Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt stakeholderii afacerii tale?

de Teo Manole 13 Iul. 2015 3535
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Clientii sunt cei care asigura succesul unei afaceri, iar antreprenorii aflati la inceput trebuie sa se concentreze in primul rand pe atragerea si mentinerea lor. Orice afacere exista atata timp cat exista clienti.

Este indicat ca satisfacerea clientilor in mod profitabil sa fie unul dintre obiectivele principale ale afacerii tale. Solicitarile clientilor trebuie luate in considerare in toate etapele business-ului: de la alegerea produsului la modalitatile de plata.

In identificarea acestui grup de stakeholderi (grup de clienti) este important sa realizezi segmentarea lor, adica sa imparti clientii in grupe distincte unite prin caracteristici comune.

Este indicat ca aceste caracteristici sa fie usor de identificat, de recunoscut si de inregistrat in baze de date. Segmentarea clientilor te ajuta sa descoperi ce fel de clienti ai in prezent si ce tipuri de consumatori poti atrage in viitor.

Gradul de sofisticare a segmentarii clientilor tai depinde de:

➠ Numarul criteriilor de segmentare pe care le utilizezi
➠ Numarul clientilor pe care ii analizezi
➠ Cantitatea de resurse pe care o aloci segmentarii clientilor.

Pentru a fi usor de identificat si integrat in strategia firmei, este indicat ca un segment sa intruneasca urmatoarele caracteristici:

 Marimea. Segmentul trebuie sa fie destul de mare, fie numeric, fie ca putere de cumparare pentru ai se vinde produse si servicii in mod profitabil.

 Identitate. Membrii unui segment trebuie sa fie clar identificabili pentru a le determina cu precizie numarul si comportamentul de cumparare.

 Relevanta. Baza pe care este ales segmentul trebuie sa fie relevanta pentru caracteristicile importante ale produsului si serviciului oferit.

 Acces. Primul aspect al accesului la segment este cel legat de distributie: trebuie sa poti gasi caile prin care sa ajungi cu produsul si serviciul tau la clienti.

Cel de-al doilea aspect vizeaza comunicarea: este important sa gasesti cele mai potrivite canale de comunicare cu grupurile tale de clienti.



Tags: afaceriafacereclientistakeholderiidentificare clientipastrare clientimarketing

Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cercetarea de marketing in 2024. Ce este, la ce ajuta si cum o poti folosi

de Bianca Tila
07 Mai 2024
Antreprenorii recurg adesea la datele calitative si cantitative pentru a analiza modul in care activeaza firma. Cercetarea de marketing realizeaza...

Influencer marketing: ce inseamna si cum poti dezvolta o strategie

de Bianca Tila
06 Iun 2024
In urma cu un deceniu, scena marketingului cu influente era limitata la celebritati si cativa bloggeri dedicati. In prezent, retelele sociale au...

Strategii de marketing: Care este rolul lor si cum te ajuta sa-ti cresti afacerile

de Bianca Tila
15 Feb 2024
"Arta si stiinta de a vinde" a devenit o definitie simpla pentru marketing, atunci cand Philip Kotler a incercat sa explice acest proces. Marketingul...

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 6,8%

de Bianca Tila
13 Apr 2023
In primele doua luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie a crescut, comparativ cu perioada asemanatoare a anului trecut, in termeni...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024








Iti oferim zilnic cele mai rentabile idei de afaceri si oportunitati de investitii

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Descarca GRATUIT
"Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim"
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]