Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Branding pentru companie sau pentru produse? Aceasta este intrebarea!
Chestiunea pe care vreau sa o aduc mai la lumina in acest articol este una foarte interesanta si care continua sa framante atatea companii. Intrebarea este simpla, este clara. Raspunsul este problema. Nu stim ce trebuie sa branduim! Si totusi vorbim de oameni de afaceri care constientizeaza riscurile la care se expun prin ambele variante.
In primul caz, exista avantajul suprem de a proiecta o imagine favorabila asupra tuturor produselor care apartin unei anumit brand. Compania mama imprumuta din reputatia sa tuturor produselor si serviciilor pe care le reprezinta, fie ca le-a creat sau le-a achizitionat.In al doilea caz, pe acelasi model se creeaza un dezavantaj major care decurge din ideea foarte simpla, de altfel, de a nu detine un „spate” care sa sprijine produsele, care sa le protejeze.
In acelasi timp sa ne gandim si la faptul ca un brand puternic isi poate rasfrange reputatia asupra produselor sale in ambele abordari. Putem vorbi despre o reputatie solida si convenabila, si in acelasi timp, un val de schimbari produs la nivelul companiei ca tot unitar influenteaza si viata pe piata a produselor reprezentate de brand.
Un scandal izbucnit care se leaga de o companie va avea un impact hotarator asupra fiecarui produs sau serviciu din oferta sa. Iata de ce brandingul de companie, in defavoarea brandingului de produs, nu este o strategie lipsita de riscuri.
Mai mult, sa ne gandim la brand-urile mari, importante si care dicteaza deciziile de achizitionare ale clientilor. Acestea au marele avantaj de a proiecta un sentiment de mandrie, daca vreti, in randul consumatorilor. Sa luam ca exemplu parfumurile din marca Gucci. Nu ne amintim exact numele produselor, dar cunoastem marca, brandul respectiv. Simpla idee de a detine un produs care sa apartina acestui brand ne face sa imprumutam din valoarea si prestigiul sau, ne creeaza o asociere favorabila si un sentiment ca ne respectam.
In schimb, in cazul in care se pune accent pe constientizarea brand-ului de produs mai mult decat pe cel al marcii, se limiteaza aceste strategii de identificare a clientului cu valoarea companiei mama.
Un alt dezavantaj major il reprezinta faptul ca atunci cand produsele nu mai prezinta interes pe piata se cere lansarea altora si acest proces este unul dificil pentru companiile fara o strategie solida de awareness de brand.
In cazul opus se controleaza mai facil aceasta problema datorita reputatiei din spatele acestora iar produsele lansate se bucura de un succes mai mare din start.
Ghiduri practice

[GHID PRACTIC] Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul Propriul meu plan de afaceri Ai planuri de afaceri standard - aplicabile in orice domeniu

[GHID PRACTIC] 3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia
Fa-ti propria afacere cultivand trei arbusti miraculosi care te pot imbogati

[GHID PRACTIC] Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aflati cum puteti obtine un castig substantial parcurgand ghidul practic Afacere la cheie cu flori in ghiveci Informatii complete


Idei de AFACERI 2025
- 30+ Idei de Afaceri la tara. Din ce sa faci bani la tara
- Idei de afaceri handmade: cele mai bune idei pentru a incepe o afacere
- Afaceri de familie: businessuri mici si profitabile
- Colectia de Idei de Afaceri
Afaceri la cheie
- NOU: Berea artizanala. Pasii catre o afacere de succes
- Vrei sa-ti deschizi propria AFACERE? Venim in ajutorul tau: descopera 14 IDEI de afaceri inedite!
- Secretele comertului ONLINE iti sunt, in sfarsit, dezvaluite! Porneste propria ta afacere online
- Afacerea momentului: vanzarile pe Amazon! 9 motive pentru comert online prin platforma Amazon:
- Oferta zilei: Reducere de pana la 25% si Transport Gratuit