcul o evolutie in volum a activitatii mai rapida comparativ cu cei care aleg PFA.
 

Care acte sunt necesare pentru infiintarea unei firme SRL?

 
Documentele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului, inregistrarea fiscala si autorizarea functionarii societatilor in nume colectiv in comandita simpla si cu raspundere limitata sunt:
 
  • Cererea de verificare disponibilitate si rezervare denumire firma (original) 
  • Cererea de inregistrare (original) 
  • Anexa privind inregistrarea fiscala
  • Declaratia-tip pe propria raspundere cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare/desfasurare a activitatii pentru sediul social si/sau sedii secundare sau, dupa caz, la terti 
  • Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii denumirii firmei
  • Actul constitutiv (original)
  • Documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si, daca este cazul, inscrisul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu secundar
  • Actele de identitate ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor sau auditorilor persoane fizice (copie certificata de parte);
  • Dupa caz, declaratia pe propria raspundere a persoanei fizice cetatean strain in nume propriu sau ca reprezentant al persoanei juridice straine care nu este inregistrata fiscal in Romania, in original si, dupa caz, traducerea realizata de un traducator autorizat
  • Informatiile din cazierul fiscal al persoanelor fizice care au obligatia prezentarii certificatului de cazier fiscal (obtinute de catre ORCT, din oficiu, de la ANAF), in original

Daca este cazul:
 
  • actele de inregistrare ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor persoane juridice (copie certificata)
  • avizul asociatiei de proprietari privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018 (completat pe formular - tip - original)
  • mandatul pentru persoana abilitata sa semneze actul constitutiv in numele si pe seama fondatorului persoana juridica (copie certificata);
  • dovada autorizatiilor sau avizelor eliberate de autoritatile competente ca o conditie prealabila inmatricularii/inregistrarii in registrul comertului, cand emiterea unor astfel de autorizatii sau avize este prevazuta de lege, respectiv dovezile privind indeplinirea conditiilor prevazute prin legi speciale, corespunzator domeniului de activitate (in original sau copie certificata)
  • dovada privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original)
  • Declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice
  • Dovezile privind plata tarifului legal

alt=acte srl

Cat dureaza infiintarea unei firme SRL?

 
Procesul de infiintare a unei societati cu raspundere limitata se rezuma la 3 zile, daca toate actele sunt in regula. Totusi, pot exista cazuri in care aceasta perioada se prelungeste din cauza lipsei vreunui act sau necompletarii corecte. Asa ca, un lucru pe care trebuie sa-l stiti inainte de a infiinta o firma este atentia, incercati sa aveti grija la intocmirea actelor pentru a nu va lungi acest proces.
 
Daca nu doriti sa va ocupati de biocratie, puteti apela oricand la firme specializate.
 

Cat costa infiintarea unei firme SRL?

 
O societate cu raspundere limitata plateste mai multe categorii de taxe si impozite. Pentru infiintarea acesteia este necesara o taxa de inregistrare si publicare in Monitorul Oficial de aproximativ 122 de lei si o taxa pentru obtinerea specimenului de semnatura si a declaratilor unice la notar de 100 de lei. Daca se apeleaza la firme specializate in infiintarea societatilor cu raspundere limitata (SRL) atunci costurile vor fi mai ridicate, acestea ocupandu-se de majoritatea actelor in locul tau.
 

Avantajele infiintarii unei firme SRL

 
Fata de PFA, care are un numar limitat de domenii de activitate, persoanele care aleg sa infiinteze o firma SRL pot alege cate domenii de activitate doresc, fara ca nimeni sa ceara dovezi de pregatire in domeniu pentru a activa.
 
Un alt avantaj de care te vei putea bucura dupa ce iti infiintezi firma este ca poti avea maxim 50 de asociati si fondatori. Acest lucru te va ajuta in evolutia activitatii. De asemena, asociatii pot detine si alte parti sociale in cadrul altor firme.
 
In aproximativ trei zile, firma ta va lua nastere. In conditiile in care ti-ai intocmit bine toate actele, infiintarea va fi foarte rapida.
 
Societatea cu raspundere limitata beneficiza de scutire de taxe sau de reduceri ale acestora. In plus, la final de an fiscal, profitul se poate repartiza sub forma de dividende.
 

Dezavantajele infiintarii unei firme SRL

 
Un dezavantaj major al societatii cu raspundere limitata este ca in caz de datorii, fiecare asociat raspunde in limita capitalului social. In acest fel, administratorul firmei raspunde cu bunurile proprii.
 
In cazul in care vei vrea sa desfiintezi firma, procesul ar putea fi unul greoi, care se poate intinde pe o perioada de 3 luni.
 
Comparativ cu persoana fizica autrizata, care isi poate face singura contabilitatea, tu vei avea nevoie de un contabil. Astfel, lunar vei scoate din buzunar aproximativ 500 de lei.
 
Un alt dezavantaj este costul infiintarii, de aproximativ 200 de lei, fata de PFA care nu este nevoit sa plateasca pentru acest proces.

alt=societate cu raspundere limitata

Cum se calculeaza capitalul social al unei firme SRL?

 
In urma cu trei ani, societatea cu raspundere limitata trebuia sa aiba un capital social minim de 200 de lei. In prezent, acest lucru s-a schimbat, iar o firma cu un singur asociat trebuie sa aiba un capital social minim de 1 leu. In conditiile in care exista doi asociati, capitalul social trebuie sa fie de 2 lei si tot asa in cazurile in care exista mai multi.
 
In plus, nu mai este nevoie de depunerea capitalului social la banca, decat dupa deschiderea firmei. De asemenea, nu mai este nevoie nici de dovada efectuarii varsamintelor.
 

Regimul fiscal al unei firme SRL

 
O etapa importanta in finalizarea procedurii de inmatriculare este inregistrarea in scopuri fiscale si obtinerea codului TVA.
 
Inregistrarea in scopuri de TVA nu trebuie efectuata de la inceputul activitatilor comerciale. Societatile pot sa astepte pana ce ating pragul obligatoriu de plata a TVA-ului. Totusi, inregistrarea in scopuri fiscale trebuie avuta in vedere inainte de a demara activitatile firmei.
 
In momentul in care doresti sa-ti inregistrezi firma in scopuri fiscale, trebuie sa pregatesti o cerere pe care o vei depune la ANAF. Depunerea acesteia nu trebuie sa depaseasca 30 de zile de la inmatricluarea firmei.
 
In cazul inregistratii in scopuri de TVA, trebuie sa ai pregatite urmatoarele documente:

Toate afacerile incep de la o mica pasiune. Totusi, depinde de ce modele alegi sa-ti traseze drumul, in ghidurile noastre gasesti tot ce ai nevoie pentru infiintarea unei afaceri... vezi AICI<<
 
- declaratia pe proprie raspundere a administratorilor sau asociatilor firmei care se depune online;
 
- informatii despre administratorii si asociatii societatii;
 
- formularul 098 (pentru inregistratea inaintea inceperii activitatii economice) sau  010 (pentru inregistrarea dupa inceperea activitatii economice).
 

Obligatiile contabile ale unei firme

 
In Legea contabilitatii nr. 82/1991 se precizeaza ca o firma trebuie sa organizeze evidenta financiar – contabila. De asemenea, aceasta trebuie sa tina la zi registrele si sa intocmeasca situatiile financiare anuale.
 
Un alt lucru pe care o societate cu raspundere limitata trebuie sa-l indeplineasca este contabilitatea in partida dubla.
 
Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala, conform reglementarilor in vigoare. In plus, contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta.
 
O firma trebuie sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale.
 
“Prin sistem simplificat de contabilitate se intelege un set de reguli de baza privind evaluarea, inregistrarea elementelor patrimoniale utilizand un plan de conturi simplificat si prezentarea acestora in situatiile financiare anuale ce cuprind bilant si cont de profit si pierderi simplificate, avand in vedere si prevederile comunitare in domeniu”, se precizeaza in reglementarile citate.
 
Orice operatiunie economico-financiara efectuata trebuie consemnata in momemntul efectuarii intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
 
Aceste documente justificative angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.
 
O societate comerciala are obligatia sa realizeze inventarierea generala a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute la inceputul activitatii, cel putin o data in cursul exercitiului financiar.
 
In ceea ce priveste raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii, aceasta ii revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
 
Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
 
Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine.

alt=contabilitatea firmei

Ce trebuie sa stii dupa infiintarea SRL?

 
Dupa ce ai devenit posesorul certificatului de inregistrare si certificatelor constatatoare, care sunt esentiale si, in caz de pierdere acestea se pot recupera greu, nu uita sa cumperi registrul unic de control. Acest registru unic de control trebuie achizitionat in termen de 30 de zile de la deschidere. Stampila, desi nu este obligatorie, este recomandata, mai ales in anumite cazuri cand s-ar putea sa fie esentiala.
 
Daca la Persoana Fizica Autorizata (PFA) contabilitatea se poate face si de tine, la o societate cu raspundere limitata gasirea si contactarea unui contabil este esentiala in gestionarea firmei, acesta ocupandu-se de acest segment in locul tau. Contabilul ales te va reprezenta la Directia Generala a Finantelor Publice, pentru a avea acces la toate informatiile referitoare la firma, acesta va avea nevoie de o procura notariala sau imputernicire din partea ta.
 
Nu uita de achizitionarea registrelor obligatorii: Registrul inventar, Registrul Jurnal, Cartea Mare si Registrul unic de control. Dintre acestea patru, doar Registrul unic de control trebuie achizitionat fizic, in termen de 30 de zile, de la ANAF, cu un cost de aproximativ 30 de lei.
 
Deschiderea unui cont bancar pentru societate este de asemenea esential pentru efectuarea tuturor tranzactiilor legate de firma. Poti beneficia de diferite facilitati pe care le ofera banca noilor firme infiintate. Informeaza-te cu privire la ofertele bancilor si alege una care este potrivita nevoilor tale.


Bianca Tila de Bianca Tila
Pasionata de zona business, Bianca Tila aduce zilnic in fata cititorilor starea afacerilor de pe piata nationala si internationala. Ofera idei de afaceri rentabile potrivite situatiei actuale, strategii de marketing si modele de afaceri in diverse zone.

Tags: infiintare srlsocietate cu raspundere limitatasrl

Urmareste-ne pe Google News


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








[x]