Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exprima-ti parerile fara sa provoci

67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

O data ce ai ascultat si ai inteles pozitia adversarului, este mai mult ca sigur ca si el te va asculta. Acum e timpul sa va confruntati parerile. Totusi trebuie sa procedezi in asa fel, incat sa-l faci sa te asculte pana la capat.

Secretul consta in flexibilitatea gandirii tale. Exista judecati stereotipice de tipul sau … sau. Sau tu ai dreptate, sau el. O alternativa ar fi si … si. El s-ar putea sa aiba dreptate in ceea ce priveste experienta sa, tu s-ar putea sa ai dreptate referitor la propria-ti experienta: “Inteleg ce simti. Ai perfecta dreptate in ceea ce te priveste. Totusi mie mi s-a intamplat cu totul altceva”.



Asculta-i punctul de vedere si, fara sa-l contrazici, spuneti-l pe al tau. Poti crea o atmosfera prieteneasca, in care diferentele de opinie sa coexiste pasnic in timp ce incercati sa le atenuati impreuna.

Nu spune “dar”; spune “da… si…”

Una dintre cele mai obisnuite metode de exprimare a unei opinii diferite de cea a partenerului tau consta in a-ti incepe expunerea prin cuvantul “dar”.

Cand clientul tau iti spune: “Ceri un pret prea mare”, vei fi poate ispitit sa-i contrazici afirmatia astfel: “Dar acest produs este de cea mai buna calitate”. Din nefericire, cand clientul tau aude un “dar”, el s-ar putea sa inteleaga: “Cred ca te inseli din cauza ca…”. Nu e de mirare ca nu mai vrea sa te asculte.

Adversarul tau va fi mai deschis colaborarii daca ii primesti parerile cu un “da” si apoi i le expui pe ale tale incepand cu un “si”. Cand clientul tau se plange de pretul prea ridicat, raspunde-i: “Da, ai dreptate ca pretul nostru e mai mare. Si ceea ce-ti aduce aceasta diferenta este o calitate superioara, o mai mare siguranta in exploatare si servicii mult mai bune”.

Chiar si o impotrivire directa poate fi formulata in alt fel: ”Inteleg de ce nu esti de acord si iti respect parerea. Lasa-ma sa-ti spun, totusi, care este punctul meu de vedere’, sau “Nu sunt deloc de acord cu ce sugerezi tu. Ceea ce n-ai luat in considerare este ca…”.

Orice exprimare folosesti, secretul este sa-ti prezinti opiniile ca pe o continuare la ceea ce a spus el, iar nu ca pe o contrazicere directa a opiniei adversarului tau.

 



Tags: dreptateexperientaexprimarepretproduscalitateservicii

Urmareste-ne pe Google News

Ghiduri practice


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2025








SUCCES in AFACERI


Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim
Descarca Gratuit
"Idei de Afaceri pentru 2025. 5 idei de profit maxim"
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]