Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exprima-ti parerile fara sa provoci

de Liliana Constantin 17 Mar. 2011 4167
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

O data ce ai ascultat si ai inteles pozitia adversarului, este mai mult ca sigur ca si el te va asculta. Acum e timpul sa va confruntati parerile. Totusi trebuie sa procedezi in asa fel, incat sa-l faci sa te asculte pana la capat.

Secretul consta in flexibilitatea gandirii tale. Exista judecati stereotipice de tipul sau … sau. Sau tu ai dreptate, sau el. O alternativa ar fi si … si. El s-ar putea sa aiba dreptate in ceea ce priveste experienta sa, tu s-ar putea sa ai dreptate referitor la propria-ti experienta: “Inteleg ce simti. Ai perfecta dreptate in ceea ce te priveste. Totusi mie mi s-a intamplat cu totul altceva”.



Asculta-i punctul de vedere si, fara sa-l contrazici, spuneti-l pe al tau. Poti crea o atmosfera prieteneasca, in care diferentele de opinie sa coexiste pasnic in timp ce incercati sa le atenuati impreuna.

Nu spune “dar”; spune “da… si…”

Una dintre cele mai obisnuite metode de exprimare a unei opinii diferite de cea a partenerului tau consta in a-ti incepe expunerea prin cuvantul “dar”.

Cand clientul tau iti spune: “Ceri un pret prea mare”, vei fi poate ispitit sa-i contrazici afirmatia astfel: “Dar acest produs este de cea mai buna calitate”. Din nefericire, cand clientul tau aude un “dar”, el s-ar putea sa inteleaga: “Cred ca te inseli din cauza ca…”. Nu e de mirare ca nu mai vrea sa te asculte.

Adversarul tau va fi mai deschis colaborarii daca ii primesti parerile cu un “da” si apoi i le expui pe ale tale incepand cu un “si”. Cand clientul tau se plange de pretul prea ridicat, raspunde-i: “Da, ai dreptate ca pretul nostru e mai mare. Si ceea ce-ti aduce aceasta diferenta este o calitate superioara, o mai mare siguranta in exploatare si servicii mult mai bune”.

Chiar si o impotrivire directa poate fi formulata in alt fel: ”Inteleg de ce nu esti de acord si iti respect parerea. Lasa-ma sa-ti spun, totusi, care este punctul meu de vedere’, sau “Nu sunt deloc de acord cu ce sugerezi tu. Ceea ce n-ai luat in considerare este ca…”.

Orice exprimare folosesti, secretul este sa-ti prezinti opiniile ca pe o continuare la ceea ce a spus el, iar nu ca pe o contrazicere directa a opiniei adversarului tau.

 



Tags: dreptateexperientaexprimarepretproduscalitateservicii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Sony a lansat flagship-ul Xperia 5V. Cat costa noul produs?

de Bianca Tila
04 Sep 2023
Xperia 5V este ce mai nou smartphone Sony. Acesta incearca sa continue traditia producatorului japonez, punand accent pe multimedia si fotografie....

Youtube testeaza un produs pentru jocuri online

de Bianca Tila
26 Iun 2023
YouTube testeaza la nivel intern un produs pentru jocuri online, conform unui e-mail trimis angajatilor companiei-mama Google. Testarea la nivel...

Oficii postale cu supermarket. Posta Romana a incheiat un parteneriat cu Auchan pentru vanzarea de produse in oficiile din tara

de Ana Ghiarasim
06 Mai 2022
Auchan Retail Romania si Posta Romana au incheiat un parteneriat pentru vanzarea de produse alimentare si nealimentare in incinta oficiilor postale...

Energia electrica, un nou record. Pret dublu fata de tarile vecine

de Florin Amariei
18 Sep 2019
Energia electrica a atins un nou record istoric, avand in vedere ca pretul pe MWh este dublu fata de tarile vecine. Energia va avea acest pret in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]