de Idei de afaceri
21 Nov. 2023
1381
Berea artizanala este cunoscuta si sub numele importat ca atare, "craft beer". Noi ne vom referi la termenul simplu "bere", un produs de fermentatie preparat din cereale, in cea mai mare parte din orz.
Berea este fara indoiala cea mai "veche“ bautura produsa de om, incepand, se pare, cu Egiptul Antic si Mesopotamia, acum nu mai putin de 8000 de ani. Berea produsa in timpuri stravechi nu avea probabil nici cea mai mica asemanare la gust cu berea pe care o cunoastem noi astazi.
Caracteristicile esentiale ale berii artizanale
- berea artizanala este produsa in loturi mici de 2.000-2.200 litri, doar din apa, malt, hamei si drojdie, fara a utiliza inlocuitori ai maltului sau aditivi si se adreseaza consumatorilor avizati, celor curiosi si celor ce doresc sa consume o bautura curata
- berea artizanala nu se fabrica in bucatarie
- berea artizanala se obtine in instalatii profesionale, realizate numai din otel inox, utilizand tehnologii traditionale (fermentarea pe faze – fermentare primara,secundara si maturare), dar respectand principiile moderne si obligatorii in UE in ceace priveste igiena si protejarea sanatatii consumatorului (principiile HACCP)
- berea artizanala este si o „bere vie”, intrucat nefiind filtrata si pasteurizata, contine drojdie activa si intregul complex vitaminic produs de aceasta, dar si o gama larga din proteinele continute in materia prima.
- berea artizanala este o bere mai gustoasa, mai „plina”, mai onctuoasa, cu un dioxid de carbon bine legat prin fermentare, cu un continut de alcool de 5,2-5,4% care insa nu „zgarie” cand o bei asa cum se intampla cu unele beri comerciale.
- berea artizanala este o bere mai „tare”. Cu un continut de zahar in must de 12% fata de 9,5… 11,5% cat au majoritatea berilor blonde comerciale, berea artizanala ajunge la un continut de alcool de 5,2-5,4% care se simte.
- berea artizanala este o bere sensibila. Continutul de drojdie vie dintr-o bere nefiltrata, nepasteurizata si restul de zaharuri ii confera plinatate si o oarecare „dulceata”, o fac insa sensibila, neputand fi tinuta in soare, la 30 grade, deoarece fermentatia va reporni, presiunea in sticla va creste si se poate chiar deteriora.
- berea artizanala este o bere complicat de comercializat. Marii producatori de bere nu comercializeaza de regula bere nefiltrata si nepasteurizata din cauza perioadei scurte pentru care pot asigura garantia (5 -9 zile ) si in conditii restrictive de temperatura de max. 6°C.
Exista si exceptii, berile refermentate in sticle speciale, rezistente la presiune, destul de rar intalnite in comert. Berea Cazino se vinde direct consumatorului final, care poate usor respecta conditiile de garantie ale producatorului – o bea repede si rece.
de
Idei de afaceriRedactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.
Tags: bere artizanalaafacere bere artizanalacaracteristicile esentiale ale berii artizanale